CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bursa'da TR Düşünce Kulübü Toplantısı'nda konuştu. Konuşmasında; düzgün bir tartışma kültürü ve ortamının yaratılması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, ülkede adalet ve liyakat konusunda eksiklikler olduğunu söyleyerek bu sorunların çözülmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye'de inanç ve kimlik siyaseti yapıldığını ve bunun da toplumsal kutuplaşmaya sebep olduğunu vurgulayan CHP lideri, sık sık önemini belirttiği "helalleşme" çağrısını yineledi.
'İNANÇ MANEVİ DÜNYAYI GELİŞTİRİR SİYASETE ALET EDİLMEZ'
Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"Her fikre saygımız var, farklı düşünceler birbirleriyle rekabet ederek gelişimi sağlar. Bu anlamda bu düşünce kulübünün kurulması ve Türkiye'ye yayılması çok güzel. Ötekileştirmeden söz edelim. Bir insana kimliğinden inancından dolayı ayrımcılık yapmaktır bu. Bu toplantıda mütedeyyin insanların olduğunu da biliyorum. Kimin inançlı kimin inançsız olduğunu ancak Allah bilir. Herkesin inancı, kimliği kendine. Kimse anne babasını seçemez, benim kimliğim neden ötekileştirmeme sebep olsun. İnanç herkesin manevi dünyasını geliştirir, siyasete alet edilmez. Öyle olursa ülke kutuplaşır. Bugün geldiğimiz nokta budur.
'YERİ GELİYOR KOMŞUSU AÇKEN TOK YATANI ALKIŞLIYORUZ'
Biz eğer sorunlarımızı çözmek için düşünce ortamı, tartışma zemini yaratmalıyız. Bizde nasıl? İnsanların kimliğini siyasete alet ediyorlar, işsizliği saklamak için. Devlet hiç kimsenin yatağa aç girmediği herkesin işinin aşının olduğu bir düzen yaratmak zorundadır. Sosyal devlet olmak bunu gerektirir. Sosyal devleti yeniden inşa etmeliyiz. Gelirken bir şeyimiz yoktu, giderken de olmayacak. Bu yüzden hırsımıza yenik düşemeyiz. Ne diyoruz; 'Komşusu açken tok yatan bizden değildir.' Peki komşusu açken tok yatan binlercesini alkışlıyor muyuz? Yeri geldiğinde evet alkışlıyoruz. İşte yanlışımızın oradan başlıyor. Durup bir, ülkedeki milyonlarca işsiz için çözüm üretmek zorundayız. Bu ülkede çocuğuna pantolon alamadığı için intihar eden insan var.
'ADALET LİYAKAT DEMEKTİR'
Adalet konusunda ne yapıyoruz? Adaleti eğer inşa edemezseniz, egemen kılamazsınız ülkeye huzur getiremezsiniz. Adalet liyakat demektir, biz devlet yönetiminde bunu yapıyor muyuz, işi ehline veriyor muyuz? Eğer bir bankanın yönetim kuruluna arkeolog getirirseniz bunda liyakat yoktur. Peygamberimizin Kabe'nin anahtarını işin ehline verdiğini bilmemiz için bunları yapmalıyız. Biz bunu yapmalıyız.
'TARTIŞMA KÜLTÜRÜ KALMADI'
Tartışma kültürü var mı şu anda? Yok. Eskiden vardı, televizyonlarda liderler de bir araya gelirdi, tartışma ortamı olurdu. Ben bunun teklifinin verdim bir televizyoncuya. 'Diğer liderlerle bir araya gelelim, hiç siyasete girmeyelim, çocukluğumuzu anlatalım, nasıl evlendiğimizi anlatalım. Bu insanlar bizim de insan olduğumuzu hatırlasın' diye. Kabul etmedi hiç kimse.
'SİYASET ZENGİNLEŞME ARACI DEĞİL HESAP VERMEKTİR'
Kirli insanlar siyasetten arınmalı, siyaset zenginleşme aracı değildir, öncelik hesap vermektir. Burada birçok iş insanı var, bilirler, üretirsiniz vergi verirsiniz. Bizim gelişmiş ülkelerden farkımız ne? Bizde onlar gibi hesap verilmiyor. Bunun değişmesi lazım, o yüzden sandığa giderken elinizi vicdanınıza koymalısınız.
Teknoloji çağını kaçırırsanız çağın geride kalırsınız. MIT'ye gitmişim, gelmişler bana icazet almaya gitmiş diyorlar. Takip edeceksiniz yoksa arkada kalacağız.
'SON 10 YILDA EN ÇOK DEĞİŞİM YAŞAYAN PARTİ CHP'
Bugüne kadar CHP olarak dünya kadar eksiğimiz yanlışımız oldu. Ama son 10 yılda siyasal partiler arasında en çok değişim yaşayan parti CHP olmuştur, halkın partisi olmuştur. Herkesin inancına kimliğine saygılıdır. Kim nerede ibadetini yapmak istiyorsa; cami, cemevi... Oraları tertemiz yapacağız, söz. İktidar olursak ülkenin tüm sorunlarını ilk 5 yılda çözeceğiz. Altı lider birbirimizden farklıyız ama liyakat konusunda demokrasi konusunda bir aradayız. Devlet liyakatle yönetilir. Bunu yapın, bürokrasiyle oynamayın. Devlet kendi kuralları ve gelenekleri içinde büyüyüp gelişmek zorundadır.
'BU MİLLETİN KUCAKLAŞMAYA İHTİYACI VAR'
Helalleşmeden de kısaca söz edeyim. Çok kutuplaştık, birbirimize farklı gözlerle baktık. Bizim de hatalarımız olmuştur ama bu milletin kucaklaşmaya ihtiyacı var. Yoksa kaybeden yine bizim insanımız olur."