Herkesin korku filmlerinden aşina olduğu o olayların gerçekliği 3.500 yıl öncesine dayanıyor. Mumyalar, kanopik kavanozlar, muskalar, heykeller ve Ölüler kitabı herkesin tüylerini ürpertiyor. Ölüler kitabında bulunan papirüs parşömen tüm gerçekliği gün yüzüne çıkardı. Olaylar yalnızca filmlerle sınırlı değilmiş. İşte insanlığı şaşkına çeviren o gerçekler…
3.500 YILLIK GERÇEKLER GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Mısırlı Arkeologlar tarafından gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında Mısır'ın orta kesimindeki 3.500 yıllık mezarda antik eserler ortaya çıktı. Yapılan keşif sonrasında mumyalar, kanopik kavanozlar, muskalar, heykeller ve Ölüler Kitabı’nın bazı bölümleri ortaya çıktı.
Mezarlıkta taş ve ahşap tabutlar da bulunurken 25 binden fazla ushabti heykeli, mutfak eşyaları, taş ve ahşap tılsımlar, kanopik kavanozlar gibi zengin bir koleksiyon keşfedildi.
49 METRE BOYUNDA
Yapılan keşifler sonrasında yeni krallık dönemine ait olan 43 ila 49 metre boyutundaki bir Papirüs parşömenine rastlanıldı. Parşömen içinde korunan "Ölüler Kitabı"nın bazı bölümleri tüm gerçekliği de gün yüzüne çıkardı. Bu kitabın ölen kişinin öbür dünyadaki yolculuğuna rehberlik eden eski Mısır metinlerini içerdiği tespit edildi.
Mısır'daki Amerikan Araştırma Merkezi'ne (ACRE) göre, "Ölüler Kitabı"nın bu versiyonu, ölülerin gömülmesi için becerilerine dayalı olarak farklılaşan niteliklere sahip kâtipler tarafından hazırlandı. ACRE bu metinlerin yalnızca papirüslere değil aynı anda mezar duvarlarına, Mumya sargılarına ve hatta kral tutankamonun altın maskesine bile kaydedildiği belirtildi.
ÖLÜLER İÇİN RİTÜEL YAPIYORLAR
Ölüler Kitabı'nın keşfi ile birlikte eski Mısır'ın inançları defin uygulamaları ve ritüelleri, ayinleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşıldı. Eski toplumların yaşam stilleri hakkında önemli ipuçları sağlayan bu keşifler tüm dünyanın da dikkatinde yer alıyor.
Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Veziri, papirüsün Al-Ghuraifa bölgesinde yer alan ilk eksiksiz Papirüs olduğunu ve oldukça korunaklı bir şekilde gün yüzüne çıkarıldığını söyledi. Bunun yanı sıra Roemer ve Pelizaeus Müzesi'nin CEO'su Lara Weiss ve Chicago Üniversitesi'nden Mısırbilimci Foy Scalf, Böyle bir eski metinin mezarda bulunmasının da oldukça ender rastlanan bir durum olduğunu söyledi. Ölüler kitabı hakkındaki araştırmaların devam edeceği belirtildi.