Birçok kişi tarafından merakla beklenen Güneş Tutulması 2 saat boyunca devam edecek. Güneş Tutulması’nın etkileri merak edilirken Türkiye’den görülüp görülmeyeceği de araştırılıyor. Yılın ikinci Güneş Tutulması için geri sayım başladı. İşte Güneş Tutulması hakkındaki soruların yanıtları...
GÜNEŞ TUTULMASI HANGİ TARİHTE GERÇEKLEŞECEK?
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi 2022 yılı Gök olayları takvimini yayınladı. Takvime göre yılda 4 kez tutulma yaşanırken bunların ikisi ay ikisi güneş tutulması olarak kaydediliyor. 2022 yılında ikinci kez göreceğimiz Güneş Tutulması 25 Ekim 2022 tarihinde gözlemlenecek.
GÜNEŞ TUTULMASI SAAT KAÇTA?
Türkiye’den görülecek olan Parçalı Güneş Tutulması, saat 12:40 ve 15.05 saatleri aralığında izlenebilecek.
Tutulmanın maksimum evresi 13.50’de görülecek. Bu saat aralığında Güneş diskinin yüzde 50'si örtülmüş olacak.
GÜNEŞ TUTULMASI HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜNECEK?
Güneş Tutulması Türkiye dahil olmak üzere İzlanda, Avrupa, Kuzey-doğu Afrika, Ortadoğu, Batı Asya, Hindistan, Batı Çin'den izlenebilecek.
GÜNEŞ TUTULMASI NEDEN OLUR?
Ay’ın Güneş ile Dünya arasında girme olayına Tutulma denilmektedir. Ay’ın Güneş’i kısmen ya da tamamen örttüğü olay nadir görülen bir doğa olayıdır. Tutuma sırasında ayın yeni ay evresinde olması gerekmektedir. Bununla birlikte Ay’ın Dünya’ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması gerekir. Yani yörünge düzleminin Dünya’nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekmektedir.
Bir yılda Ay, Dünya çevresinde 13 kez dönerken Ay’ın yörünge düzlemi ile Dünya’nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı oluşması nedeniyle her dönüşte Güneş ile çakışmaz. Bu nedenle Tutulma ender görülen bir doğa olayı olarak karşımıza çıkar. Yılda 2 ile 5 arasında tutulma gerçekleşmektedir. Dünya’dan dar bir koridordan gözlenen bu doğa olayı ender olaylardan biridir.