İklim krizine karşı büyük bir sınavdan geçiyoruz: Kuraklık açlığa neden olacak mı?

Türkiye'de neredeyse yağışın hiç olmadığı bir kış mevsiminden geçmemizden kaynaklı barajlar hızla boşalıyor. TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, önümüzdeki 3 aylık süreçte beklenen yağışın gelmemesi durumunda tarımsal faaliyetlerin ciddi şekilde zarar göreceğini söyledi. Türkiye'de son üç yıldır kuraklık yaşandığını belirten Güldal, bir yıl öncesine göre kat kat artan gıda fiyatlarına dikkat çekti.

Yeni yıla girmemizle beraber hava sıcaklıkları, mevsim normallerinin üzerinde seyrederken yağmur ve karların yağmamasından dolayı barajlar hızla boşalıyor. Gıda fiyatlarında son yıllarda görülmemiş düzeyde rekor artışlar meydana gelirken Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, alınacak tedbirlere dair açıklamalarda bulundu.

Hürriyet'ten Gonca Şenay'ın sorularını yanıtlayan Güldal, şubat, mart ve nisan aylarında bitkinin gelişmesi ve daneye dönüşmesi için alması gereken yağış gerçekleşmezse tarımsal faaliyetlerin büyük zarar göreceğini söyledi.

'TÜRKİYE 3 YILDIR KURAKLIK YAŞIYOR'

İlkbaharda da rahat bir dönemin geçmeyeceğinin altını çizen Güldal, "Türkiye son üç yıldır kuraklık periyodu yaşayan bir ülke. Biz bunu en çok 2021’de hissettik. Hâlâ devam ediyor. Ümit ediyorum sonuna gelmişizdir" diye konuştu.

'ÜRETİMİN AZALMAMASI İÇİN TEDBİRLİ OLMALIYIZ'

'Endişeli misiniz?' sorusuna 'hayır' yanıtını veren Güldal, devamında şunları söyledi:

"Kıtlık yok, beklenmiyor. Orta vadede de bir felaket beklemiyoruz. 2021’de bu kadar rahat konuşamıyordum, bu sene beklentimiz daha iyi. Şimdilik karamsarlık olmasa da uzun vadeli tedbirler üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Vahşi sulama yerine tasarruflu sulama sistemlerinin yaygınlaşması, kuraklığa dayalı tohum çeşitlerinin üretilmesi, baraj ve gölet yapımı; uzun vadede kuraklık etkisiyle gıda ürünleri üretiminin azalmaması için atılması gereken adımlar.”

GIDA KRİZİ KAPIDA

Tüm bunların içinde önemli bir sorunun daha olduğunu vurgulayan Güldal, bir yıl öncesine göre kat kat artan gıda fiyatlarına dikkat çekti. Ekmek fiyatlarının göreceli olarak az artmasının nedeninin Toprak Mahsulleri Ofisi’nin un regülasyonu olduğunu söyleyen Güldal, şu bilgileri paylaştı:

"TMO, un fabrikalarına uygun fiyatla buğday veriyor. Bunun karşılığında un fabrikasından Halk Ekmek dahil ekmek üreticilerine uygun fiyatla ekmek vereceğine dair taahhüt istiyor, hatta faturayı talep ediyor. Bir de fırıncıdan teyit ediliyor. Undan kaynaklanan maliyet artışı kontrol edilmiş oluyor. Buğdayın tonu haziran ayından bu yana 4 bin 500 liraya satılıyor."

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Nisan'a kadar beklenen yağış olmazsa...
Eski Orman Müdürü Faruk Çebi aylardır süren kuraklıkla ilgili böyle uyardı: İstanbul'u büyük bir ısı adasına dönüştürdük
Marmara'yı bekleyen büyük tehlike: 3 ay boyunca olmayacak

Güncel Haberleri