Türkiye, Ramazan ayının sonlarına gelmişken bayrama hazırlanmaya başladı. Ipsos ise Türkiye'nin bayram tercihlerini araştırdı. Araştırmaya göre, evde hazırlanan yiyecekleri aile fertleri, yakın akrabalar ve komşuya sunma; bir araya gelme ve eğlenme, kaybettikleri yakınlarının mezarlarını veya hastaları ziyaret etme, tanışma ve kaynaşma gibi alışkanlıklar düşüşte. Toplumda her 2 kişiden biri geçtiğimiz yıllarda neredeyse her bayram bayramlık giysi aldığını belirtirken, yalnızca yüzde 6’lık grup böyle bir alışkanlığının hiç olmadığını ifade etti.
Bu sene için ise Ramazan Bayramı’nda giysi alışverişi yapan ve yapmayı düşünenlerin oranı yüzde 48. Bayram geleneği olan şeker/çikolata alışverişini yapan ve yapmayı düşünenlerin oranı ise yüzde 76 ile yüksek seviyede.
TOPLUM BAYRAMDA NE YAPMAYI, NEREDE OLMAYI PLANLIYOR?
Geçen seneye benzer olarak bu sene de her 3 kişiden biri bayramda yaşadığı ildeki yakınlarını/akrabalarını ziyaret edip bayramlaşmayı planlıyor. Öte yandan Bayram’da hiçbir şey yapmayı planlamayanların oranı yüzde 14 ile daha yüksekken, memlekete gitme planı yapanların oranı düşmekte.
Her 10 kişiden 9’u eski Ramazan aylarını özlüyor. Bu Ramazan ayında ekonominin de etkili olduğu görülüyor. Bireylerin yüzde 69’u ekonomik nedenlerle zengin iftar sofraları kuramayacağını, yüzde 59’u ekonomik nedenlerle misafir çağıramayacağını, yine yüzde 59’u hane giderlerinin artacağını belirtiyor. Her 4 kişiden 1’i bir kurum ya da kişiye yardımda bulunmuş, yüzde 41’i de yardımda bulunmayı düşünüyor. Ve bu kişiler ağırlıklı olarak nakdi bağışta bulunacaklarını söylüyor.