Hamas, Filistin’de 1987 yılında kurulan bir İslami direniş örgütü. İsrail’i işgaline karşı mücadele etmek amacıyla kurulan Hamas, Filistin halkının kurtuluşu ve bağımsızlığı için çalışmakta. Hamas’ın hedefi, İsrail’in Filistin topraklarından çekilmesini ve Filistin devletinin kurulmasını sağlamak.
AKSA TUFANI İLE ADINI DUYURDU
Hamas, İsrail karşıtı silahlı operasyonu olan “Aksa Tufanı”nı başlattığını duyurmasıyla beraber Hamas örgütü merak konusu oldu. Hamas, 2006 yılında Filistin genelinde yapılan seçimlerde Filistin halkı tarafından iktidara getirilmiş ancak İsrail ve Batılı ülkeler tarafından tanınmamış ve hükümetten düşürülmüştü.
1987 YILINDA KURULDU
Hamas, Müslüman Kardeşler Teşkilatı liderlerinin önderliğinde 1987 yılında kuruldu. İsrail tarafından işgal veya abluka altında tutulan Filistin topraklarında faaliyet gösteren Hamas, bazı İslam ülkeleriyle iyi ilişkiler kurarken Batılı ülkeler tarafından “yasaklı örgüt” veya “terör örgütü” olarak tanımlanmaktadır.
Hamas, İsrail’e karşı silahlı eylemlerle bilinmektedir ve 2006 yılında yapılan parlamento seçimlerinde çoğunluğu elde etmiştir. Bu seçimlerin ardından Hamas ile Fetih arasında çıkan iç çatışmalar sonucunda Hamas, 2007 yılında Gazze Şeridi’ni kontrol altına almıştır. Hamas, İhvan’ın Filistin’deki uzantısı olarak kurulmuş ve Gazze Şeridi’ni yönetmektedir
PEK ÇOK ÜLKE TARAFINDA TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK KABUL EDİLMİŞTİR
Hamas’ın silahlı kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları, birçok ülke tarafından terör örgütü olarak kabul edilmektedir. ABD, İngiltere, Avrupa Birliği, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkeler Hamas’ı terör örgütleri listesine dahil etmişti.
Bu bilgiler ışığında, Hamas Filistin’de İsrail işgaline karşı mücadele eden bir silahlı örgüt olarak bilinirken, aynı zamanda siyasi bir kanada da sahiptir. Hamas’ın hedefi, Filistin’in bağımsızlığını ve kurtuluşunu sağlamaktır. Ancak, Hamas’ın silahlı eylemleri ve terör eylemleri nedeniyle uluslararası alanda tartışmalı bir konuma sahiptir.
Hamas, İslami bir ideolojiye dayanmakta ve Filistin’de geniş bir destek tabanına sahip. Örgüt, siyasi ve askeri kanadıyla faaliyet göstermektedir. Siyasi kanadı, Filistin’deki seçimlerde yer alarak siyasi otoriteyi elde etmeyi hedeflemektedir. Hamas’ın askeri kanadı ise İsrail’e karşı silahlı direnişi yürütmekte.
Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırıları ve terör eylemleri nedeniyle örgüt, birçok ülke tarafından terör örgütü olarak kabul edilmekte. Bununla birlikte, Filistin’de ve bazı Arap ülkelerinde geniş bir destek görmekte ve Filistin halkı tarafından direniş örgütü olarak görülmektedir. Hamas, İsrail ile yapılan anlaşmaları reddetmekte ve silahlı mücadeleyi sürdürmeyi amaçlamakta.