Kimlik kartı ücretleri ne kadar? Kimlik kartı son başvuru tarihi ne zaman? Kimlik kartı başvuru işlemleri

14 Mart 2016 tarihinden itibaren kullanılmaya başlanan yeni çipli kimlik kartlarına geçiş aşaması devam ediyor. 84 milyon nüfusun 66 milyonu yeni kimliklerine kavuşurken 2022 yılında kimlik ücretleri de merak edilmeye başladı. İşte kimlik değiştirme, yenileme ücretleri…

Türkiye'de çipli kimlik kartı kullanımına geçildi. 2016 yılında uygulanmaya başlanan çipli kimlik kartları kredi kartı olarak da kullanılabilecek. Kimlik kartı için randevu almak isteyen birçok kişi nasıl ve nereden alacaklarını merak ediyor. 2022 yılında kimlik kartı yenileme ve değiştirme ücretleri de araştırılmaya devam ediyor. İşte kimlik değiştirme, yenileme ücretleri…

ESKİ KİMLİKLERİ NE ZAMANA KADAR YENİLENECEK?

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama doğrultusunda kimlik değiştirmek için son tarih 31 Aralık 2023 olarak açıklandı. Belirlenen süre içerisinde vatandaşların kimliklerini değiştirmesi gerekmektedir.

KİMLİK NASIL YENİLENİR?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sayfası ya da Alo 199 numarala çağrı merkezi üzerinden randevu almanız gerekmektedir. İkametgahınızın Türkiye’de olması durumunda ülkenin her yerinden randevu alabilirsiniz.

KİMLİK KARTI BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Yeni kimlik kartı almak isteyen vatandaşların randevuya giderken yanında mutlaka nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, aile cüzdanı ya da resmi bir geçici kimlik belgesi bulunmalıdır. Bununla birlikte 1 adet biyometrik fotoğrafınızın olması gerekmektedir.

YENİ KİMLİK ÜCRETLERİ NE KADAR?

01.01.2022 tarihinden sonra doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartları için 37,50 TL ödeme istenilmektedir.

Kimliğini kaybeden vatandaşlardan yeni kimlik kartı için 75 TL istenmektedir. Kanuni bildirim süresi içerisinde doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartları ise ücretsizdir.


KİMLİK KARTI RANDEVUSUNU NEREDEN ALINIR?

Kimlik kartı için randevu alacak olan kişiler https://randevu.nvi.gov.tr/ web adresi üzerinden ya da Alo 199 çağrı merkezi üzerinden randevu alabilir.

KİMLİK KARTINI HANGİ NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNDEN ALABİLİRİM?

Kişilerin yaşadıkları yerin sistemde kayıtlı olması durumunda yerleşim yerine bakılmadan bulundukları yerdeki nüfus müdürlüğünden randevu verilmektedir. Yurt dışında olan vatandaşlar ise temsilciliklere başvuru yapabilir.

Yerleşim yerinin sistemde kayıtlı olmaması durumunda ya da değişiklik yapılması durumunda adres beyanı işlemlerinin tamamlanması ile kimlik kartı başvurusunda bulunabilirler.

KİMLİK KARTI BAŞVURUSUNDA HANGİ BELGELER İSTENİR?

Kimlik kartı için gerekli belgeler şekildedir:

Nüfus cüzdanı, kimlik kartı, uluslararası aile cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, kurumların kendi mevzuatlarında kimlik yerine geçen belge, geçici kimlik belgesi gibi geçerli fotoğraflı resmi bir belge

Son 6 ay içerisinde çekilen 1 adet biyometrik fotoğraf

KİMLİK KARTI BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Kimlik kartı için başvuru yapacak olan kişiler yurt içinde nüfus müdürlüklerine gidebilirler. Yurt dışında bulunan vatandaşlar ise dış temsilciliklere başvuru yapılabilmektedir.

KİMLİK KARTI FOTOĞRAFI NASIL OLUR?

Kimlik kartında kullanılacak olan biyometrik fotoğraf için istenen özellikler şu şekildedir:

• Son altı ay içinde yüz tamamen görünür şekilde ön cepheden çekilmiş olmalıdır.

