Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazetecilere geçen haftalarda yaptığı açıklamada "Asgari ücrete Cumhuriyet tarihinde yapılmamış oranda zam yaptık. Emeklilerimizin maaşlarını artırdık ve onları daha da rahatlatacak çözümleri geliştirdik ve çok yakında uygulayacağız" demişti.
2024 ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM YAPILACAK?
Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, emekli maaşlarına yapılması beklenen zamla ilgili TV100 canlı yayınında şunları söyledi:
"Emeklilerin aylıklarına bir zam yapılmayacak. Emeklilerin maaşlarına enflasyon farkı eklenecek. 6 aylık enflasyon farkı verilecek. Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 68. Yüzde 68 enflasyonun çıkması için 2023'ün ikinci dönemi için yüzde 40 bir enflasyonun çıkması gerekir.
Yüzde 40 enflasyon çıkarsa SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine bu fark yüzde 40 olarak verilir. Devler memurlarına ve devlet memuru emeklilerine ise yüzde 40 enflasyon farkından geçen yılki toplu sözleşme ile verilen yüzde 6 düşülür. 2024'ün yüzde 15 toplu sözleşme farkı eklenir.
2024 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?
SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine ortalama yüzde 40 enflasyon farkı memur ve memur emeklilerine ise yüzde 49 civarında enflasyon farkı artı toplu sözleşme zammı olarak verilir. Bunun dışında refah payının verilmesi bizim yasalarımızda yer alan bir durum değil. Sadece refah payı beklentisi var. Çünkü emekli aylıkları alım gücünü kaybetmiş durumda.
Asgari ücrete de yüzde 50'nin üzerinde bir zam bekleniyor. 17 bin 17 bin 500 bandına yakın olur. En düşük emekli aylığı 10 bin liraya çıkartılır. Emeklilere sadece enflasyon farkı verilirse ve en düşük emekli aylığı 10 bin lira yapılırsa asgari ücretle arasındaki fark biraz daha açılır.
Türkiye'de 2004 yılına kadar hiçbir zaman emekli aylığı asgari ücretin altına düşmemişti. Bugün asgari ücretle çalışanların oranı yüzde 50 ise ocak ayında bu oran yüzde 60'a, 65'e çıkacak. Sabit ücretlilerin alım gücü düşüyor. Asgari ücretin üzerinde çalışanların maaşları da asgari ücret seviyesinde kalacak."