Mustafa Çalışkan ilk kez konuştu: Toplum Soylu'nun açıklamalarından rahatsız

AA'nın servis ettiği Sedat Peker belgelerinin ardından dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, ilk kez konuştu. Toplumun İçişleri Bakanı Soylu'nun açıklamalarından rahatsız olduğunu belirten Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Çalışkan, açığa alınıp alınmayacağı ile ilgili soruya "Benim gibi bir insanı açığa kim alacak, nasıl alacak? Bir görelim, bakalım" cevabını verdi.

Anadolu Ajansı'nın organize suç örgütü lideri Sedat Peker hakkında çıkartılan yakalama kararı sonrası servis ettiği Emniyet belgelerinde imzası bulunan dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, Cumhuriyet'e konuştu.

"ALLAH'A SIĞINIYORUM"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "16 Ocak 2015’te DHKP-C tehdidi ile kendisine koruma veriliyor. Şimdi esas iş bundan sonra. İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, terörden sorumlu müdür de Mustafa Çalışkan. Nurettin Demir Kadıköy Emniyet Müdürü. Özgür Taşdemir emniyet müdürü ihraç edildi. En irtibatlı olduğu kişi Sedat Peker. 2015 yılında sanal bir tehditle Nurettin Demir kardeşinden kalan DHKP-C mirasıyla bir kurgu yapar ve koruma verilir" açıklamalarına cevap veren Çalışkan "Allah'a sığınıyorum" dedi.

"EN BAŞTA SAYIN CUMHURBAŞKANI VAR"

"Açığa alınmayı bekliyor musunuz?" sorusuna da Çalışkan "Türkiye'deki en dürüst insanı neden dolayı açığa alacaklar, çok merak ediyorum. Çıksın, bir görelim bakalım. Türkiye'de insanlar var. Dürüst siyasetçiler var. En başta Sayın Cumhurbaşkanı var. Mustafa Çalışkan gibi bir insanı açığa kim alacak, nasıl alacak bir görelim bakalım. Çok merak ettim" cevabını verdi.

"Soylu'nun açıklamaları sizde herhangi bir rahatsızlık yaratmıyor mu?" sorusu için de Çalışkan "Bence toplum rahatsız. Benim rahatsız olmam çok da önemli değil" ifadelerini kullandı.

Bu açıklamaların ardından Çalışkan'a yönelik soruşturma başlatılacağı ve açığa alınacağı iddia edildi.

"YAZILACAĞIMDAN HABERİM YOK"

"Bence toplum Soylu'nun açıklamalarından rahatsız" diyen Çalışkan, gündem yaratan ifadeleri için "Yazılacağından haberim yoktu" dedi.

Gazeteci Cüneyt Özdemir, Çalışkan ile yaptığı görüşmeyi şöyle anlattı: "Sitemli bir konuşma oldu. Dedi ki, 'İlk olarak size şunu söyleyeyim, röportaj vermek için bu konuşmayı yapmadım ve de bunların yazılacağından haberdar değildim, yazılacağını bilsem hiç konuşmazdım' dedi. Bize de programa çıkmayacağını söyledi. Off The Record birkaç soru sordum, o da Off The Record, yani gazeteciyle arasında kalmak kaydıyla, çünkü ondan sizin almadan bunları yayımlayamam. Bana bazı olayları anlattı."

CUMHURİYET'TEN AÇIKLAMA

Haberi yapan Cumhuriyet gazetesi muhabiri Seyhan Avşar da Çalışkan haberi ile ilgili şunları söyledi:

"İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamalarının ardından Mustafa Çalışkan'ın açığa alınacağına dair duyumlar aldım. Çalışkan'ı başta suç örgütü lideri Sedat Peker’e koruma verilmesi konusu ve eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Özgür Taşdemir üzerinden kendisine yöneltilen tüm iddiaları sormak için aradım.

İddiaları hatırlatıp bazı sorular yönelttim. Kendisi bana 'Konuştuklarımız yazılmasın' şeklinde bir şey söylemedi. 'Off The Record söylüyorum' şeklinde bir uyarıda bulunsaydı elbette ki söylediklerini yazmazdım. Gazetecilik refleksi ile aradım, işimi yaptım."

AA'DAN SEDAT PEKER BELGELERİ

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker hakkında çıkartılan yakalama kararının ardından Anadolu Ajansı, 27 Mayıs'ta 'son dakika' koduyla bazı belgeler yayınlamıştı. Emniyet kaynaklarına dayandırılan habere göre, Sedat Peker'e 'DHKP-C tehdidi' bahanesiyle verilen koruma kararı belgelerinde FETÖ izi tespit edildiğini ileri sürülmüştü.

AA'nın Emniyet Genel Müdürlüğü kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Sedat Peker'in koruma talebinin ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nden 20 Şubat'ta, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünden de 26 Şubat'ta İstanbul Koruma Şube Müdürlüğü'ne 'Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcıları' imzasıyla Peker'in DHKP-C tarafından tehdit edildiğine yönelik yazılar yazılmıştı.

AJANSA BELGE SIZDIRILDI

İstanbul İl Koruma Komisyonu ise 6 Mart 2015'te toplanarak Peker için polis yakın koruma kararı almıştı. Aynı komisyon tarafından Peker'e koruma verilmesiyle ilgili karar 2016, 2017, 2018 ve 2019'da da uzatılmıştı. Koruma kararının Sedat Peker'in hedefindeki Süleyman Soylu'nun İçişleri Bakanı olduğu 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında uzatılması dikkat çekmiş, Soylu ise kendi sorumluluğunu yok sayıp sadece dönemin Emniyet yetkilerini suçlamıştı.

Soylu'nun açıklamaları ve daha sonra Anadolu Ajansı'nın servis ettiği belgeler Emniyet içinde huzursuzluk yaratmıştı.

Bu haberin servis edilmesinin ardından sadece birkaç saat sonra Anadolu Ajansı, son dakika olarak geçtiği 'Sedat Peker'e verilen koruma kararı belgelerinde FETÖ izi tespit edildi' başlıklı haberin paylaşımlarını silmişti. AA, haberdeki belgelerde imzası bulunan isimleri çıkarıp güncelleme yapmıştı.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (19)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Soylu canlı yayında açıklamıştı: O isimlerin kararda imzası yokmuş
Financial Times'tan 'Sedat Peker' yorumu: Türkiye'yi afallattı, iktidarı savunmasız yakaladı
Üç imza gerilimi

Güncel Haberleri