• Gözler açık konumda; alın, yüz ve çene açık olmalıdır.

• Fotoğraflarda renkli cam ya da güneş gözlüğü kullanılmamalıdır.

• Fotokopi, bilgisayarda çoğaltılan veya biyometrik olmayan fotoğraflar kabul edilmemektedir.

Yüz biyometrisinin tespit edilmesine engel olan bir durumu olan kişiler ilgili makamlara durumu bildirmelidir. Makamlar durumu kayıt altına almaktadır.

15 yaşını dolduran kişilerin kimlik kartında biyometrik fotoğraf bulunmak zorundadır. 15 yaşın altında bulunan çocuklar için fotoğraf zorunluluğu yoktur. Ancak; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Yönetmeliğinin 6. Maddesi; “Kimlik kartı seyahat belgesi olarak kullanılabilir. Bu amaçla kullanımında ilgili ülkelerle yapılacak uluslararası anlaşma hükümleri uygulanır.” hükmündedir.

15 yaşın altında olan vatandaşların kimlik kartını seyahat belgesi olarak kullanabilmesi için kimlik kartında fotoğraf bulunması gerekir.


KİMLİK BAŞVURU SÜRECİ NASIL İŞLER?

Kimlik kartı için ilk defa başvuruda bulunacak olan vatandaşların yanında fotoğraflı bir kimlik belgesi (nüfus cüzdanı, pasaport, uluslararası aile cüzdanı, sürücü belgesi veya kurumların kendi mevzuatlarında kimlik yerine geçen belgeler)ve son 6 ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğrafın bulunması gerekmektedir.

Kimlik belgesini ibraz edemeyen veya ibraz ettiği belge üzerinde fotoğraf bulunmayan kişilerin kayıtları Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminde bulunan bilgiler doğrultusunda ana, baba, büyük ana, büyük baba, eş, varsa ergin kardeş veya ergin çocuklarının veya vasinin beyanı üzerinde işlemler yapılmaktadır.Başvurular doğrultusunda beyanın doğruluğu kontrol edilerek başvuru yapan kişinin imzası ile kayıt altına alınır.

Beyanda bulunan kişilerin olmaması ya da yapılan inceleme doğrultusunda tereddüt edilmesi durumunda “Kimlik Tespit Formu” düzenlenir. Bu kapsamda mülkî idare amirinin emri ile kolluk kuvvetleri tarafından soruşturma yapılır. Yapılan soruşturmanın olumlu sonuçlanması ile kişinin başvuru işlemleri tamamlanır.

Soruşturma sonucunda kişinin iddia ettiği kaydın sahibi olduğunun tespit edilememesi hâlinde; varsa ana veya babasından, ana veya babasının ölmüş olması hâlinde ise varsa kardeşlerinden; anası, babası veya kardeşi olduğuna dair tıbbi rapor veya Türk mahkemelerinden alınmış tespit kararı ibraz edilmedikçe kimlik kartı başvurusu alınmaz.

KİMLİK KARTI KAYIP İŞLEMLERİ NELERDİR?

Kayıp kimlik için Alo 199 numaralı çağrı merkezi aranarak iptal işlemleri yapılmalıdır. Bununla birlikte kişiler yeni kart başvurusunda bulunmalıdır.

Kimlik kartı için kayıp ya da değiştirme başvurusunda bulunan vatandaşlardan son 6 ay içerisinde çekilmiş olan biyometrik fotoğrafı istenir. Fotoğrafın doğrulanması ile birlikte kimlik kartı başvurusu tamamlanır.

Doğrulama yapılamaması ve kişinin kimliğinde tereddüde düşülmesi halinde kimliğin tespiti için ilk defa kimlik kartı süreçlerindeki usul ve esaslara göre işlem yapılır.

KİMLİK KARTI KAYBEDİLDİĞİNDE NE YAPILIR?

Alo 199 numaralı çağrı merkezini arayarak kart iptali yapılmalı ve yeni kimlik kartı başvurusunda bulunulmalıdır.

KISITLILARIN KİMLİK KARTI BAŞVURULARI KİMLER TARAFINDAN VE NASIL YAPILIR?

