Aydın'da Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda 16 kişinin bulunduğu asansör düşmüş ve Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencisi Zeren Ertaş hayatını kaybetmişti. Faciaya tanık olan öğrencilerden E.T. yaşadıklarını 10 Haber'den Buse Çelebi'ye anlattı.
Zeren Ertaş
‘GÖREVLİLERİN ‘KULLANIN’ DEDİĞİ ASANSÖRE BİNDİK’
Yurtta tek asansörün çalıştığını söyleyen E.T., faciadan 10 dakika önce asansörü kullandığını belirterek "Olayın yaşandığı gece arkadaşımın odasına gidecektim. Yurttaki görevliler 'asansör tamir edildi kızlar, bunu kullanın' dedi. Zaten onu kullandığımız için canımızdan olduk. Arkadaşımın odasına gittikten sonra bir arkadaşım içeri girdi. Asansörün düştüğünü ve bazı arkadaşlarının bacaklarının sıkıştığını söyledi. Şok içindeydi, olanları hatırlayamıyordu. Aşağı inmek istediğimizde dışarı çıkışların yasak olduğunu öğrenince durumdan şüphelendik. Zemin kata indiğimizde yerde kan vardı ve sağlık görevlileri panik içerisindeydi." dedi.
"SEDYEDE CESET OLDUĞUNU ANLADIK"
Faciada hayatını kaybeden Ertaş'ın asansörden çıkarılışına şahit olduklarını söyleyen E.T. “Ağır yaralı zannettik ve yaşıyorsa seslerden korkmasın diye herkesi susturduk. Sedyenin üzerinde sanırım iki yorgan vardı ve biz ceset olduğunu anladık.” ifadelerini kullandı.
‘ÖLEN SİZİN KARDEŞİNİZ Mİ?’
Olaydan korkup ağladıklarını söyleyen E.T., "Bu sırada bir savcı yardımcısı çıktı ve 'Ölen sizin kardeşiniz mi neden ağlıyorsunuz?' dedi. Bu söz, öğrencilerin öfkesini artırdı ve erkeklerin kaldığı taraftan da sesler yükseldi. Çöp konteynerlerini kapının önüne getirip tekmelemeye başladılar. Tepkilerin ardından savcı yardımcısı olduğu iddia edilen kişi polislerle birlikte yurttan çıkmak istedi ancak kalabalık dağılınca gidebildi. Biz sadece bağırdık kimseye şiddet uygulamadık, birbirimize sarılıp ağladık. Biz kimseye zarar vermemiştik bizden korktu" şeklinde konuştu.
VALİNİN AÇIKLAMALARI KAFA KARIŞTIRDI
Aydın Valisi Yakup Canpolat, ilk açıklamasında yurttaki 15 kişilik asansöre 16 kişinin bindiğini, asansörün birinci kattayken henüz kapı kapanmadan kaymaya başladığını ve bu sırada asansördeki öğrencilerden birinin panik halinde dışarı çıkmak isterken arada sıkışarak vefat ettiğini söyledi.
"16 KİŞİ BİNDİ DİYE DÜŞMEMESİ LAZIM"
TMMOB Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener’e göre; doğru şekilde yapılmış bir asansörde bu mümkün değil. Söz konusu asansörün 2020 yılında işletmeye alındığını belirten Yener, bu nedenle yürürlükteki yönetmeliğe ve şartnamelere göre güvenlik tertibatı olması gerektiğini söylüyor. Asansörün işletmeye A tipi muayene kuruluşu tarafından alındığını ifade eden Yener, yapısal eksiklerin kontrol edilmesi gerektiğini belirterek “Şartları tamamlayan 15 kişilik asansöre 16 kişinin binmesiyle asansörlerin düşmemesi lazım. Tam tersine bulunduğu katta aşırı yük sinyali vermesi ve 1-2 kişinin inmesi lazım. Fren tertibatının devreye girmesi lazım. Olması gereken bu. Yapısal kusurların olabileceğini düşünüyoruz.” dedi.
Şu anda inceleme sürecinin sürdüğünü de belirten Yener, üzerinde durdukları yapısal kusurları ve şirketin ihmal ihtimalini de şöyle anlatıyor:
“Yapısal sorunlar ne olabilir? Kasnak-halat uyumsuzluğu ve buradaki fren tertibatının buna uygun olup olmadığını bilmiyoruz. Bir diğeri ise kontrol elemanları. Uyarı verecek durduracak sistemin devrede olup olmadığını bilmiyoruz. Aşırı yük halinde ya da hareket durumunda paraşütün olması lazım. Bunlar neden devreye girmedi. Bunları bilmiyoruz, bakılması lazım. Bunlara baktığınızda işletmeye alınan asansörün güvenli bir şekilde işler halde olmasından yönetici ve bakım firması sorumludur. Çünkü bakım firması çalışır halde tutmakla ve eksikleri bildirip tamamlamakla mükelleftir. Bunlarla ilgili eksiklik varsa bakım defterine yazıp yöneticiye bildirmesi lazım. Bakım defteri var mı yok mu bilmiyoruz, herhangi bir bakım defterine ulaşılamadı.”