Milyonlarca kişi için yarın son gün: Ödemeyenler para cezası çarptırılacak!

Devlet, kamusal hizmetlerin yapılabilmesi amacıyla alınan kişilerden ve kurumlardan düzenli aralıklarla 'vergi' alır. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın organize ettiği 7 vergi türü bulunuyor. Bu vergilerden birinin 2022 için son ödemesi yarın (30 Kasım 2022 Çarşamba günü) tahsil edilecek. İşte, vergi ödememenin cezası...

Belediyeler tarafından tahsil edilen emlak vergisi her yıl iki kez vatandaşlar tarafından ödeniyor.

Emlak vergisine esas arsa ve arazi birim değerleri dört yılda bir komisyonlarca belirleniyor. Ara yıllarda ise yeniden değerleme oranının yarısı oranında artırılıyor.

Önümüzdeki yıl emlak vergisi yaklaşık yüzde 61,5 oranında zamlı olarak ödenecek. Örneğin; 100 TL emlak vergisi ödeyen bir gayrimenkul sahibi 2023 yılındaki zam sonrası yaklaşık 161,5 TL ödeyecek.

EMLAK VERGİSİ ÖDEMESİ SON GÜN NE ZAMAN?

Emlak vergisi ikinci taksit ödemesi 30 Kasım 2022 Çarşamba günü saat 18.00'e kadar yapılabilecek.

Emlak vergisinin zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay 6183 Sayılı Kanun hükmüne göre tespit edilen oranda gecikme zammı ödemek zorunda kalacak.

Emlak vergisi ödemeleri, belediyelerin banka hesap numaralarına EFT veya havale yoluyla ve e-Devlet üzerinden ödenebiliyor.

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Emlak vergilerinin ilgili belediyeye bizzat gidilerek ödeniyor.

Emlak Vergileri emlak vergisi, banka hesabına havale, EFT, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ve e-Devlet üzerinden ödenecek. Bazı belediyelerin internet siteleri üzerinden vergi ödeme ve borç sorgusu da yapılabiliyor.

EMLAK VERGİSİ ÖDEMELERİ NEREDEN YAPILIYOR?

Geçen yıl gayrimenkul alanların bu yıl vergisini ödemesi gerekiyor.

Bu yıl satın alınan mülkün ilk emlak vergisi ödemesi ise 2023 yılında başlayacak.

Ödemeler, gayrimenkulün bulunduğu belediyeye başvurularak havale yoluyla ya da e-Devlet üzerinden yapılabiliyor.

KİMLER EMLAK VERGİSİ'NDEN MUAF?

Emlak Vergisi Kanunu'na göre, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranları sıfıra iniyor.

Hisse ile bile olsa birden fazla eve sahip olanlar muafiyetten yararlanamıyor.

Ancak muafiyet şartlarını taşımayan gayrimenkul sahipleri Emlak Vergisi ödemek zorunda. Emlak Vergisi'nin ilk ve ikinci taksitini belirlenen süre içinde ödemek gerekiyor. Cezalarda ilan edilen yeniden değerleme oranları değiştirilemiyor.

VERGİ NEDİR?

Devletin, kişilerden ve kurumlardan kanunla belirlenen şekilde kamusal hizmetlerin yapılabilmesi amacıyla aldığı paralara 'vergi' adı veriliyor.

Vergi, diğer kamu kurumlarının ve devletin, kamu hizmetlerinin sağlanması için kişilerden ve kurumlardan zorunlu olarak alınıyor.

Vergi, ödeme gücüne göre herkesin farklı yükümlülüğe sahip ve anayasada yeri var.

VERGİ ÇEŞİTLERİ NELER?

Vergi türleri kendi içlerinde belli kodlarla isimlendiriliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'na ait vergi listesinde oldukça fazla sayıda vergi çeşidi olmasına karşın başlıca 7 vergi çeşidi şöyle:

  • Gelir Vergisi
  • Kurumlar Vergisi
  • Katma Değer Vergisi (KDV)
  • Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)
  • Damga Vergisi
  • Emlak Vergisi

VERGİ ÖDEMEMENİN CEZASI NEDİR?

Vergi borcunu ödemeyen mükellefler 'vergi ziyaı suçu' işlemiş sayılıyor.

Vergi ziyaı suçu işleyenlere, ziyaa uğrattıkları verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir.

Vergi ziyaına 359. maddede yazılı fiillerle sebebiyet verilmesi durumunda bu ceza üç kat, bu fiillere iştirak edenlere ise bir kat olarak uygulanır.

Vergi incelemesine başlanılmasından veya takdir komisyonuna sevk edilmesinden sonra verilenler hariç olmak üzere, kanuni süresi geçtikten sonra verilen vergi beyannameleri için bu madde uyarınca kesilecek ceza yüzde 50 oranında uygulanır.

VERGİ BORCU NASIL ÖĞRENİLİR?

e-Devlet'ten vergi borcunuzu sorgulamak için e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna 'vergi borcu sorgulama' yazarak gelen linke tıklayabilirsiniz.

Linke tıkladığınızda otomatik olarak borç bilgileriniz ekrana gelecektir.

Ayrıca İnternet Vergi Dairesi ve e-Devlet üzerinden idari para cezaları, harçlar, taşıt vergileri ve cezaları veyahut yapılandırılan borçları da sorgulayabilirsiniz.

E-DEVLET VERGİ BORCU SORGULAMA SAYFASI

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Erdoğan MTV indirim yetkisini kullandı: Yüzde 25'e değil, 61'e çekti
Çalışanlara 1000 TL elektrik ve doğal gaz faturası desteği
Düzce'de vergi ödemeleri 1 ay ertelendi

Güncel Haberleri