Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununa ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu'nun 'Kanal İstanbul deniz salyasını bitirecek' açıklamasının hayret verici olduğunu söyledi.
İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
"Sayın Ulaştırma Bakanımızın Marmara’daki müsilaj sorununa çözüm olarak Kanal İstanbul’u göstermesi hayret verici ve üzücüdür. Umarım şaka yapmıştır. Sevgiyle."
SAYDAM: BİLİMLE UZAKTAN YAKINDAN ALAKASI YOK
Deniz Bilimci Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam da Bakan’ın açıklamasına “Bakan inşallah bunu doğaya da anlatır, ne diyeyim” ifadesiyle tepki gösterdi.
Marmara’da başımıza ne geldiyse bilimi göz ardı etmekten, bilimden uzaklaşmanın sonucu olarak geldi. Bakanımızın dediğinin bilimle uzaktan yakından alakası yok” diyen Saydam şöyle devam etti: “Müsilaj zaten Karadeniz’den başlayıp Marmara’ya geldi. Şimdi derdimiz Ege Denizi. Ege’ye gelirse ki Kuzey Ege’ye Çanakkale’den çıkıyor. Zaten onu görüyoruz, biliyoruz. İnşallah oraları sevmez ve oralarda çoğalmaz.”
"ASIL ÇÖZÜM ATIKLARIN EN İDEAL ŞEKİLDE ARITILARAK VERİLMESİ"
Saydam, şu an başlatılan deniz temizliğine ilişkin de şunları söyledi:
Sadece görsel. Yani bir şeyler yapılıyormuş izlenimi verme. Topluma iyimserlik aşılanması için. Ama çözümü o değil. Herkesin kurduğu artıma tesislerini en başarılı şekilde çalıştırması gerekiyor.
Müsilaj aslında Marmara Denizi’nde geçen yıl sonundan itibaren görülmeye başladı. Birçok balıkçı harekete geçilmesi için çağrı yaptı. Ancak müsilaj tam anlamıyla Marmara’nın yüzeyini sarana kadar yetkililer bu çağrıları yanıtsız bıraktı.
Dahası, Marmara Denizi’ne dalan uzmanlara göre asıl dikkat edilmesi gereken yer ise denizin üstü değil, altı. Yani buz dağının görünmeyen kısmı.
KARAİSMAİLOĞLU NE DEDİ?
“Karadeniz Marmara'ya göre çok daha temiz. Kanal İstanbul yapıldığında Karadeniz'e akan nehirlerin Marmara'ya karışması söz konusu," diyen Karaismailoğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Bu da Marmara'daki su kalitesini artırıp deniz salyasını da bitirecek. Manipülasyonlar var; su kaynaklarının etkileneceği söyleniyor. Sazlıdere barajı İstanbul'un %2.8'ine denk geliyor. İstanbul'un su rezervine Kanal İstanbul ile Piriççik ve Kahramadere barajları ile daha fazla katkı sağlayacağız. Toplam maliyeti 15 milyar dolar. Üzerinde 6 köprü var; fiyata bunlar dahil, 5 yılda tamamlayacağız."