Avrupa ülkeler, kene dalgasına hazırlanıyor. Kene ısırması sonucu yaşanan Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığına yakalananların yüzde 40'ı hayatını kaybediyor.
Kırım-Kongo kanamalı ateşi, geçtiğimiz günlerde Fransa'da tespit edildikten sonra Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 'öncelikli' olarak listelendi. Asya bölgesinde daha sık görülmesiyle bilinen hastalık, Avrupa'da da görülmeye başlandı.
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELER?
DSÖ'ye göre, uzun bir semptom listesi arasında; ateş, kas ağrısı, baş dönmesi, boyun ağrısı, sırt ağrısı, baş ağrısı, gözlerde ağrı ve fotofobi (ışığa duyarlılık), mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı ve boğaz ağrısı yer alıyor. 2-4 gün sonra sizi uykulu, depresyona sokabilir ve hatta karaciğerinizi büyütebilir.
TV100'den Barış Yahya Çinçin'in haberine göre, ölümcül hastalığa sahip olduğunuzun diğer belirtileri arasında; hızlı kalp atış hızı, genişlemiş lenf düğümleri ve ciltte kanamaya neden olan bir kızarıklık yer alıyor. DSÖ, hastalığı 2 hafta boyunca taşıyorsanız ölme olasılığınızın daha yüksek olduğunu belirtiyor.
TEMMUZDAN İTİBAREN TÜRKİYE'DE DE KENELER ARTACAK
Hava sıcaklıklarının tavan yapması beklenen Türkiye'de de 1 Temmuz 2023 gününden itibaren kenelerin üremesinde artış bekleniyor. Uzmanlar, vatandaşların kenelere karşı dikkatli olmaları uyarısında bulundu.