İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına tepkiler devam ediyor. Türkiye'nin dört bir yanında eylemler sürüyor. Beyoğlu’nda, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına tepki göstermek için bir araya gelen ve uyarılara rağmen dağılmayan gruba polis müdahale etti.
Tünel Meydanı’nda bir araya gelen grup adına yapılan basın açıklamasında, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılması eleştirildi. Basın açıklamasının ardından yürümek isteyen gruba polis, kademeli olarak yürüyüş izni verdi.
POLİS BİBER GAZIYLA MÜDAHALE ETTİ
İstiklal Caddesi’nde yürüyen grup üyeleri, polisin belirlediği noktada bir süre slogan attıktan sonra yürüyüşe devam etmek istedi. Uyarılara rağmen dağılmayan ve polisin barikatını yıkmaya çalışan kişilere biber gazıyla müdahale edildi. Daha sonra bazı kapalı dükkanların kepenklerine vuran göstericiler, ara sokaklara girerek dağıldı.
Kadınlar, Artvin’den Eskişehir’e, Trabzon’dan Batman’a kadar Türkiye’nin dört bir yanında Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini protesto etti. Kadınların protestolarına barolar da destek verdi. “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” denilen açıklamalarda, Danıştay’ın fesih kararının iptali için açılan davaları reddetmesi de eleştirildi.
Artvin’in Hopa ilçesinde Halkevci Kadınlar, Sol Parti’li Kadınlar, Hopa Kadın Dayanışma Merkezi, KESK’li kadınlar, CHP Kadın Kolları Savunma Ağı, Esnaf ve Sanatkarla Odası, Fındıklı Kent Konseyi Kadın Meclisi, HDP Kadın Meclisleri tarafından “İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz” yürüyüşü yapıldı. Kadınlar ve kız çocukları ile yapılan yürüyüşte, kadınların yaşadığı baskı, şiddet ve benzeri sorunları dile getirildi. Şarkılar söylendi, halaylar çekildi.
ESKİŞEHİR’DE ŞARKILI TÜRKÜLÜ PROTESTO
Eskişehir Demokratik Kadın Platformu, “İstanbul Sözleşmesi Bizim Vazgeçmiyoruz” sloganı ile yürüyüş düzenledi. Yüzlerce kadın; şarkılı, türkülü protesto yaptı. Taşıdıkları pankartlarla ve ellerine aldıkları mor balonlarla yürüyüşü başlatan kadınlar sık sık, “Direne direne kazanacağız. Sözleşmeyi değil cinayeti engelle” sloganları attı. Yüzlerce kadın, dün Eskişehir’de, Onur Yürüyüşü’nde yaşanan gözaltılara da tepki gösterdi.
TRABZON’DA MEYDAN PARKI’NA ÇIKTILAR
Trabzon Barosu ise Meydan Parkı Atatürk Alanı’nda, kalabalık bir kadın grubuyla basın açıklaması yaptı. Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez, açıklamada şunları söyledi:
“İstanbul’da imzaya açılan ve iktidar tarafından ilk imzası atılan uzun yıllardır yapılan kadın mücadelesi sonucunda hazırlanan İstanbul Sözleşmesi’nde taraf olma sıfatını kaybediyoruz. Aslında bizim kaybettiğimiz hiçbir şey yoktur. Çünkü bizler dün olduğu gibi bugün de yarın da ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz’ demeye devam edeceğiz.”
CHP Burdur Kadın Kolları Başkanı Zinet Gezer de bir grup kadınla basın açıklaması yaptı. Gezer, CHP İl Başkanlığı önüne yaptığı açıklamasında şöyle konuştu:
“Bir gecede kararname yayınladılar. Özgürlük, demokrasi, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelemiz yolunda göreceksiniz ki İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz. Kadınların canıyla oynayan bu kararın hesabını ilk seçimlerde sandıkta soracağız. İktidara geldiğimiz ilk hafta içinde İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe sokacağız.”
CHP Kayseri İl Kadın Kolları Başkanı Alime Esin Tosuner ise “Telafisi güç veya imkânsız zararların doğmasına rağmen yürütmeyi durdurma kararı vermeyen Danıştay’a soruyoruz: Kadına yönelik şiddeti, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık gibi, siz de mi tolere edilebilir buluyorsunuz?” dedi.
Tosuner, “Şu çok net bilinmelidir ki; yaşanan her kadın cinayetinin ve çocuğa yönelik istismarın sorumlusu, tek adam hükümetidir; çünkü kadın cinayetleri politiktir. Kadına yönelik şiddete bedel biçenler şiddeti bitirmek istemiyor” diye konuştu.
KIRIKKALE BAROSU: “SÖZLEŞMEDEN ÇEKİLMEK ANAYASAYA AYKIRI”
Kırıkkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Şeyma Sinem Yörük de İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye yönelik Cumhurbaşkanı Kararı’nın anayasa, kanunlara ve uluslararası mevzuatlara aykırı olduğuna dikkat çekti.
Danıştay 10. Dairesi’nin, açılan iptal davalarında yürütmeyi durdurma taleplerini reddettiği için bugün Türkiye’nin, sözleşmeye taraf olma sıfatını kaybettiğine dikkat çekti. Yörük, “Uzun yıllar sürdürülen mücadeleler sonucunda hazırlanan İstanbul Sözleşmesi’nden ve bu sözleşme doğrultusunda düzenlenen kazanımlardan asla vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.
BATMAN BAROSU: “ULUSLARARASI GÜVENCESİ VAR”
Batman Barosu da "İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz" yazılı pankartı ile açıklama yaptı. Batman Barosu Kadın Hakları Merkezi temsilcilerinden Gülbahar Demir, Batman Barosu tarafından Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek için Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkarılamayacağı; çıkarılmış olsa dahi buna dayanarak bir yürütme yetkisi kullanılmasının yok hükmünde olduğunu savunarak dava açtıkların hatırlattı.
Danıştay, yürütmeyi durdurma taleplerini reddetmiş olsa bile davanın henüz sonuçlanmadığına dikkat çekti. Demir, "Biz yasaların uluslararası güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını kabul etmiyoruz" dedi.
Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu da bir açıklama yayınlayarak “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini” açıkladı.