Maçoğlu: Tek talebimiz yangının söndürülmesi

Tunceli'deki Buzlutepe köyüne yaklaşan orman yangını hala söndürülmedi. Tunceli Belediye Başkanı Maçoğlu, sarp alanda ancak havadan müdahaleyle alevlerin söndürülebileceğini kaydederek yangının rüzgarın etkisiyle yayıldığını belirtti. Tek taleplerinin yangının söndürülmesi olduğunu vurgulayan Maçoğlu, bölgeye girmelerine yönelik engelleri de anlattı ve "Orman müdürlüğüne ait çalışan arkadaşlarımızın denetiminde bu yangınlara müdahale edilebileceğini biliyoruz" dedi.

Tunceli’nin Hozat ve Ovacık ilçeleri arasındaki Buzlutepe mevkiinde çıkan yangın hala sürüyor. Bölge halkı yangını söndürmek için yangın alanına ulaşmak istese de buna güvenlik gerekçesiyle izin verilmiyor. Ancak rüzgarın etkisiyle alevler yayılmaya devam ediyor.

Yangına etkin bir müdahalede bulunulmadığı yönünde tepki gösteren vatandaşlar ise sosyal medya platformu Twitter'dan #DersimYanıyorSesVer etiketinde buluştu. Etiket kısa zamanda sosyal medyada en çok konuşulan konular arasında yer alırken yangına ilişkin hala bir gelişme söz konusu değil.

Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da sosyal medya hesabından yaşananları anlattığı videoyu paylaştı.

Köydeki yangın haberini aldıklarından 10 gün sonra hala yangına müdahale edilmediğini ve alevlerin daha fazla büyüyerek Buzlutepe Köyü'ne 1 kilometreye kadar yaklaştığını köylülerle yaptıkları görüşmelerle teyit ettiklerini kaydetti.

'YANGINLARIN İNSANLARIN İÇİNİ NASIL ACITTIĞINI BİLİYORUZ'

"Bizler bu süreçte Türkiye'de olan bütün yangınların insanların içini nasıl acıttığını biliyoruz" diyen Maçoğlu, "Bugün bu topraklarda bir yangın var ve bu yangına müdahale etmek istediğimizde güvenlik nedeniyle o bölgeye giremeyeceğimize dair il makamınca bize bildirildi" ifadelerini kullandı.

'BU YANGINLARA MÜDAHALE EDLEBİLİR'

Sarp alanlardaki yangının havadan destekli müdahaleyle söndürülebileceğini belirten Maçoğlu, "Orman müdürlüğüne ait çalışan arkadaşlarımızın denetiminde bu yangınlara müdahale edilebileceğini biliyoruz" dedi.

Bizlerin talebi şu diyen Maçoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Burada bir yangın var, o yangın alanında bütün canlıların yaşam hakkı sonlandırılıyor. Bitkiler, orman yok oluyor. En az 5-6 kilometrelik alanda bir yangın var ve bu yangına müdahale edilmesi gerekiyor. Dün o bölgeye gitmek istedim ancak Bilgeç Karakolu'nda o bölgeye sivillerin gidemeyeceğini, ben belediye başkanı olduğumu söylememe rağmen o köye gidemeyeceğime dair engelleme oldu.

'İZİN VERİLMESİNE RAĞMEN KÖYE GİREMEDİK'

Valilikle yapılan görüşmeler sonrasında o köylere gidilebileceğini ancak yangın bölgesine güvenlik açısından sakıncalı olduğu için oraya gidilemeyeceğine dair bir izin çıkarıldı. İzin çıkmasına rağmen 1 buçuk 2 saate yakın köye giremedik. Ovacık Kaymakamı bölgeye kendisi gelerek gerçekten hiçbir şekilde kabul edilemez üslup ve tarzla üzerimize yürüdü.

'SİZE SIKINTI OLURUM'

'Size sıkıntı olurum', eğer bu tür durumlarda köye girersek gerekirse kaymakamlığı bırakıp bize sıkıntı olacağına dair tehdit vari üslupla bölgeye girmemizi engellemeye çalıştı. Yine kaymakamla birlikte gelen ismini sonradan öğrendiğimiz bir koruyucu; arkadaşlarımızın ve bizim elimizdeki cep telefonlarına el koyma girişiminde bulundu. Mücadelemizle, onlara karşı çıkışımızdan sonra alamadı. Bizi tehditle köye sokmamaya çalıştı.

'YANGIN SÖNDÜRÜLSÜN BAŞKA BİR TALEBİMİZ YOK'

Bizim derdimiz belli; bölgede büyük bir yangın var. Bu yangın rüzgarın etkisiyle genişleyerek devam ediyor. Buzlutepe'nin bir mezrasına yangın ulaştı. Orada yerleşim yeri yok ama orada 5 tane konut 5-6 tane de sürü sahibi ve arıcılar vardır. Bizim korkumuz şu; yangının söndürülmesi. Başka bir talebimiz yok, yangın söndürülsün. Belki yüzlerce canlı yok oluyor, bunu hepimiz görüyoruz. Kolluk görevlisi de valilik de kaymakam da görüyor. Yani bizim istediğimiz; orada bir güvenlik sorunu söz konusuysa Orman Bölge Müdürlüğü'nden arkadaşlarımızın denetiminde bizlerin, çevrecilerin, STK'ların müdahale etmesi. Ama sadece insan gücüyle değil, hava destekli müdahale şart. Yazık yani."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Munzur Vadisi'ndeki yangına müdahale sürüyor
OGM'den Tunceli'deki orman yangını için açıklama
Kılıçdaroğlu'ndan Tunceli talimatı: Maçoğlu'nun yanındayız

Güncel Haberleri