MEB'den flaş karar: Bazı okullarda dersler 30 dakikaya indirildi! Eğitimciler ise temkinli

Depreme hazırlık nedeniyle başka bir okula taşınan ya da başka bir okulu misafir eden liselerde ders sürelerinin 30 dakikaya düşürülebilmesine izin verildi. İşte detaylar...

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen 7.8 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 11 kentte yıkıma neden oldu. Bazı okullar yıkıldı, bazıları da ağır hasar aldı. Birçok okul, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltıldı ve başka okullara taşındı.

Mersin'de 90 okul, başka okulların binasını kullanıyor. Bir binada iki okul olduğu için de her okul sabahçı ve öğlenci olarak ikili eğitim yapılmak zorunda kalıyor.

DERSLER 06.30'DA BAŞLIYOR, 19.30'DA BİTİYOR

Artı Gerçek'ten Abidin Yağmur'un haberine göre, ikili eğitimin yarattığı en önemli sorunlardan biri ders giriş ve çıkış saatleri oldu. Sabahçılar 06.30 gibi çok erken saatlerde derse giriyor, öğlenciler 19.30 gibi çok geç saatlerde okuldan çıkıyor. Bu tür şikayetlerin artması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı 81 ilin valiliğine bir yazı gönderdi ve başka bir okula taşınan ya da başka bir okulu misafir eden mesleki ve teknik liselerde ders sürelerinin 40 dakikadan 30 dakikaya düşürülebileceğini bildirdi. Bakanlığın bu yazısı, hali hazırda 90 okulun başka okullarda misafir edildiği Mersin'de de bazı okullarda ders saatlerinin değişebileceği, ders süresinin azaltılabileceği beklentisini doğurdu.

"EĞİTİM DE ENKAZ ALTINDA KALDI"

"Deprem bölgesinde ve Mersin'de eğitim de enkaz altında kaldı" diyen EĞİTİM-SEN Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 6 Şubat'a kadar depreme karşı hiçbir hazırlık yapmadığını söyledi.

Mehmet Sümbül, "Birdenbire deprem felaketine yakalanınca bu düzenlemeler yapıldı. Şu an Yenişehir'de normal eğitim veren okul kalmadı. Her okulumuzda en az bir okul daha var. Böyle olunca da eğitim öğretimin doğru düzgün yürümesi mümkün değil" dedi.


EĞİTİM-SEN Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül

"DERS SAATLERİ ÖĞRENCİLER VE ÖĞRETMENLER İÇİN ÖNEMLİ BİR SORUN"

Mehmet Sümbül, derse giriş-çıkış saatlerinde yaşanan sorunlara dikkat çekti ancak ders süresinin düşürülmesine de temkinli yaklaştı:

"Örneğin sabah 06.40'ta derse giriliyor, ikinci grup da 19.30'da dersten çıkıyor. Şimdi sonbahar ama bir iki ay sonra 19.30 ortaokul öğrencileri için çok geç bir saat olacak. Hem beslenmeleri açısından hem ödevleri açısından hem de sağlıklı uyku uyuyabilmeleri açısından 19.30 çok geç bir saat. Eğitim emekçileri açısından da böyle. Akşam 19.30'da eve dönmek önemli bir sorun."

"DEĞİŞİKLİK YENİ SORUNLAR DOĞURUR"

Ders sürelerinin bütünlüklü bir plan dahilinde değişebileceğini ancak eğitim döneminin ortasında bu değişiklikleri yapmanın yeni sorunlar doğuracağını belirten Mehmet Sümbül, şöyle konuştu:

"Tepeden bir kararla dersleri 30 dakikaya düşürmek hem öğretmeni hem öğrenciyi sıkıntıya sokar. Çünkü bir şeyler eksik gider. Siz öğretmene bir sorumluluk veriyorsunuz ve öğretmen yıllık planını yaparken bunu 40 dakikalık derslere göre yapıyor. Şimdi siz diyorsunuz ki bu planı 30 dakikaya göre ayarla. Sıkıntı burada. Şu anda ders saatleri de uzun, müfredat da yoğun ama bunun bilimsel bir bakış açısıyla, pedagojik bir bakış açısıyla yapılması gerekiyor. Ben yaptım oldu mantığıyla değil."

"İKİLİ EĞİTİM BEŞ YIL SÜREBİLİR"

Boşaltılan okulların 6 Şubat depremlerinden önce de riskli olduğunu dile getiren Mehmet Sümbül, şöyle devam etti:

"Bu okullar zaten çürüktü. Zaten yıkılması ya da güçlendirilmesi gerekiyordu. Bir kısmının yıkım kararı vardı, bunlar sümen altı ediliyordu. Hükümet okulları depreme hazırlayacak hiçbir çalışma yapmadan birdenbire 6 Şubat depremiyle uyandı bu işe. Şunları da yaşadık. Bir okul çürük diye başka okula taşındı. O okul da çürük çıkınca bu kez birlikte başka bir okula taşındılar. Bütün bunlar bir plansızlığın, düzensizliğin ve eğitime insani bakış açısının olmadığının göstergesi.

Valilik en az iki yıl böyle gideceğini söylüyor ama ben bu sürenin daha uzun olacağını düşünüyorum. Hem gelecek yıl eğitime ayrılan bütçeye hem orta vadeli plana baktığınızda bütçe her yıl düşüyor. Bu bütçe kalemlerinde okul yapımlarını hızlandıracak kalemler göremiyorum. Sürecin en az üç ila beş yıl arası devam edeceğini düşünüyorum."

"BOŞ KALAN İMAM HATİPLERE BAŞKA OKULLAR TAŞINDI"

Yık-yap ya da güçlendirme çalışması kapsamında boşaltılan okulların öğrencilerinin genellikle imam hatip liselerinin binalarına gönderildiğine dikkat çeken Mehmet Sümbül, şunları söyledi:

"Çünkü imam hatip okulları boştu, birçok okulda koridorlar kapatılmıştı. Öğrenci de veli de bu okulları tercih etmiyordu. Boş kalan imam hatip okulları depremden sonra boşaltılan okulları aldı. Ama hükümet hâlâ okul yapımında imam hatiplere öncelik veriyor. Yeni imam hatip okulları yapmak istiyorlar."

Güncel Haberleri