İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 14 Mayıs seçim sürecinde Erzurum mitingi sırasında taşlı saldırıya uğramıştı. Saldırıda miting alanında bulunan 20'yi aşkın kişi yaralanmıştı.
Saldırıya ilişkin açılan davanın ilk duruşması bugün Erzurum 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Yaralananlardan 14’ünün şikayetçi oldukları ve bundan dolayı müşteki sıfatlarının bulunduğu, 14’ünün de yaralanmalarından dolayı şikayetçi olmadıklarından mağdur sıfatlarının bulunduğu dile getirildi. İki kişinin de yaralanmamasına karşın kendilerine yönelik saldırıdan dolayı şikayetçi oldukları iddianamede yer aldı.
'DOSYA AĞIR CEZAYA GİTSİN' TALEBİ
28 kişinin yargılandığı davada Ekrem İmamoğlu'nu avukatlar Serkan Günel, Kazım Yiğit Akalın ve Mustafa Aşık temsil etti. Sanık savunmaları öncesi söz alan avukatlar, taşlı saldırının örgütlü bir şekilde gerçekleşmediği görüşüne yer verilen iddianameyi eleştirerek, "Burada yaşanan bir linç girişimidir. Menemen ve Sivas olaylarının benzeridir. Emniyet görevlilerinin burada olmamasını kabulü mümkün degildir.
Sanıkların münferit olarak olay mahaline geldiklerinin iddianamede yazması utanç vericidir. Bugün linç girişimine uğrayan İBB Başkanı değil de Erzurum İBB Başkanı olsaydı yargılama bu suçlama ile mi yapılırdı? Yoksa sanıklar tutuklu olarak bir ağır ceza mahkemesinde öldürmeye teşebbüs suçundan mı yargılanırdı? Fotoğraflar, miting öncesi atılan tweetler ortada, yaralananların durumu, atılan taşların büyüklüğü bu davanın kasten adam öldürmeye teşebbüs olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Bu nedenle görevsizlik kararı verilerek dosyanın Erzurum Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini talep ediyoruz" dediler.
SANIK İFADELERİ
Sanıklardan Abdulhakim U, savunmasında, İmamoğlu'nun geleceğini bilmediğini, olaylar arasında karşı taraftan taş gelmesi üzerine kendini korumak için karşılık verdiğini ve pişman olduğunu söyledi.
Sözleşmesi feshedilen uzman çavuş Muhammed Akif K. ise gezmek için olay yerine gittiğini anlattı.
Bir anda kendini olayların içinde bulduğunu söyleyen Muhammed Akif K, "Karşı tarafta özgürlük işareti, HDP bayrağı sallanıyordu. Uzman çavuşum, şehit ve gazi arkadaşlarım olduğu için hassasiyetim sebebiyle sözlü beyanda bulundum, bozuk paraları yere doğru fırlattım, kimseye fırlatmadım. Asker olduğum için bu olayı benim başlattığımı söylediler, beni ortaya attılar, FETÖ'cü dediler. FETÖ'yle bir bağlantım olmamıştır. Bu olayda en büyük mağduriyeti ben yaşadım. Orada olmaktan pişmanım." ifadelerini kullandı.
'TAŞ ATTILAR ERİK ATTIM'
Enes Y. de olay yerinden geçmek zorunda kaldığını, kendisine taş atan tarafa elindeki erikleri attığını kaydetti.
Oğuzhan U. da gezmek için olay yerinde olduğunu anlatarak, "Karşı tarafta zafer işareti, Abdullah Öcalan'la ilgili pankart ve slogan gördüm. Askeri geçmişim var, en yakın arkadaşımı şehit verdim. Karşı taraftan taş geldi, ben de yerdeki kozalağı fırlattım." dedi.
Diğer sanıklar da karşı taraftan yabancı cisim gelmesi üzerine karşılık verdiklerini ileri sürdü.
Tüm sanıklar savunmalarında, herhangi bir yerden talimat almadıklarını ve yönlendirme olmadığını savundu.
Sanıkların savunmalarının alınmasının ardından haklarındaki adli kontrol kararları kaldırıldı, 6 sanığın tahliyesine karar verildi.
Duruşma 25 Aralık 2023 tarihine ertelendi. Duruşmada, Ekrem İmamoğlu’nun avukatları mahkeme için ‘görevsizlik’ kararı verilmesini talep etti.