KARAR | DIŞ HABERLER
Türkiye için dönüm noktası olması beklenen NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden görüşmesi, ABD medyasının öne çıkan haber sitelerinden Bloomberg ve New York Times’ta (NYT) çok sert ifadelerle ele alındı.
Türkiye’nin Batı’yla ilişkisinin NATO’da kopartılması çağrısında bulunan Bloomberg, Türkiye’nin Akdeniz’de kendi karasularında aradığı hidrokarbon kaynaklarından rahatsız oldu ve hedefine Türkiye’nin siyaset üstü, ülke menfaatlerini de koydu. Ancak daha çok Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedefine koydu ve muhalefetin de eleştirdiği konuları/olayları öne çıkardı. Böylece Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hukuki hakları satır arasında kayboldu.
Diğer yandan New York Times’ta yer alan makalede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Biden’la neler görüşebileceği, hangi kartları öne sürebileceği ve Türkiye’ye yatırım çekebilmek için Batı’ya karşı tutumunun nasıl değiştiği analizi yapıldı.
Türkiye’nin “Batı’yı uzun zaman önce terk ettiğini” öne süren Bloomberg makalesinde, “Batı, Türkiye’nin saldırganlığına toleransın sonuna gelindiğini göstermeli. Bunun için en iyi platform NATO’dur” ifadesi yer aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “saldırgan” konuşmalarının, “ABD liderliğine çok az önem gösteren” eski Başkan Donald Trump’ın “memnuniyet verici bir hoşgörüyle” karşıladığı yorumunu yapan Bloomberg, Joe Biden’dan Türkiye’nin agresif tavrına karşı genişletilmiş yaptırımlarla dolu bir karşılık istiyor.
Bloomberg’te yer alan makalenin sonunda, “Türkiye’yi Batı’dan koparmanın, İskender’in Ankara’ya bir saatlik mesafedeki Gordion düğümünü kesip atmasından daha basit bir iş” olduğu ifadesi yer alıyor.
New York Times makalesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski ABD Başkanı Donald Trump’ı “çoğunlukla görmezden geldiğini”, ancak şimdi “kuşkucu bir Biden yönetimiyle karşı karşıya olduğu” ifadeleri yer aldı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Trump sonrası yeni ABD yönetimine karşı nasıl saldırgan tavır takındığını anlatan yazıda, “… Putin, yeni yönetime daha da saldırganlaşarak, iç siyasi muhalefetin her türlüsünü alenen bastırarak ve Ukrayna sınırına asker toplayarak” Batı’yı tehdit ettiğini belirtti.
“AMA SAYIN ERDOĞAN İÇİN İŞLER O KADAR BASİT DEĞİL”
Ekonomi ve pandemiyi 'kötü idare etmesi’ sonucu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “yükselen enflasyon, işsizlik ve borç krizine yol açabilecek tehlikeli bir şekilde zayıflayan lira” nedeniyle “ciddi iç sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını” öne süren makalede, Putin’in Biden yönetimine karşı elindeki kozları karşılaştırılarak, “Ama Sayın Erdoğan için işler o kadar basit değil” ifadesi yer alıyor.
“ERDOĞAN BATI’YA KARŞI TUTUMUNU YUMUŞATTI”
Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı ekonomik sorunları işaret ederek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Batı’dan çok ihtiyaç duyduğu yatırımı alma umuduyla birkaç konuda tutumunu yumuşattığını” ileri süren gazete, Rusya’nın bu yatırımları sağlayamayacağını da belirtti.
Makalede, “(Cumhurbaşkanı Erdoğan) Batılı liderlere güven vermek için NATO müttefiklerini çileden çıkaran Doğu Akdeniz’de gaz arama faaliyetlerini durdurdu ve Rusya’nın tehditlerine karşı Ukrayna’yı destekleyerek ve Polonya’ya Türk yapımı insansız hava araçları satarak Moskova’yı kızdırdı” ifadesi yer aldı.
“ERDOĞAN’IN BATI’YA KARŞI HALA KOZU VAR”
Türkiye’nin milyonlarca mülteci için bir ara istasyon rolü ve Afganistan’daki askeri varlığının “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Batı karşısında gerçek bir koz verdiğini” belirten NYT, Erdoğan’ın Rusya ve Çin’deki “payını” kaybetmeden Biden tarafına ne kadar gidebileceği sorusunu soruyor.
REUTERS: ERDOĞAN-BIDEN GÖRÜŞMESİNDEN İLERLEME BEKLEMİYOR
Reuters haber ajansı ise, "Biden-Erdoğan görüşmesinden önemli bir ilerleme beklenmiyor" başlıklı analizde, "NATO'yu bölen anlaşmazlıkların çözüme bağlanacağına dair çok az umut var" denildi.
Reuters'a konuşan Teneo danışmanlık şirketi çalışanı, her iki tarafın da 'pragmatik bir tutum sergileyeceğini' ve Erdoğan'ın görüşmeden 'anlamlı bir pay elde edemeyeceğini' söyledi.