Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, öncesinde hazırlık adına yapılanlar ve yapmayanlar tartışılırken, MHP'li eski Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, depremlere ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sosyal medya hesabından paylaştığı belgelerle açıklamalarını destekleyen Vural, hazırlanan plan ve senaryoları da tek tek paylaştı.
Vural, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“Kahramanmaraş-Pazarcık merkezli deprem Gölbaşı-Türkoğlu (Pazarcık) segmentinde meydana geldi. Bu fay hattı yüzyıllardır biliniyor ve her an 7 ve üzeri deprem olabileceğini kamu yönetimi, bilim adamları defalarca dile getirdi.
Nitekim 9 ve 21 Şubat 2007'da Elazığ/Sivrice depremleri üzerine 6 Mart 2007'de TBMM'de yapılan konuşmalarda depremlerin Gölbaşı-Türkoğlu fayının tetikçisi olabileceğine, zararın az olması için yapıların deprem güvenliğine, kırsal kesimin rehabilitasyonuna değinildi” dedi.
'BAKANLIK '2007 YILINDA ÇALIŞMALARA BAŞLAYACAĞIZ' DEMİŞ'
Vural konuya ilişkin dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı'nın açıklamalarını da aktararak şöyle devam etti: “Bayındırlık ve İskan Bakanının cevabı: Deprem tehlikesi yüksek olan kırsal alanlardaki konutların rehabilitasyon projesi, ilk kez, afet olmadan afete müdahale edilmesi konusu. 2.255 köy ve 863 mezradaki yaklaşık 240 bin yapı değerlendirildi. 2007 yılında inşallah başlayacağız.
Bakanın bahsettiği proje Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün Deprem Tehlikesi Yüksek Olan Kırsal Alanlarda Konutların Rehabilitasyonu Projesi. Bu kapsamda Gölbaşı-Türkoğlu ve Palu-Sincik deprem senaryoları geliştirildi.
'PROJENİN AMACI AFET OLMADAN ÖNLEM ALMAKTI'
Projenin iki amacı vardı: Deprem tehlikesi yüksek bölgelerde, olası depremlerde, özellikle kırsal alanlarda yıkılması veya ağır hasar görmesi muhtemel konutların tespit edilmesi, deprem olmadan konutların yenilenmesi ve zararların en aza indirilmesi.
'SENARYO 7 VE 7.9 ÜZERİNDEN ELE ALINDI'
Bu projede Gölbaşı-Türkoğlu deprem senaryosu ele alındı. Sadece bu hatta meydana gelen deprem senaryosunda merkez üssünde 7-7,9 şiddetinde bir deprem olabileceği öngörüldü. Şiddet ivmesi ve etkilenecek yerleşim yerleri tesbit edildi.
Gölbaşı-Türkoğlu (Pazarcık) segmentinde meydana gelecek bir depremde 41.000 ölü olacağı, 55.000 ağır ve orta hasarlı bina olacağı öngörüldü. Bu yapıların rehabilitasyonu için toplam 3,6 milyar dolar harcanacağı tahmin edildi.
'2007'DEKİ PROJE HAZIRLANMASINA RAĞMEN NEDEN UYGULANMADI?'
Konutların rehabilitasyonu ile depreme önceden tedbir alınması halinde sağlanacak tasarruflar 2006 rayiç bedel üzerinden hesap edildi. Gölbaşı-Türkoğlu ve Palu-Şincik segmentlerinde olacak depremde tedbir almadan zarar ile tedbir halinde mali ve sosyal kazanç tesbit edildi..
6 Mart 2006'da Bayındırlık ve İskan Bakanının 2007 yılında uygulamasına başlayacağız dediği Deprem Bölgelerinde Konutların Rehabilitasyonu projesinde acaba ne yapıldı? Niye yapılamadı? 6 Şubat 2023'de Gölbaşı-Türkoğlu segmenti Pazarcık merkezli depremin maliyeti ortada...”
'UZMANLAR MARAŞTA 2022'DE YÜKSEK SESLE UYARMIŞ'
Öte yandan 10 Mart 2022'de Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Deprem Araştırma ve Risk Merkezi Müdürü, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Alican Kop, şehir merkezi içerisinden 28 kilometrelik bir fay zonunun geçtiğini ve 509 yıldır enerji biriktiren Gölbaşı-Türkoğlu Segmentine çok yakın olduğunu hatırlatarak, Kahramanmaraş kentinin deprem açısından çok riskli bir bölge olduğunu vurgulamış.