Sayıştay’ın devletteki kötü yönetimi ortaya koyan raporlarında Cumhurbaşkanlığı’nın yabancı danışmanlara, geçen yıl 14 milyon son üç yılda ise toplam 35.5 milyon lira harcadığı tespiti yapıldı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nda 61 kişinin sınavsız memur yapıldığını belirleyen Sayıştay, Paris İklim Anlaşması’nın imzalanmaya hazırlandığı dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilendirilmiş atık yönetim kuruluşlarını denetlemediğini ortaya koydu.
Hükümet üç yılda yabancı yatırım danışmanlarına 35.5 milyon lira ödedi
Sayıştay bakanlıklar ve devlet kurumlarında 2020’de yaptığı incelemelerde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile oluşan denetimsizliği tespitleriyle ortaya koydu. Sayıştay’ın Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’ne ilişkin denetim raporu da yayınlandı.
Raporda yer alan bilgilere göre; Cumhurbaşkanlığı’na bağlı özel bütçeli bir kuruluş olan Yatırım Ofisi, Cumhurbaşkanlığı bütçesinden 2020 yılında 88 milyon 153 bin 728 TL harcadı. 2020 yılında 160 personel için 34 milyon 907 bin 557 lira ödenek kullanan Yatırım Ofisi, yurt dışındaki danışmanlar için ise 14 milyon 269 bin 272 TL harcadığı belirlendi.
Ofis’in yurt dışında hangi ülkelerde kaç danışman görevlendirdiğine ilişkin bilgi, Sayıştay raporlarına yansımadı. Ancak kurumun internet sitesinde; Ofis’in, ABD, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Güney Kore, İspanya, İtalya, Japonya, Katar, Malezya, Singapur ve Suudi Arabistan’da da yatırım ofisleri kurduğu belirtildi. 12 yurtdışı ofisinde, 20 danışmanının görevlendirildiği görüldü. Ofis son üç yılda yabancı yatırım danışmanları için 35.5 milyon lira Cumhurbaşkanlığı bütçesinden harcama yaptı.
61 KİŞİYE SINAVSIZ MEMURİYET
Sayıştay 2020 yılına ait raporlarında dikkat çeken kurumlardan biri de Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu oldu. Sayıştay, söz konusu kurumda kısmi olarak çalışan ve yeterliliği olmayan 61 personelin süreklilik arz eden bir istihdam biçimine dönüştürüldüğünü tespit etti. Sayıştay bu kişilerin Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girmeden memuriyete geçtiklerini tespit etti. Duvar’da yer alana raporda kurumla ilgili diğer tespitleri şöyle: Destekler kırsal sayılamayacak alanlarda uygulandı.
BEZM-İ ALEM ‘GUREBA ŞARTI’NI YERİNE GETİRMEDİ
Sayıştay raporlarında Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi’nin Vakıflar Meclisi tarafından belirlenen yükümlülükleri yerine getirmediği ortaya çıktı. Bir yılda 107 bin kişinin ücretsiz olarak tedavi edilmesi gereken üniversite hastanesinde sadece 404 kişi ücretsiz olarak tedavi edilmiş. Birgün’ün habrine göre ‘gureba’ şartını yerine getirmeyen hastanenin sağlık hizmetlerinden 2020 yılında, 378 milyon TL gelir elde edildiği belirlendi.
ŞİRKETLER ENERJİ FONUNU DEVLETE ÖDEMEDİ:
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2020 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay, elektrik satışı yapan şirketlerden tahsil edilemeyen Elektrik Enerjisi Fonu’na (EFF) ilişkin önemli tespitlerde bulundu. Raporda, EFF’nin 2001 yılında kaldırıldığı ancak “Sektör Altyapı Giderlerine Katkı Payı” adıyla sürdüğü ve elektrik faturaları üzerinde halen “Elektrik Enerjisi Fonu” olarak kesilmeye devam edildiği ifade edildi. Raporda, konut ve işyerlerine elektrik satış yaptığı bildirilen 197 şirketten 37’sinin tüketicilerden tahsil ettikleri EFF’yi devlete hiç yatırmadığı, 18 şirketin ise eksik ve gecikmeli yatırdığı kaydedildi.
ÇEVRE BAKANLIĞI, ATIK YÖNETİM KURULUŞLARINI DENETLEMEDİ
Sayıştay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ilişkin 2020 yılı denetim raporunda, atık yönetimi ile ilgili eksikleri sıraladı. Bakanlığın, yetkilendirilmiş atık yönetim kuruluşlarını denetlemediğini belirledi. Raporda; denetimlerin mevzuata uygun şeklide yapılması, bilgi ve belgelerin eksiksiz bir şekilde sunulup sunulmadığının kontrol edilmesi gerektiği belirtildi.