Siyaset, bürokrasi, yargıyla ilişkileri gizem konusu olan Korkmaz’ın nerede hakim karşısına çıkacağı belirsiz. Yargılamasında birtakım soru işaretlerinin cevap bulabileceği düşünülüyor. Firari iş adamının ses kaydında 2 dakikalık bölüm kamuoyuna yansıdı.
Ahmet Şık, kaydı sosyal medyada paylaştı. Ancak Veyis Ateş “Montaj” iddiasında bulundu. Kalan 9 dakikalık bölümün içeriğine ilişkin belirsizlik soru işaretlerini beraberinde getirdi.
10 MİLYON EURO DA ‘ANKARA’DAKİ KLİK’DE YANIT BEKLİYOR
Mali Suçlar Araştırma Kurulu’nun ‘kara para aklıyor’ tespitine ve yurt dışı yasağına rağmen kurula sorulmadan yurt dışı yasağının neden kaldırıldığı cevap bulmadı.
Tutuklama sonrası ‘10 milyon euro’ iddiasındaki ‘klik’ de karanlıkta kaldı. Türkiye’deki ilişkiler ağı üzerinden kritik bilgilere sahip olan Korkmaz’ın ABD’nin isteğiyle yakalanması ve 9 dakikalık ses kaydının içeriğinin bilinmemesi ‘İkinci Zarrab olabilir’ değerlendirmelerine yol açtı.
SIRLARIYLA PARMAKLIKLAR ARDINDA
Türkiye ve ABD tarafından aranan firari iş adamı Sezgin Baran Korkmaz, Washington’un talebi üzerine Avusturya’da tutuklandı. İki ülke de iade için devreye girdi. ABD’ye gönderilmesi halinde “Yeni Reza Zarrab olabilir” değerlendirmeleri yapıldı. Yurt dışına çıkış süreci, ses kaydında bahsi geçen 10 milyon Euro’nun ulaşacağı adres ve ‘klikte’ kimlerin olduğu hala belirsiz.
Türkiye ve ABD tarafından aranan, SBK Holding ve 6 şirketine yönelik kara para aklama soruşturması kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz, ABD’nin talebi üzerine Avusturya’da tutuklandı. Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, iddiayı doğruladı. Ceyhun “19 Haziran günü Viyana’dan 260 kilometre uzaklıkta bir kasabada gözaltına alındı.
Akşama doğru Viyana’ya getirildi. Hali hazırda Viyana Eyalet Ceza Mahkemesi’nde bulunmakta. Hakim karşısına çıkmayı beklemektedir. Kurallar gereği yarın (bugün) çıkması büyük bir ihtimal. Bakanlığımızdan aldığımız talimat doğrultusunda gereğini yerine getirerek iade işlemleri için süreci 19 Haziran tarihiyle başlatmış durumdayız” ifadelerini kullandı.
Hakkında Interpol’ün kırmızı bültenle arama kararı bulunan Korkmaz’ın 5 Aralık 2020’de yurt dışına çıktığı İstanbul Havalimanı’nın güvenlik kamerası kayıtlarından tespit edilmişti. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, geçen yıl SBK Holding ve holdinge bağlı 6 şirketin hesaplarında yaptığı incelemelerde, 132 milyon dolar kara para aklandığını belirlemişti. Korkmaz’ın ve şirketinin bütün malvarlıklarına geçen ekim ayında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından el konma kararı alınmıştı. Korkmaz ise iddiaları reddetmişti.
6 Ekim’de Korkmaz’ın hakkındaki tedbir kararı kaldırıldı ve kararda imzası olan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz, 16 Ekim’de Adalet Bakanlığı yardımcılığına atandı. MASAK’ın raporunda “aklama suçunu oluşturan öncül suçların işlendiğine dair somut bulguların tespit edilemediği” kaydedildi.
Korkmaz ile birlikte 14 kişi hakkındaki şirket ve kişisel banka hesaplarına konan blokaj ve tedbirler kaldırıldı. Kasım ayında da yurt dışı çıkış yasağı kaldırıldı. Aralık ayında Korkmaz’ın da aralarında bulunduğu SBK Holding ve alt şirketlerinde yönetici olan 19 kişi hakkında bir kez daha gözaltı kararı verildi. İstanbul merkezli 4 ilde düzenlenen operasyonda, şüphelilerden 11’i gözaltına alındı. Ancak Korkmaz’ın da arasında bulunduğu 8 şüphelinin yurt dışında olduğu tespit edildi.
Korkmaz’ın avukatı Mehmet Demir, Türkiye’nin iade talebinin olduğunu söyledi. BBC Türkçe’ye Korkmaz’ın avukatları ise ABD’nin iade sürecini başlattığını belirterek “ABD’de yeni açılan ama eski dava ile bağlantılı bir dava olduğunu öğrendik. Bu konu hakkında Avusturya’da yargılama yapılacak.
Gelişmeleri yakından takip ediyoruz” ifadelerini kullandı. Suç örgütü lideri Sedat Peker, Süleyman Soylu’nun Korkmaz’la yurt dışına çıkmadan önce İçişleri Bakanlığı’nda görüşme yaptığını ve “Senin hakkında tahkikat yapıldı, yurt dışına çık. Yukarının haberi var, bu parayı da sil, sorun çıkacak” dediğini öne sürmüştü.
Öte yandan Korkmaz’dan 10 milyon Euro istediği belirtilen ve HaberTürk’ten istifa eden Veyis Ateş ve Korkmaz arasındaki konuşmanın ses kaydını yayınlandı. Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili ve gazeteci Ahmet Şık “Gönül isterdi ki kaydın tamamı elimde olsaydı ama yok. Kimsenin şüphesi olmasın eğer söz verildiği gibi gönderilirse onu da yayınlarım” açıklamasını yaptı.
Şık, 12 dakikalık konuşmanın, gazeteci İsmail Saymaz’ın Sözcü’deki yazısında bahsettiği kısmına ait ses kaydını yayınladı. Korkmaz’la ‘işinin halledilmesi’ karşılığında Ankara’daki bir klik-lobi adına 10 milyon Euro istediği belirtilen Ateş ise kaydın montaj olduğunu iddia etti. Korkmaz’ın ABD’nin talebi üzerine tutuklanması ve bu ülkeye iadesi halinde Türkiye’nin yeni bir Reza Zarrab olayıyla karşı karşıya kalabileceği belirtildi.
Korkmaz’a içinde olduğu karanlık ilişkilere dair soru işaretleri yanıtsız kaldı. Yurt dışına çıkış süreci, ses kaydındaki 10 milyon euro talebi ve klik-lobinin kim ya da kimler olduğu belirsizliğini koruyor.