Münevver Karabulut cinayeti yeniden gündemde: Cem Garipoğlu'nun mezarı açılacak mı?

Tüm Türkiye'yi yasağa boğan Münevver Karabulut cinayeti, acılı baba Süreyya Karabulut'un katil Cem Garipoğlu için "İntihar ettiğine inanmıyorum" sözlerinin ardından tam 8 yıl sonra Türkiye'nin gündemine yeniden oturdu. Karabulut ailesinin avukatı Rezan Epözdemir talep halinde mezarı açtırmak için başvuru yapacaklarını açıkladı. Peki Cem Garipoğlu'nun mezarının açılması mümkün mü?

Münevver Karabulut'u İstanbul'da 3 Mart 2009 tarihinde katleden ve cezaevinde intihar eden Cem Garipoğlu'yla ilgili ortaya atılan iddia gündem yarattı.

Münevver Karabulut'un babası Süreyya Karabulut, 10 Ekim 2014 tarihinde, Silivri 5 No’lu L Tipi Cezaevinde intihar eden Cem Garipoğlu'nun mezarını açtırmak istediklerini söyledi. Garipoğlu'nun intihar ettiğine inanmadığını belirten acılı baba, "Cem Garipoğlu'nun mezarını bayramdan sonra açtırmak istiyorum. Mahkemeye başvuracağım" diye konuştu.

'TALEP GELİRSE BAŞVURUYU SUNARIZ'

Ailenin avukatı Rezan Epözdemir de "Müvekkillerden bu yönde bir talep gelirse, mezarın açılarak fethi kabir işleminin yapılması, doku ve DNA örnekleri üzerinden yeniden incelemelerin yapılması yönündeki talebimizi başsavcılığa sunacağız" diye konuştu.

CEM GARİPOĞLU'NUN MEZARI AÇILACAK MI?

Peki mezarlar hangi durumlarda açılır? Bir kişinin mezarının açılması için prosedür nasıl işliyor? Mahkemenin reddi halinde itiraz yolu var mı? Bir kişinin ölmesinin üzerinden ne kadar süre geçerse mezarın açılması söz konusu olmaz?

Haber Global'de yer alan habere göre; Avukat Sinan Keskin, her ölüm olayında otopsi yapılmadığını ve mezarın açılmadığını belirterek, "Ancak bir cesedin incelenmesi veya üzerinde otopsi yapılması gerekiyorsa; yani ölüm olayının şüpheli olduğu bir adli vaka söz konusu ise o cesedin mezarından çıkarılıp incelenmesine karar verilebilir" diyor.

Bu konuda yetkili makamın soruşturma evresinde cumhuriyet savcısı, dava aşamasında ise ceza mahkemesi olduğunu aktaran Keskin süreci ise şöyle aktarıyor: Mezardan çıkarma işlemleri ve inceleme işlemleri yapılırken cesedin görüntüleri kayda alınır, işlemler sırasında adli tıp uzmanı bulunur. Eğer araştırmanın amacı tehlikeye düşmeyecekse aileden birilerine de haber verilebilir.

'OTOPSİ EN ERKEN ZAMANDA YAPILMALI'

Talebin kabul edilmemesi halinde itiraz yolunun olup olmadığı ile ilgili de konuşan Keskin, "Reddeden makama göre ilgililer sulh ceza mahkemesine veya dava aşamasına göre yetkili üst mahkemeye konuyu intikal ettirip, ölü muayene işlemlerinin yapılmasını talep edebilirler" ifadelerini kullanıyor.

Ölümden itibaren ne kadar sürede otopsi yapılması gerektiği konusunda mevzuatta kısıtlayıcı bir süre belirlenmediğini de söyleyen Keskin, yıllar sonra dahi mezarların açılabildiğinin altını çiziyor ve "Tabii ki kriminal incelemenin daha sağlıklı olması ve delillere ulaşılabilmesi adına otopsi ve ölü muayene işlemlerinin ölümden hemen sonra, mümkün değilse, olabildiğince en erken bir şekilde yapılması önem arz ediyor" vurgusunu yapıyor.

'ŞÜPHE YARATAN ÖLÜMLERDE AÇILABİLİR'

Avukat Levent Turgut Karakoç ise mezarın öncelikle kayıp vakalarında, babalık davalarında ya da dolaylı yollardan olan ölen ancak şüphe yaratan ölümlerde yakınlarının müracaatı halinde açılabileceğini söylüyor.

Mezar açılışının savcılık makamının gözetiminde Adli Tıp Kurumu tarafından otopsi işlemleri ile başladığını belirten Karakoç, "Vaka ile alakalı hekim raporunu tanzim eder. Rapor tutulduktan sonra en yakın Adli Tıp Kurumu'na intikal ettirilir. Eğer bir iddia varsa sözlü beyan yerine mutlaka bir müracaatın yapılması gerekiyor" diyor.

Mezar açılması izninin aile mahkemeleri (babalık için) ve asliye hukuk mahkemelerinin hakim kararıyla olduğunu söyleyen Karakoç süre sınırı olmadığına ise "Uzun yıllar sonra Mısır'da bile mumyaların genetik kodları ile alakalı araştırmalar yapılabiliyor" şeklinde dikkat çekiyor.

KEMİK, DİŞ, TIRNAK, SAÇ...

Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı ise geçen uzun sürelere rağmen insan DNA'sının mezarda kaldığını belirterek, "Kemik, diş, tırnak, saç örnekleri onlarca yıl kendini koruyor. DNA'ya artık her şeyden bakılabiliyor. Akrabalar ile karşılaştırılıyor. Süre önemli değil" diye konuşmakta.

Münevver Karabulut'un katili Cem Garipoğlu, cinayetin ardından kayıplara karışmış ve hakkında Kırmızı Bülten çıkarılmıştı. Cinayetten 197 gün sonra kendisi teslim olan Garipoğlu, mahkum edilmişti. 10 Ekim 2014 tarihinde Cem Garipoğlu'nun kendini asarak intihar ettiği açıklanmıştı.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Cem Garipoğlu'nun mezarı açılacak mı? 13 yıl önceki cinayette yeni gelişme
Acılı baba 'intiharından şüpheliyim' demişti; Münevver Karabulut cinayetinde yeni gelişme
Katledilen Münevver Karabulut'un babası konuştu

Güncel Haberleri