İnsanlık adına Pekin'e boykot

Doğu Türkistan’da milyonları işkence kamplarına kapatan Çin, bir yandan sistematik soykırımı sürdürürken diğer yandan Kış Olimpiyatları’na hazırlanıyor. İnsanlık vicdanını harekete geçirmeye çalışan Uygurlar ise küresel boykot kampanyası yürütüyor. Zulme sessiz kalan Ankara’ya “Bari bu konuda mazlumların yanında olun” çağrıları yapılıyor.

Çin’de 4-20 Şubat arasında düzenlenecek 2022 Kış Olimpiyatları öncesi Pekin’e karşı boykot çağrıları yapıldı. Başta Uygur Türkleri olmak üzere 180 insan hakları örgütü, Avrupa Parlamentosu, Kanadalı vekiller ve birçok ülkeden siyasi, dünyayı harekete geçmeye çağırdı. Çin’in “Ağır bir karşılık veririz” tehdidi sonrası ABD ve İngiltere geri adım atsa da insan haklarının ayaklar altına alındığına dikkat çeken uluslararası kamuoyou, vicdanları kanatan konuyu tartışmayı sürdürdü. 2008 Pekin Olimpiyatları’na onay verilerek rejimin daha da cesaretlendirildiğine dikkat çekildi.

1980 EUROVISION’UNDAKİ ‘HASSASİYET’ YİNE GÖZETİLSİN

Dünya Uygur Kurultayı “Olimpiyat Komitesi ‘insanlık onurunu koruma’ ilkesini göz ardı etti. Soykırımcıda olimpiyat olmaz, Türkiye boykot etsin” açıklaması yaptı. Olimpiyat Komitesi’ne ve başkentlere ‘siyasi tarafsızlığın arkasına sığınmayın, kararınızı gözden geçirin’ çağrıları yükseldi.

Ankara’nın 1980 Moskova’yı boykot etmesi ve Eurovision’a siyasi oylama gerekçesiyle katılmamasına dikkat çekilerek benzer hassasiyetin Uygurlar için de gözetilmesi gerektiği belirtildi. 1956 Melbourne, 1984 Los Angeles ve 1998 Seul’de atılan adımların bir benzerinin atılabileceği kaydedildi.

TÜRKİYE PEKİN OLİMPİYATLARINI BOYKOT ETMELİ

Doğu Türkistan’da milyonlarca Uygur Türkü yıllardan beri toplama kamplarında Çin’in soykırımına uğruyor. Dünyanın gözü önünde sergilenen vahşete ülkeler ses çıkarmasın diye Çin kimi zaman devasa ekonomik gücünü kullandı kimi zamanda dünya çapında diplomatik gücünü kullandı.

Bu konuda en fazla sesiz kalan ise Müslüman ülkeler. BM’de batı ülkeleri öncülüğünde düzenlenen “Uygur Türklerine soykırım uygulanıyor” metinlerine Müslüman ülkeler imza atmadı. Ankara’nın bu insanlık trajedisini BM çatısı altında dünyaya duyuran metinlere sessiz kalması da muhalefetin sert tepkisine neden oldu. Türkiye bölgeye heyet gönderme konusunda aldığı kararını da aradan 10 aydan fazla süre geçmesine rağmen adım atmadı. BM çatısı altında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyu bir kaç cümle ile geçiştirdi.

ABD İNGİLTERE GERİ ADIM ATTI

Dünyanın gözü önünde vahşet sürerken Çin ‘Barış’ın simgesi olan olimpiyatlar için hazırlıklarına devam ediyor. Ancak soykırıma uğrayan Uygur Türkleri ise Pekin Kış olimpiyatlarının boykot edilmesini istiyor. Çin’de 4-20 Şubat arasında düzenlenecek 2022 Kış Olimpiyatları öncesi Pekin’e karşı boykot çağrıları yapıldı. Başta Uygur Türkleri olmak üzere 180 insan hakları örgütü, Avrupa Parlamentosu, Kanadalı vekiller ve birçok ülkeden siyasi, dünyayı harekete geçmeye çağırdı.

Çin’in “Ağır bir karşılık veririz” tehdidi sonrası ABD ve İngiltere geri adım atsa da insan haklarının ayaklar altına alındığına dikkat çeken uluslararası kamuoyu, vicdanları kanatan konuyu tartışmayı sürdürdü. 2008 Pekin Olimpiyatları’na onay verilerek rejimin daha da cesaretlendirildiğine dikkat çekildi.

