Maraş merkezli depremler 10 ilde yıkıma neden oldu. 14 milyon kişiyi etkileyen felakette can kaybı her geçen an artarken 7’den 70’e Türkiye yardım seferberliği başlattı. Elinden gelen her şeyi ortaya koydu. İnsan zinciri Edirne’den Artvin’den bölgeye uzandı. Ancak plansızlık başlatılan seferberliği gölgeledi. Uzmanlar ‘yardımda ve korinasyonda yaşanacak gecikmenin tehlike oluşturduğunu’ belirterek ‘plan dahilinde organize olmak hayati önemde’ dedi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta yaşanan 7.7 ve 7.6’lık depremler 10 ile yıkım getirdi. Afet bölgesinde 3 ay OHAL ilan edilirken can kaybı sayısı her geçen saat katlanıyor. Resmi verilere göre can kaybı 14 bin 14’e yükselirken yaralı sayısı ise, 63 bin 794 oldu.
Yaşanan büyük felaket sonrası Türkiye’de 85 milyon yardımlar için tek yürek oldu. Türkiye’nin dört bir yanında yardım kampanyaları yürütüldü. 7’den 70’e herkes elinde avucunda ne varsa ortaya koydu.
EDİRNE’DEN KIYAFET, TRABZONDAN EKMEK
Bölgeye uzman personel ve iş makinesi gönderilmeye devam ederken, toplanan yardım miktarı da hızla artıyor. Edirne’de düzenlenen kurslarda kadınlar, depremzedeler kıyafet hazırlıyor. Trabzon’un Ortahisar ilçesindeki 80. Yıl Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde öğrenciler ve öğretmenler tarafından üretilen 15 bin ekmek ile kahvaltılık ürünler, deprem bölgesine gönderiliyor. İstanbul’da deprem bölgesine gidecek yardımların toplandığı Bayrampaşa Semih Erden Spor Salonu’nda da hareketli saatler yaşanıyor. Deprem bölgesine gidecek yardımların toplandığı spor salonuna gelen 7 ve 9 yaşındaki iki kız arkadaş, koli bantlayıp ekiplere yardım etti.
NENE HATUN YOLA ÇIKTI
Çanakkale Belediyesi bölgeye 4 kamyon ile bir kamyonet yardım malzemesi gönderildi. Manisa’nın Demirci ilçesinde hazırlanan 1 tır yardım malzemesi yola çıktı. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Hatay’da 400 kişilik çadır kurarak, mobil aşeviyle de yemek dağıtımına başladı. Öte yandan Aksu ilçesinden 3 tır yardım malzemesi bölgeye gönderildi. Deprem bölgelerine ikmal ve yardım malzemelerini ulaştırmak için İstanbul’dan yola çıkan Türkiye’nin ilk acil müdahale gemisi Nene Hatun, Çanakkale’ye geldi. Kocaeli’de Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi personeli, deprem bölgesine giyim, ısıtıcı, battaniye, çocuk maması, temizlik maddeleri ve gıda yardımı topladı.
KONTEYNER, VİNÇ, GIDA, ISITICI...
TOBB depremin yaralarını sarmak için yardım kampanyası başlattı. AFAD koordinasyonunda başlatılan yardım kampanyası kapsamında, 365 Oda ve Borsa, firmalar tarafından yapılan ayni yardımlar ve iş makineleri deprem bölgesine sevk edildi. TIR’larda, deprem bölgesinden gelen talepler kapsamında jeneratör, iş makinesi, çadır, tüplü soba, ısıtıcı, battaniye, hazır Yemek, konserve, sandviç, paket ekmek, kaban, bisküvi türleri, aydınlatma malzemeleri, kahvaltı paketleri, bebek maması, bebek bezi, yatak, yorgan, mont, ayakkabı, giyim eşyası, su, süt, bakliyat, gıda ürünleri, hijyen ve temel ihtiyaç malzemeleri yer alıyor. 7 Şubat tarihi itibariyle, 87 TIR gıda, su ve ihtiyaç malzemesi, 59 TIR giysi ve battaniye, 23 bin 923 adet ısıtıcı, 40 adet iş makinesi, vinç, jeneratör ile 65 adet konteyner bölgeye ulaştırıldı. TOBB tarafından nakdi yardım kampanyası da başlatıldı.
