DMcKinsey Global Enstitüsü, son gerçekleştirdiği çalışmasında önümüzdeki yıllarda çalışanları bekleyen büyük tehlikeyi ortaya çıkardı. Yapılan son araştırmaya göre; ABD'de 2030 yılına kadar yaklaşık 12 milyon çalışan işlerine azalan talep sebebiyle yeni meslekler bulmak zorunda kalacak.
McKinsey araştırmacıları, milyonlarca ABD vatandaşının 2030 yılına kadar istemeden iş değiştirmek zorunda kalacağını öngördü. Zorunlu durumda kalacak olan bu kişilerin yaklaşık olan 9 milyonu tamamen yeni sektörlerde yeni işler bulmak zorunda kalabilir.
DÜŞÜK MAAŞLILARI VURACAK
Sözcü'de yer alan habere göre; McKinsey Global Institute'da yeni teknolojilerin iş hayatına etkisini inceleyen Michael Chui, Business Insider'a yaptığı değerlendirmede, 4 sektörde işlerin yüzde 75 oranında azalacağını söyledi. Chui, bu sektörleri “ofis destek, müşteri hizmetleri ve satış, gıda hizmetleri ve üretim” olarak sıraladı.
Yayımlanan rapora göre bu değişikliklerden en çok etkilenecek kesim düşük ücretli işçiler olacak. Bununla birlikte çalışmaya göre sağlık, teknoloji ve ulaşım gibi sektörlerde yüksek ücretli mesleklere talep önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde artacak.
DÖRT FAKTÖR ETKİLEYECEK
Gelecek 10 yıl içinde işgücü talebinde meydana gelecek değişikliklere yön verecek 4 temel faktör ise çalışmada şöyle sıralandı:
Otomasyon: İşlerin otomasyonu, ChatGPT gibi yapay zeka teknolojilerinin yükselişiyle desteklenebilir. Araştırma, ABD’de şu andaki işlerin yüzde 30’unun 2030'a dek otomatikleştirilebileceğini gösterdi.
Çalışmaya göre yaratıcı alanlarda ve hukukta yapay zeka çalışanların işlerini ellerinden almak yerine çalışma şeklinde önemli iyileşmeler yaratacak. Ancak müşteri hizmetleri ve satış alanları, otomasyondan en olumsuz etkilenecek meslekler olacak.
Tekrarlanan görevler, veri toplama ve temel veri işleme gibi görevleri içeren perakende satış, idari asistanlık ve kasiyerlik gibi alanlarda iş talebinde büyük düşüş yaşanması bekleniyor. Ayrıca müşteri hizmetleri için geliştirilmiş sohbet robotları, iş talebini önemli ölçüde etkileyebilir.
İnternetten alışverişin yükselişi: E-ticaretteki patlamanın etkisiyle, fiziksel mağazalarda çalışan sayısı azalacak ancak depo ve taşımacılık hizmetlerinde iş hacminin büyümesi bekleniyor.
Nüfusun yaşlanması: ABD'de ve birçok ülkede nüfus yaşlanıyor ve farklı yaş gruplarının farklı harcama alışkanlıkları nedeniyle bazı işlere talep azalıyor.
Ancak bu durum, sağlık çalışanları gibi bazı meslek gruplarına talebin hızla artmasına da yol açacak.
Verimlilik artışı: ABD imalat sektöründeki yükselişe rağmen, verimlilik kazanımları üretimde daha az çalışanı gerektiriyor. Bu durumda daha az çalışana ancak daha fazla beceriye ihtiyaç duyulabilir.