Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir son dakika duyurusunda bulundu. Kamu ve özel sektörde çalışanlar dikkat! Bakan Bilgin müjdeyi verdi. Mesai saatleri için flaş karar! Bundan sonra böyle uygulanacak.
Habertürk canlı yayınına konuk Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamu ve özel sektörde çalışan işçilere yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Asgari ücret, emekli maaşları ve EYT ile ilgili önemli bilgiler aktaran Bakan Bilgin, çalışanların mesai saatleri ile ilgili önemli bir duyuru gerçekleştirdi. İşte Bakan Bilgin'in açıklamaları;
EYT'DE GECİKEN MAAŞLARA NE OLACAK?
"EYT'de şu anda 1 milyonun çok üzerinde rakama çıktık. Bu ay sonuna biter diyordum. En fazla önümüzdeki ay biter. Hiçbir kayıp olmayacak"
ASGARİ ÜCRET, MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ZAMMI
Bakan açıklamasında asgari ücretin 500 dolar seviyesine çıkarılabileceğini söyledi. Memur maaşının en az 22 bin lira olacağını söyleyen Bakan, 7500 TL'nin üzerinde maaş alan emeklilere de zam geleceğini, bu zamların Temmuz ayında olacağını söyledi.
MESAİ SAATLERİ İÇİN FLAŞ KARAR
"Ben onu daha önce söyledim. Ertesi gün çalışma gününü kaça düşürüyorsunuz? sorusu ile karşılaştım. İngiltere biliyorsunuz önce 6 saat sonra 5 saat pilot uygulamalar yaptı. İngiltere'de 5 saat ile ilgili çalışma neticelenmedi ama 6 saat neticelendi.
Türkiye'de bu konuda sektörel düzeyde farklılaştırarak bu çalışma sürelerindeki etkililiği ve verimliliği değerlendiren çalışmalar yapılması lazım. Ben buna acil ihtiyacımız olduğunu söyledim. Onun üzerine Çalışma Bakanı çalışma süreleri azalacak diye haberler çıktı. Ama bizim böyle bir hazırlığımız var. Bu çalışmayı yapalım. Hangi sektörlerde çalışma süreleri; Adam 8 saat çalışıyor ama verimliliği çok düşük. 5 saat çalışsa belki daha verimli olacak.
Bu konu ile ilgili hazırlığımız var. Ben OECD'de bir toplantıya katılmıştım. Hangi kadrolar ne zaman kaç saat çalışıyor tartışması vardı. Ben de demiştim: Türkiye'de 8 saat çalışma var ama dünyanın pekçok yerinde var. Avrupa'da biraz 7 saat uygulamaları var. Sektörel eksende bakmak lazım. Tüm sektörlerde emek verimliliği aynı değil."