PEKİN OLİMPİYATLARI VİCDANLARI ZEDELİYOR

Boykot kampanyasına devam eden Uygurlar ise Çin zulmüne karşı şimdiye kadar sessiz kalan Ankara’nın buı konuda adım atmasını istiyor. Uygur Akademisi Vakfı Başkanı Dr. Ferhat Kurban Tanrıdağlı, bütün ülkelerin, Uygurlar’a karşı baskıcı uygulamalarına devam eden Çin’de düzenlenecek olimpiyatları boykot etmesi çağrısında bulundu. Tanrıdağlı, “Bütün dünya halklarını, kamuoyunu ve olimpik komitelerini 2022 Pekin Olimpiyatları’nı boykot etmeye, olimpiyat yerini değiştirmeye davet ediyoruz.

Çin, son zamanlarda aleni olarak Doğu Türkistan, Tibet, Moğolistan ve diğer bölgelerde aşırı baskıcı politikasını devam ettirmektedir. Doğu Türkistan’da son 7 yıl içerisinde milyonlarca Doğu Türkistanlı’yı toplama kamplarına kapatarak, işkence ve soykırım yaparak insanlığa karşı suç işlemektedir. Olimpiyatların ruhu, barış, sevgi, dostluk ve kardeşliktir. Bu ruha aykırı bir şekilde olan Çin’deki Pekin olimpiyatları dünya kamuoyunun vicdanını zedelemektedir” diye konuştu Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa ise “Uluslararası Olimpiyat Komitesi, şu anda soykırım ve insanlığa karşı suç işleyen bir ülkede oyunlara ev sahipliği yapma kararını haklı çıkarmak için ‘siyasi tarafsızlığın’ arkasına saklanamaz” dedi.

BOYKOT LEHİNE BİR FİKİR BİRLİĞİ VAR

Çin’in resmi ağzı olan Komünist Partisinin resmi yayın organlarından Global Times gazetesi,, 2022 Kış Olimpiyatları’nı boykot etme fikrinin çok da destek almayacağını iddia etse de gerek insan hakları kuruluşları gerekse de hükümetler düzeyinde baskı giderek artıyor. Şu anda insan hakları camiasında ve politikacılar arasında, 2022 Kış Olimpiyatları’nın bir tür boykot lehine büyüyen bir fikir birliği var. Doğu Türkistan’ın yanı sıra Tibet ve Hong Kong’daki uygulamalar, Afganistan’daki Taliban liderleriyle yakınlaşma da boykot baskısını artırıyor.

Tam boykot olasılığına ek olarak, diğer alternatifler arasında diplomatik boykot, oyunların başka yere alınması, sporcuların önderlik ettiği protestolar ve kurumsal sponsorların geri çekilmesi yer alıyor. Hatta uluslararası bir anlaşma yoluyla Olimpiyat Oyunları için tarafsız, kalıcı yerler kurmak, böylece de herhangi bir otoriter rejimin gelecekte Oyunlara ev sahipliği yapmasını engelleyecek daha uzun vadeli reform önerileri masada.

1956 MELBOURNE, 1980 MOSKOVA, 1984 LOS ANGELES VE 1998 SEUL’DEKİ ‘HASSASİYET’ YİNE GÖZETİLSİN

Dünya Uygur Kurultayı “Olimpiyat Komitesi ‘insanlık onurunu koruma’ ilkesini göz ardı etti. Soykırımcıda olimpiyat olmaz, Türkiye boykot etsin” açıklaması yaptı. Oyunların ruhuna aykırı girişime karşı Olimpiyat Komitesi’ne ve başkentlere ‘siyasi tarafsızlığın arkasına sığınmayın, kararınızı gözden geçirin’ çağrıları yapıldı. Ankara’nın 1980 Moskova’yı boykot etmesi ve Eurovision’a siyasi oylama gerekçesiyle katılmamasına dikkat çekilerek benzer hassasiyetin Uygurlar için de gözetilmesi gerektiği belirtildi. 1956 Melbourne, 1984 Los Angeles ve 1998 Seul’de atılan adımların bir benzerinin atılabileceği kaydedildi.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (8)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

G-7'den Uygurları zorla çalıştıran Çin'e ayar
Birleşmiş Milletler'de, Türkiye'nin de bulunduğu 43 ülkeden çağrı
ABD'li firmaya şok suçlama kongre gündeminde: Uygurları baskı ve şiddetle çalıştırıyorlar

Güncel Haberleri