O ilimiz zengin olacak! Altında öyle bir şey keşfedildi ki, MTA büyük haberi sevinçle duyurdu

O ilimizin altında bulunan zenginlikler müjdeyle duyuruldu. Milyonların gündeminde yer alan yeraltı zenginlikler ortaya çıkartıldı. MTA tarafından verilen müjdeli haber üzerine, o ilimizde zenginlik çağrıları yapılıyor. İşte tüm detaylar...

Ülke gündeminde yer alan haber paylaşıldı. Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nün ülkemizdeki potansiyeli araştırma çalışmaları sırasında başarıya ulaştı. Erzurum İli Maden ve Enerji Kaynakları kapsamında yapılan çalışmaların ardından volkanik ve plütonik kayaçlar, bazı metal ve epitermal yataklar açısından kritik olduğu paylaşıldı.

YERALTINDAN ZENGİNLİK FIŞKIRIYOR

Türkiye'nin doğusuna ve İran'a kadar uzunan kritik metalojenik kuşak kapsamında yer aldığı ifade edilen çalışmalar hakkında detay verildi. Erzurum ve çevresinde yapılan çalışmaların neticesinde metalik maden ve endüstriyel hammadde yatak ve zuhurları tespit edildi.

İlde bulunan en önemli metalik madenler bakır, molibden, krom ve cıva cevherleşmeleri olduğu dikkat çekti. Bakır - Molibden cevherleşmesi İspir ilçesinde yüzde 0,31 CU ve yüzde 0,022 Mo tenöre ve 73 milyon 600 bin ton tahmini rezerve sahip Ulutaş (Vank) Cu - Mo cevherleşmeleridir.

TUĞLA VE KREMİT ZENGİNİ

Narman ilçesinde tespit edilen cıva yatağı çalışmaları ise geçtiğimiz yıllarda bir süre yer aldı. Aşkale ilçesi ile Palandöken silsilesi ise krom bakımından zengin bir potansiyele sahip. Bölgede bulunan krom rezervi 300 bin tonun üzerinde, bu rezervin 200 - 250 bin tonu ise işletilmiştir. Erzurum'da özellikle jips, perlit, tuğla - kremit ve mermer açısından kritik öneme sahiptir.

Tuğla ve kremit yönünden zengin olan Ilıca, Aşkale ile Pasinler ilçelerinde 15 milyon ton iyi kalitede jeolojik tuğla ve kremit rezervi bulunuyor. Pasinler ilçesi aynı zamanda perlit bakımından zengin olurken, ilçede genleşme oranı yüzde 4.5 ile yüzde 12 arasında değişiyor. Yaklaşık olarak 117 milyon ton perlit rezervi bulunuyor.

ERZURUM'DA BULUNDU

Erzurum'da bulunan çok sayıda jeotermal alan kapsamında açıklamalar geldi. Açıklamalarda ise, "Uzunahmet, Pasinler, Pasinler-Asboğa, Köprüköy, Ilıca, Horasan-Çermik bunlardan bazılarıdır. Pasinler sahasından elde edilen akışkan otel, hamam ve kaplıca tesislerinde kullanılmaktadır. Köprüköy jeotermal alanında 2 adet kaynak bulunmaktadır. Bunlar, Kızılçermik ve Deliçermik kaynaklarıdır. #16 Foto - Türkiye'yi zengin edecek gelişme! Bir ilimizin altında bakır, cıva, krom ve altın olduğu keşfedildi, çıkarılmayı bekliyor Kızılçermik alanında 4 adet kaynak bulunmaktadır. Ilıca jeotermal alanında Kaplıca kaynağı 39 santigrat sıcaklığa ve 4 l/s debiye, İstasyon kaynağı, 33 santigrat sıcaklığa ve 1 lt/sn debiye, Kazutlar kaynağı ise 27 santigrat sıcaklığa ve 1 lt/sn debiye sahiptir. Sulardan kaplıca amaçlı yararlanılmaktadır. Horasan-Çermik jeotermal alanında Çermik kaynağı 45C sıcaklığa ve 3-5 lt/sn toplam debiye sahiptir. Su ilkel tesislerde kaplıca amaçlı kullanılmaktadır." ifadelerini yer aldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Güncel Haberleri