Kurban Bayramı'nda ve arife günü oruç tutulur mu? İşte arife günü oruç tutmanın faziletleri

Hicri takvime göre Zilhicce ayının 9. günü olan Kurban Bayramı'nın arife gününü oruçlu geçirmenin dinen sevabı bulunuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, arife günü oruç tutmanın faziletlerini kamuoyuyla paylaştı. Kurban Bayramı'nda oruç tutmak mekruh iken, arife günü oruç tutmak müstehap (sevilen davranış) olarak belirtiliyor. İşte, arife orucunun anlamı ve önemi...

Toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutan Kurban Bayramı'nda her ibadette olduğu gibi kurban ibadetinde de belli fıkhi kurallara riayet edilmesi gerekiyor. İnançlı Müslümanlar, yılda iki kez kutlanan bayramın arife gününü oruçlu geçirerek ve ibadet ederek değerlendirmek istiyor. Zira, bu özel günlerde sevap katsayısı yüksek olduğu biliniyor.

KURBAN BAYRAMI ARİFE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

Zilhicce'nin 9. günü olan Kurban Bayramı arife gününün dinde önemli bir yeri bulunuyor. İslam Peygamberi Hz. Muhammed arife gününü oruçlu geçirmek ile ilgili olarak, "Arife günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah'tan umulur." (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur.

Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve halsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle arife günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 64).

BAYRAM GÜNLERİ ORUÇ TUTULUR MU?

İslam dininde bayram günleri, oruç tutmak mekruhtur, yani uygun olmayan davranışlardan biridir.

Ramazan Bayramı'nın birinci gününde ve kurban bayramının dört gününde oruç tutmak tahrimen mekruhtur (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 395-396; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 336).

Bugünlerde oruç tutmanın hoş karşılanmayıp yasaklanması, bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmasından dolayıdır.

Ramazan Bayramı bir ay boyunca Allah için tutulan orucun arkasından verilen bir 'genel iftar ziyafeti' hükmündedir ve bu anlamından ötürü ona 'fıtır bayramı' (iftar bayramı) denilmiştir.

BAYRAMDA ORUÇ TUTMAK NEDEN MEKRUH VE YASAK?

Ramazan Bayramının ilk günü, bir aylık Ramazan orucunun iftarı anlamına gelir. Böyle toplu iftar gününde oruçlu olmak, Allah'ın sembolik ziyafetine katılmamak anlamına gelir ki, bunun yakışıksız bir davranış olduğu ortadadır.

Allah için kurbanların kesildiği kurban bayramı günleri de ziyafet günleridir. Hz. Muhammed, teşrik günlerinin yeme, içme ve Allah'ı anma günleri olduğunu söylemiştir. (Buhârî, Savm, 66-67; Ebû Dâvûd, Savm, 49)

KURBAN BAYRAMI HANGİ GÜNLER?

19 Temmuz 2021 Pazartesi / Kurban Bayramı Arife Günü

20 Temmuz 2021 Salı / Kurban Bayramı 1. Gün

21 Temmuz 2021 Çarşamba / Kurban Bayramı 2. Gün

22 Temmuz 2021 Perşembe / Kurban Bayramı 3. Gün

23 Temmuz 2021 Cuma / Kurban Bayramı 4. Gün

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Bayram namazına nasıl niyet edilir? İşte Kurban Bayramı namazı kılınışı
Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Kurban Bayramı namazı farz mı, sünnet mi, vacip mi?
İhlas suresi nasıl okunur? İşte arife günü 1000 ihlas okumanın fazileti

Güncel Haberleri