1 yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkûm olan kişilerin başvuruları veli veya vasinin nezaretinde alınmaktadır.

(Bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkûm olanların başvuruları veli veya vasinin nezaretinde alınır. Ancak; ceza infaz kurumlarında bulundurulan hükümlülerin kimlik kartı başvuruları ile ilgili olarak Türk Medeni Kanununun 16. maddesi göz önüne alındığında; karşılıksız kazanmada ve kişiye sıkı sıkıya bağlı hakların kullanılmasında yasal temsilcinin rızasının gerekli olmamasından dolayı yasal temsilcilerin nezaretine gerek bulunmamaktadır. Cezaevi, bakımevi, huzurevi gibi kurumlar tarafından resimli bir belge düzenlenmesi gereken durumların ortaya çıkması halinde yasal temsilcilerin nezaretine ihtiyaç duyulabilecektir.)

Akıl sağlığı ya da zayıflığı bulunan kişilerin başvuruları veli, vasi veya kayyum tarafından yapılmaktadır. Kişilerden imza alınmamaktadır. Biyometrik fotoğraf ya da bilgilerin alınamaması durumunda başvuru makam tarafından kayıt altına alınmaktadır.

Savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşam tarzı, kötü yönetim nedeniyle kısıtlanan kişilerin başvuruları veli, vasi veya kayyum nezaretinde alınmaktadır.

Yaşlılığı, engelliliği, deneyimsizliği veya ağır hastalığı sebebiyle işlerini gerektiği gibi yönetememesi nedeniyle kısıtlanan kişilerin başvuruları veli, vasi veya kayyum nezaretinde alınmaktadır.Biyometrik fotoğraf ya da bilgilerin alınamaması durumunda başvuru makam tarafından kayıt altına alınmaktadır.


15 YAŞINI TAMAMLAYAN KİŞİLERİN KİMLİK KARTI KİME TESLİM EDİLİR?

15 yaşını dolduran kişilerin kimlik kartları kendilerine ya da başvuruda bildirdikleri kişiye teslim edilir. Başvuru esnasında kimliği alacak kişi için bildirilen kişiyle kimlik sahibi arasında soybağı bulunması şartı aranmaz.

15 YAŞINI TAMAMLAYAN ÇOCUKLARIN KİMLİKLERİNİ KİMLER TESLİM ALABİLİR?

15 yaşına tamamlayan çocukların kimlik kartları anne, baba ya da vasilerine teslim edilmektedir. Bunlardan birinin bulunmaması durumunda ise büyükanne, büyükbaba, ergin kardeşleri ya da çocukları yanlarında bulunduranlar veya vekâletname ibraz eden resmî vekili ile veli ya da vasi tarafından belirlenen kişiye teslim edilmektedir.

PIN ŞİFRESİ UNUTULDUĞUNDA VEYA DEĞİŞTİRİLMEK İSTENDİĞİNDE NE YAPILMALIDIR?

T.C kimlik kartı için belirlenen PIN şifresinin unutulması durumunda e-devlet üzerinden “T.C. Kimlik Kartı PIN Kodu Sorgulama” hizmeti ile şifrenizi öğrenebilirsiniz. PIN şifresi başvuru için kişilere verilen zarf içerisinde yer alan şifredir. Kimlik kartının şifresinin değiştirilmesi durumunda e-devlet üzerinden öğrenilen şifre sizin belirlediğiniz şifre olmayacaktır. Bu nedenle yeni şifre alacak olan kişilerin nüfus müdürlüklerine başvuru yapması gerekir.

Nüfus müdürlüklerinde bulunan KİOSK'lardan PIN şifrenizi yenileyebilirsiniz. Yeni şifre almak isteyen vatandaşların kimlik kartlarının yanında bulunması gerekmektedir. PIN şifresini Yenile ne bilmesi için biyometrik doğrulama ya da PUK numarası girme yöntemleri uygulanabilir.

KİOSK'lar üzerinden şifre yenileyecek olan kişilerin görevlilerden başka kimseden yardım istememesi gerekir. Şifre görevli kişilerde dahil kimseyle paylaşılmamalıdır.

Haberleri