BUSE ÇELEBİ | KARAR
Geçtiğimiz günlerde Konya'daki Tuz Gölü'nde yüzlerce flamingonun öldüğü görüldü. Bu sene etkisini yüksek şekilde hissettiren kuraklıkla birlikte çiftçilerin yoğun su kullanımı Tuz Gölü'nü de olumsuz etkiledi. Çok sayıda flamingonun ölümüyle birlikte adeta kuş mezarlığına dönen bölge hakkında Konya Valiliği soruşturma başlatırken Milleyha Kuş Cenneti'nden de korkutan görüntüler geldi.
'MİLLEYHA KUŞ CENNETİ'NDEKİ GÖLÜN YANINA KANAL AÇILDI'
Hatay Samandağ'daki Milleyha Kuş Cenneti'nde bulunan bir gölün yanında açılan kanala, gölden su doluyor. Kuş gözlemcisi ve yaban hayat uzmanı Emin Yoğurtcuoğlu, sosyal medya platformu Twitter'dan kanalın fotoğraflarını paylaşarak "Gölün suyu içine dolmaya başlamış, böylece göldeki son su da kanalın içine dolup kuruyacak. Tuz Gölü’nde yavru Flamingoların başına gelen buradaki kuşların ve doğanın başına bile bile getiriliyor" dedi.
Fotoğraf: Emin Yoğurtcuoğlu
'FLAMİNGOLARIN BAŞINA GELEN BURADAKİ KUŞLARIN BAŞINA BİLE BİLE GETİRİLİYOR'
Olayı, "Dün başıma korkunç bir olay geldi" diyerek anlatan Yoğurtçuoğlu paylaşımında, "Kuşların ana göç yolu üzerinde olan Hatay Samandağ’daki Milleyha Kuş Cenneti’nde tam 21 kilometre yürüyüş yaptım. Aslında neredeyse her gün bu yürüyüşü yapıyorum! Yürürken kuş cennetindeki gölün kenarına koca bir kanal açılmış, olduğunu gördüm. Gölün suyu içine dolmaya başlamış, böylece göldeki son su da kanalın içine dolup kuruyacak. Tuz Gölü’nde yavru Flamingoların başına gelen buradaki kuşların ve doğanın başına BİLE BİLE GETİRİLİYOR" ifadelerini kullandı.
Fotoğraf: Emin Yoğurtcuoğlu
'BİNLERCE YILLIK SULAK ÇAYIR EKOSİSTEMİNİN ÜSTÜ TOPRAKLA DOLDURULDU'
Bu durumla birlikte kendisini şoka uğratan başka bir olay daha yaşadığını belirten Yoğurtçuoğlu, "İlkbaharda su tutan, çok önemli tuzcul bitkilerin bulunduğu, binlerce yıllık bir sulak çayır ekosisteminin üstünün birkaç kamyon ve dozerle toprak doldurulduğunu göz yaşları içinde izledim. Biraz daha ilerlediğimde, sahile vuran çöplerin arasında dinlenmeye çalışan, şaşkınlık içindeki Uzunbacak kuşunu görünce de onun adına insanlık için gene utandım" dedi. Kuşların çocuk gibi olduğunu söyleyen Yoğurtçuoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Saflardır. Tertemizlerdir. Konacak tek bir düzgün alanı olmadığından belki göç yolunda ölüp gidecek bu suya bağımlı kuşlar."
Fotoğraf: Emin Yoğurtcuoğlu
'ASİ'YE AİT DOĞA ADINA KALAN SON KALE'
"Benim anlayamadığım, insan bu çağda su kaynağını, gölü niye yok etmek ister?" diye soran Yoğurtçuoğlu, "Suyun önemini hala nasıl anlayamamış olduğumuz tepemden aşağı yıldırım gibi düşüyor. Asi Nehri’nin son yadigarı olan Milleyha Kuş Cenneti dediğimiz yer, Hatay’da Asi’ye ait kalan son kale doğa adına.
Ayrıca muazzam bir eko turizm potensiyeline sahip, 282 farklı kuş türünün kaydedildiği, Türkiye’de daha önce görülmemiş birçok kuş türünü kaydedip ulusal ve uluslararası camiada büyük yankı uyandıran bir lokasyon" ifadelerini kullandı.