ODTÜ’LÜ GENÇLERDEN BİLİŞİM DESTEĞİ
Yemek Sepeti’nin patronu Nevzat Adın “Yardım Marketi hizmetini devreye aldık. Kullanıcılarımız, ticari kaygı taşımayan Yardım Marketi’ndeki ihtiyaç ürünlerini satın alabilecekler” dedi. HEM depremlerden etkilenenlerin ihtiyaçlarını hem de afet bölgesine yardım göndermek isteyenlerin aradıkları bilgileri toplu şekilde sunmak için ODTÜ’lü öğrencilerin kurduğu www.afetbilgi.com internet sitesine 24 saat olmadan 9 milyon kez giriş yapıldı. Sitenin kurucuları bilgi kirliliği nedeniyle başlattıkları çalışmada, yemek dağıtılan yerler de dahil olmak üzere yeni başlıklar ekleyeceklerini; Türkçe’nin yanı sıra İngilizce, Arapça ve Kürtçe dil seçeneklerinin de dahil edileceğini belirtti.
BELDİYELERDEN EK PERSONEL
AFAD koordinasyonunda yürütülen arama kurtarma çalışmaları kapsamında Ankara Büyükşehir Belediyesi, 48 araç ve 822 personelini daha deprem bölgesine gönderdi. Erzincan’da, Refahiye Jandarma Komando Tabur Komutanlığı’nda görevli 91 personel, çalışmalara destek olmak için deprem bölgesine sevk edildi. Burdur’dan arama kurtarma, yardım ve sağlık alanında görev alacak gönüllü 200 öğretmen ile 148 sağlık personeli, bölgeye hareket etti.
53 ÜLKEDEN EKİPLER SAHADA
Dışişlerinden yapılan açıklamada depremler sonrasında yardım için 95 ülkeden teklif geldiği; 53 ülkenin ekiplerinin ise şu an sahada bulunduğu ifade edildi. Tayvan Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen ve Başkan Yardımcısı William Lai’nin birer aylık maaşlarını depremde zarar görenler için bağışlayarak adanın halihazırda göndermiş olduğu yardıma ek yapacakları bildirildi. Tayvan lideri, 20 yıl önce ülkesinde gerçekleşen ölümcül depremde ilk olarak Türkiye’den giden kurtarma ekiplerinin yardım ettiğini belirtti.
İzmir’den Trabzon’a Türkiye’nin dört bir yanında vatandaşlar heyecanla afetzedelere yardım için oluşturulan merkezlere koştu. İBB’nin başlattığı kampanyayla toplanan malzemeler 120’nci TIR’a yüklenerek yola çıkarıldı. İstanbul Halk Ekmek de Hatay’da ekmek dağıttı. Yurt dışından da destek yağdı. Kosova ve Pakistan’da gönüllülerin küpe ve yüzüklerini çıkarıp vermesi duygusal anlar yaşattı.
‘4. GÜNDE HÂLÂ ÇALIŞMA YAPILMAYAN ENKAZ VAR’ FERYATLARI
Kahramanmaraş merkezli 10 ili vuran depremlerde can kaybı 16 bini de aştı. 6 binden fazla bina yıkıldı. Millet ise büyük felaket karşısında tek yürek oldu. Türkiye’nin dört bir yanında yardım kampanyaları yürütüldü. 53 ülkeden arama kurtarma ekipleri de sahada yaşam kurtarmak için çabaladı. Dördüncü günde hâlâ başında çalışma yapılmayan enkaz olduğu yansıdı. Barınma ve temiz su sıkıntıları da dile getirildi.
AFET BÖLGESİNE KOŞAN GÖNÜLLÜLER NE YAPACAĞINI BİLMİYOR
Gönüllülerin katkı sağlayamaması, kilitlenen trafik nedeniyle yardımların güçlükle ulaştırılması planlamadaki eksikliği işaret etti. Bölgede çalışma yürüten gruplar “Profesyonel ekip ve araç ihtiyacı var ama gönüllüler zarar verebiliyor” uyarısı yaptı. Çalışmalar mucizeye kalırken madencileri 40 saat sonra devreye sokabilen, uzman birimleri havalimanında bekleten koordinasyonsuzluğun giderilmesi yönünde çağrılar yapıldı.
ACI VE UMUT
Yıkım bölgelerinde görev yapan 113 bin personel görev yaparken AFAD, Şanlıurfa ve Kilis'te çalışmaların tamamlandığını bildirdi. Moloz yığınlarının altından hem acı acı hem mucize haberleri geldi. Diyarbakır’da 6 yaşındaki Beşir Yıldız 81'inci, Hatay'da 2 yaşındaki Mert 79’uncu saatte sağ çıkarıldı. 20 günlük Kerem Ağırtaş da 60 saat sonra enkazdan çıkarıldı. Malatya'da korucu Mehmet Tekeş can verirken 29 saat sarılarak koruduğu 3.5 yaşındaki oğlu Miran yaralı kurtarıldı.