CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Semra Dinçer, plastik çöp ithalatıyla ilgili yaptığı değerlendirmede AK Parti iktidarının ithal çöp konusunu da bir rant alanına çevirdiğini söyledi.
OECD verilerine göre Türkiye’nin dünyada en fazla çöp ithal eden üçüncü ülke olduğuna vurgu yapan Dinçer “Türkiye’ye çöp ithal eden ülkelerin başında İngiltere, Belçika, Almanya, ABD, Hollanda, İspanya, İtalya geliyor. Her ne kadar geçmişte Bakanlık plastik atık ithalatı kotasını düşürmüş olsa da yapılan araştırmalar ve sahadan gelen bilgiler Avrupa’nın en büyük plastik çöplüğü olmaya devam ettiğimizi gösteriyor. Çin’in 2018 yılı başında çöp ithalatını yasaklaması ardından, Türkiye çöp ithalatında dünyada ilk sıralara yerleşti ve ülke içinde faaliyet gösteren geri dönüşüm tesisi sayısında hızla artış yaşandı. Ancak atık yönetimdeki araştırma ve kontrol mekanizmalarının şeffaf bir şekilde çalıştırılmıyor olması, geri kazandırılamayan ithal çöplerin akıbetindeki belirsizlikler, AK Parti iktidarının ithal çöp konusunu da bir rant alanına çevirdiğini açıkça gösteriyor. Çünkü tüm detaylar itinayla kamuoyundan saklanıyor. İşlenmeden doğaya ve denizlere bırakılan tüm atıklar besin zincirine karışarak ve solunum yoluyla hayatlarımızı tehlike altına atıyor. Ülke ekosistemi, toprak ve su sağlığı, canlı yaşamı ve halk sağlığı AK Parti iktidarının umurunda değil. Tek dertleri daha fazla rant sağlamak” dedi.
Yurtdışından alınan plastik atıkların en kısa sürede yasaklanması gerektiği çağrısında da bulunan Dinçer “Bakanlık derhal sıfır atık eylem planını uygulamaya koyarak atık ithalatini yasaklamalıdır” vurgusu yaptı ve TBMM’ye verdiği soru önergesinde Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki’ye şu soruları yöneltti:
“2022 yılında Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere’den ithal edilen “toplam atık” miktarı nedir? Bu atıkların ne kadarını ‘plastik atıklar’ oluşturmaktadır? Bu geri dönüşümlerden ülkemiz ne kadarlık kazanç elde etmiştir? Ülkemizde kaç adet lisanslı geri kazanım tesisi faaliyettedir? İthal edilen plastik atıkların tehlikeli veya toksik atık olup olmadığına yönelik gümrüklerde herhangi bir kontrol veya denetim mekanizması uygulanmış mıdır? Yurt dışından ‘atık’ ve ‘plastik atık’ ithal edilmesinin aşamalı olarak azaltılması veya tamamen yasaklanması noktasında herhangi bir eylem planınız var mıdır?"