Bölgenin korunacağına dair söz verildiğini belirten Yoğurtçuoğlu, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi:
"Manyas Kuş Cenneti’nden daha etkileyici olabilen, korunabilse büyük bir iş başaracağımız Hatay’daki son doğal kıyı göleti. Daha ne diyeyim bilmiyorum. Başkanlar ve bütün karar vericiler durumdan haberdar! Hatta birlikte ziyaret ettik burayı çoğuyla. Korunacak diye sözler verildi. Peki nasıl oluyor da göz göre göre bir alandaki bu kıyıma izin veriliyor? Umudumuzu neye ve kime bağlayacağız? Bir Tuz Gölü vakası daha yaşanmadan burada olanların önüne geçmeye davet ediyorum."
SAMANDAĞ BELEDİYESİ'NDEN AÇIKLAMA
Olayın basına yansımasının ardından Samandağ Belediyesi hemen harekete geçti. Belediye, Twitter hesabından yaptığı açıklamada zabıta ekiplerinin olay yerine giderek duruma müdahale ettiğini belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Değerli Vatandaşlarımız, Milleyha sulak alanı olarak bilinen alanla ilgili gündeme gelen hendek açılması ve moloz döküldüğü ile ilgili kamuoyuna yansıyan haberler sonrası, zabıta ekiplerimiz hemen bölgeye intikal etmiş ve olaya derhal müdahale etmiştir.
'ZABITA EKİPLERİ TUTANAK TUTTU'
19/07/2021 saat 12:00’da Zabıta ekiplerimiz gerekli tutanakları tutmuş ve yaptığı araştırmalar sonucunda bu hendeğin açılmasına sebep olanları tespit etmiştir. Yapılan ilgili görüşmeler sonucu Milleyha sulak alanında açılan bu hendeğe sebep olanlar hakkında belediyemiz gerekli yasal çalışmaları ivedilikle başlatmıştır.
'ESKİ HALİNE GETİRİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILACAK'
Bilindiği üzere kuşların doğal yaşam alanı ve endemik türlerin içinde bulunduğu Milleyha sulak alanı için denetim çalışmalarımız bir süredir zaten devam ediyordu. Bayramı fırsat bilerek açılan bu hendeğin bir an önce eski haline getirilmesi konusunda da gerekli çalışmalara başlanacaktır. Ayrıca belediyemiz, Encümen kararıyla da olayın gerçekleşmesine sebep olanlar hakkında para cezası uygulanması hakkında encümen kararı alınacaktır. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız."
'HENDEK ÇALIŞMASI YAPILMASI TEPKİMİZİ ÇEKTİ'
DHA'da yer alan habere göre; bölgede incelemelerde bulunan Samandağ Belediyesi Meclis Üyesi ve çevre aktivisti Sinem Kayıkçı, Kuş Cenneti'nin kurutulmaması için yıllardır mücadele ettiklerini aktardı ve yeni kurtarma projelerinin oluşturulması gerektiğini aktardı. Kayıkçı, "Biz bunu konuşurken, burada Milleyha sulak alanını ikiye bölecek ve sahanın bir bölümünün kurumasına sebep olacak hendek çalışması yapılması tepkimizi çekti.
'EL BİRLİĞİYLE ESKİ YAŞAM SAHASINA KAVUŞTURULSUN'
Bu tepkimizde haklıyız ve bunun herhangi bir şekilde bir siyasi amaç için kullanılmasını istemiyoruz. İstiyoruz ki, Milleyha sulak alanını, herkes, el birliğiyle eski yaşam sahasına tekrar kavuştursun. Bu hendek çalışması bizi gerçekten üzdü. İstiyoruz ki, bugünden sonra bütün o siyasi söylemleri bir kenara bırakarak, verilen zararları bir kenara bırakarak daha yapıcı bir şekilde çözüme kavuşturalım. Biz bunun mücadelesini vereceğiz ve herkesi bu mücadeleye davet ediyoruz” diye konuştu.