Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de kayıtlı olarak çalışan işçi sayısı 14 milyon 371 bin 96. Bu işçilerin ise yalnızca 2 milyon 69 bin 476'sı sendikalıyken işçilerin sendikalaşma oranı ise 14,40 olarak görülüyor.
Çalışma Bakanlığı verileri, kurulu bulunduğu işkolunda çalışan işçilerin en az yüzde 1 üye sayısı olarak belirlenen işkolu barajını aşarak toplu iş sözleşmesi yapma yetkisine sahip işçi konfederasyonlarının performanslarını ortaya koydu. Buna göre Türk-İş, iş kolu barajını aşarak, toplu iş sözleşmesi yapma yetkisine bakıldığında başta yer alıyor.
TÜRK-İŞ BAŞI ÇEKİYOR
Kendisine bağlı 34 sendika bulunan Türk-İş'in yalnızca iki sendikası iki işkolu barajının altında kalarak toplu sözleşme yetkisine sahip değil. Çalışma Bakanlığı’nın 31 Ocak 2021 tarihli verilerine göre işkolu barajının altında kalan sendikalarından Orman-İş’in sadece 31 üyesi bulunuyor. Bir diğer işkolu barajını aşamayan sendika da Deriteks Sendikası ve bu sendika 4 bin 689 üyeyle yüzde 1’lik işkolu barajını aşamıyor.
HAK-İŞ'İN 6 SENDİKASI BARAJ ALTINDA
Hak-İş’in 21 sendikasından ise 6’sı işkolu barajının altında. İşkolu barajının altında kalan sendikalardan Öz Petrol- İş Sendikası’nın 2 bin 978 üyesi; Öz İnşaat İş Sendikası’nın 471 üyesi; Enerji- İş Sendikası’nın 1185 üyesi; Öz Sağlık Sendikası’nın 1219 üyesi; Oleyis’in 7 bin 169 üyesi; Öz- İş Sendikası’nın 1481 üyesi bulunuyor.
DİSK'İN YALNIZCA 3 SENDİKASI BARAJI AŞTI
DİSK’e bakıldığında ise işkolu barajının altında kalan sendikaların sayısı dikkat çekiyor. Kendisine bağlı 21 sendika bulunan DİSK'in 18 sendikası işkolu barajının altında kalıyor. DİSK'in yalnızca 3 sendikası toplu sözleşme yetkisi alabiliyor. Yetki alabilen sendikalar ise Birleşik Metal-İş, Genel-İş ve Lastik-İş.
'ÇİFT BARAJ SİSTEMİ'NE İŞARET ETTİ
Ortaya çıkan tabloyu değerlendiren DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bu durumun 12 Eylül darbesinin emekçileri 'örgütsüzleştirmesi ve sendikasızlaştırması'na bağlayarak, “Dünyanın hiçbir yerinde olmayan çift baraj sistemi işçilerin örgütlenmesi önündeki en büyük engel. 12 Eylül sonrasında DİSK’in faaliyetleri durduruldu, 11 yıl sonra yeniden örgütlenmeye başladığımızda da 12 Eylül’ün yasakçı yasaları DİSK’in önünde engel oldu. O nedenle şu anda birçok iş kolunda sendikalarımız örgütlenme çalışması yürütmekte” dedi.
'TÜRKİYE'DEKİ HER ŞEY İŞÇİLERİN ÖRGÜTLENMESİNİN ÖNÜNDE ENGEL'
Çerkezoğlu, yetkili sendika olunamadığı için üye yapılamadığını, üye yapılamadığı için de iş kolu barajının aşılamadığını söyleyerek, “Böyle bir döngünün içine soktular sendikaları. 12 Eylül ile başlayan bu süreç şu anda da devam ediyor. 12 Eylül zihniyeti mevcut iktidar ile sürüyor. Türkiye’deki her şey, bu mevzuat, yasalar işçilerin örgütlenmesinin önünde engel” açıklamasında bulundu.
Çerkezoğlu, DİSK’in sadece 3 sendikasının iş kolu barajını aşabilmesini kendi içlerinde de tartıştıklarını aktararak, şunları söyledi:
“Kuşkusuz içeride de tartışılıyor. Bu DİSK’in gerçeği ve olması gereken durum değil. DİSK’in bütün sendikalarının barajı geçmiş olması gerekir. DİSK’in yürüttüğü mücadelenin karşılığı bu değil. En son 16. genel kurulda örgütlenme seferberliği kararı aldık. Pandemi koşullarında sıkıntılar olmakla birlikte, şu an yürüttüğümüz çalışmalarda bütün işçileri ‘Sendikalı ol, DİSK’li ol’ diyerek, DİSK’li olmaya çağırıyoruz.”