İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 'İstanbul Yenileniyor' projesi kapsamında binalarını yenileyen vatandaşların bankalardan alacağı konut kredilerinin faizlerini İBB ödeyecek.
Kredi anapara üst limiti 1 milyon TL, vadesi de azami 10 yıl olacak. Öncelikli olarak depreme karşı riskli yapı grupları ele alınacak. Hane içi toplam gelirin asgari ücretin (8 bin 500 TL) iki katından fazla olmaması gerekiyor.
İBB KONUT KREDİSİ BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
Projeden yararlanmak için aranan nitelikler şöyle:
* Faiz desteğinden yararlanacak yapının öncelikle riskli yapı olarak tespit edilmesi
* İstanbul Yenileniyor kapsamında KİPTAŞ ile uzlaşmaya varılması
* Hak sahibinin dar gelirli olması yani hane içi toplam gelirinin net asgari ücretin 2 katını geçmemesi
* Hak sahibinin bankalarca kredilendirilmesinde bir engel bulunmaması
* Bir kişinin en fazla bir konut için faiz desteğinden yararlanması
İBB bu proje için toplamda 2,9 milyar TL'lik bir bütçe ayırdı. Bu bütçeyle bir yıl içinde 14 bin 77 konutun dönüştürülmesi hedefleniyor.
İBB KONUT KREDİSİ ÖDEME PLANI NASIL OLACAK?
Kredi kullanan vatandaş birinci yıl her ay ortalama 2 bin 700 TL taksit ödeyecek.
İBB ise her ay söz konusu ödeme için vatandaşa ayda 17 bin TL'lik bir finansman desteği sağlayacak.
İBB KİRA YARDIMI NE KADAR?
İBB İstanbul genelinde hızlı tarama testleri yaptığı sırada 'durduğu yerde bile çökme riski taşıyan' 318 bina için harekete geçti.
Bu binada oturan vatandaşlara kiracı ve mülk sahibi ayrımı yapılmadan 4 bin 500 TL kira yardımı yapılacak. Kiracılarda bu destek 12 ay, maliklerde 18 ay olacak.
BİNA YENİLEME BAŞVURUSU NASIL VE NEREYE YAPILIR?
İBB, 2019 yılından beri başvuru üzerine tespit edilen riskli binaları KİPTAŞ aracılığıyla yeniliyor. Dönüşüm programına dahil olan hanelere de aylık 4 bin 500 TL kira yardımı veriliyor.
İstanbul'da risk altındaki konut stokunun güvenli, depreme dayanıklı, çevreyle dost yapılara dönüştürülmesini amaçlayan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirakleri olan KİPTAŞ, İstanbul İmar A.Ş. ve BİMTAŞ'ın paydaşı olduğu 'İstanbul Yenileniyor' platformu, olası Marmara Depremi'ne karşı dayanıksız olan yapının yenilenmesi sürecinde yardımcı ve yol gösterici olmayı hedefliyor.
İlk etapta vatandaşların başvurusunun olumlu değerlendirilmesi için kriterler başvurulan parselin;
* Özel mülkiyette yer alması,
* Bu yapıların 1999 yılı öncesinde yapılmış olması gerekiyor.
Yapının ve üzerinde bulunduğu parsel bu kriterleri sağlıyorsa başvuru sekmesinde ilgili alanları doldurmak gerekiyor. Başvurunun olumlu değerlendirilmesi ve sürecin ilerlemesi için bu kriterler sağlanmalı.
'İstanbul Yenileniyor' projesi ile olası riskli yapıların yenilenme süreci sırasıyla 'Başvuru', 'Teklif' ve 'Uzlaşma' olarak 3 aşamada gerçekleşiyor.
Başvuru sonrası 7 iş günü içerisinde hazırlanacak 'Bilgilendirme Formu' istanbulyenileniyor.com internet sitesinden takip edilebilir.
'Teklif' ve 'Uzlaşma' aşamalarına geçebilmek için 'İstanbul Yenileniyor Süreci' başlığı altında belirtilen yol haritasını izlemek gerekiyor.
Sistemle ilgili bilgi ve destek almak isterseniz 444 06 04 no'lu çağrı merkezini (hafta içi 09.00-16.30 saatleri arasında) arayabilirsiniz.
Sorularınız için 'Sıkça Sorulan Sorular' sayfasını ziyaret edebilirsiniz.