Milyonlarca kişiyi ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin bu hafta Meclis’e sunulması bekleniyor 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların emekliliği hak etme koşullarının değiştirilmesiyle ortaya çıkan EYT sorunu, bu tarihten sonra emekliliğe hak kazanmak için sigortalılık süresi ve prim gün sayısının yanında yaş şartı getirdi.
Değişiklikten önce, emekli olabilmek için sigortalılık süresi ve prim gün sayısındaki koşulların karşılanması yeterliydi. Değişiklik öncesinde kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim şartını yerine getirenler emekli olabiliyordu. Ancak yapılan kanun değişikliği yıllar içerisinde 6 milyon kişiyi EYT sorunu ile baş başa bıraktı.
İktidar daha önce şiddetle karşı çıktığı EYT düzenlemesini seçimlerin yaklaşmasıyla yapacağını açıkladı. EYT’de en büyük sorun prim gün sayısındaki farklılık olarak ön plana çıkıyor. Henüz kanunlaşmayan düzenleme Meclis’e gelmeden mağdur olduğunu belirtenlerin sayısı her geçen gün artıyor.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, EYT düzenlemesinde esnaf ve sanatkarların da yer alması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazdı.
Palandöken, “SSK’lıların 7 bin 200 iş gününde emekli olduğu için 5 bin gün sigortalı olan vatandaş emekli oluyor, yine aynı şekilde bayanlar yararlanıyor ama esnaf ve sanatkar olduğu zaman 9 bin günde oluyor. Aradaki prim gün sayısı önemli. Ayrım yapılmadan sosyal devlet ilkelerine göre aynı haktan esnaf da yararlanmalı. Yani işçiler 5 bin prim günü ile emekli olacakken, esnaf ve sanatkarlarımız 9 bin prim günü ile emekli olabilecek. Emeklilik için gereken prim gün sayılarındaki farklılık Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı. EYT düzenlemesi kapsamında bu farklılık ortadan kaldırılmalı” değerlendirmesinde bulundu.
‘ESNAF VE SANATKARIN DA EYT’DEN YARARLANMASI LAZIM’
Norm ve standart birliğinin sağlanması için emeklilik şartlarının eşitlenmesi gerektiğini savunan TESK Başkanı Bendevi Palandöken, “2000 yılından önce oda, sicil ve vergi kaydı olduğu halde Bağ-Kur kaydı olamayan esnafa bu sürelerinden faydalanma imkanı verilmeli. Esnaf ve sanatkarın 2,5 milyon insanın istifade ettiği EYT’den yararlanması lazım. Cumhurbaşkanımız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den EYT’li esnafımızın mağduriyetinin çözülmesiyle ilgili açıklamayı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
‘İNTİBAK, GSS VE STAJ SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALIDIR’
Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran, EYT düzenlemesine karşı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada uzun yıllardır beklenen günü saydıklarını belirterek ‘’Geç gelen Adaletten yine kesmiyoruz umudu. Yeni yasal düzenlemeyi Resmi Gazete’de görmeden, mücadelemiz bitmeyecek. Aleyhte herhangi bir madde olmadan, komisyon yolu acilen tamamlanarak, TBMM’ne bekliyoruz’’ dedi. Boran, yasa meclise getirilip içeriğini görene kadar mücadelelerine devam edeceklerinin altını çizerek ‘’1999 öncesi erkeklerde 5 bin prim 25 yıl kadınlar da 20 yıl 5 bin prim günü ile haklarımızla emekli olmak isteyenleriz. Aylık Bağlama Oranı, Staj, Genel Sağlık Sigortası, İntibak EYT çözümü ile beraber sonuca kavuşmalıdır’’ ifadelerini kullandı.