Görenler Mısır sanıyor ama burası Çorum! Piramitler halt etmiş… kafile kafile görmeye gidiyorlar

Görenlerin inanamadığı, içinden oluk oluk tarih akan bu yer tam olarak Çorum’da! Yüzyıllık kalıntılar taşıyan, onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer… Piramitler yanında halt etmiş. Her taşından tarih fışkıran bu yere kafile kafile gidiyorlar.

Yapısı ile görenlerin Mısır’da sandığı bu yer aslında ülkemizin önemli şehirlerinden biri olan Çorum’da. Yüzlerce turistin akın ettiği, her yerinden tarih ve farklı kültürler fışkıran bu yer resmen medeniyetin göbeği denilecek konumda. Üstelik kafanızı çevirdiğiniz her yerde yeni bilgilerle karşılaşıyorsunuz.

TARİHİN MERKEZİ ÇORUM’DA

Çorum’un Boğazköy ilçesinde yer alan bu yere Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı ya da Çorum Yazılıkaya Anıtı deniyor. Dağın yamacına inşa edilmiş, etrafı yüksek kayalıklarla çevrilmiş bu bölge Hitit dönemine ait Açık Hava Tapınağı’dır. Bu tapınak, M.Ö. 13. Yüzyılda inşa edilmiştir.

Her yeri tarihle donatılmış bu tapınak her ne kadar Hititlere ait gibi görünse de evre kültürlerden Hurri, Luwi, Mısır panteonundan birçok tanrı ve tanrıça betimleri de yer alıyor. Kayaların üzerindeki kabartmalar, Hitit Devleti’nin resmi tanrılarının topluluğunu anlatıyor.

HEM KONUMU HEM MİMARİSİ DİĞER YERLERDEN AYIRIYOR

Bu tapınak, konumu ve mimarisi yönünden diğer Hitit tapınaklarından farklı bir yere sahip. Yalnızca dini açıdan değil, hem kabartma sanatı hem işlevi nedeni ile oldukça önemli bir değer. Yüzyıl öncesinden miras kalan bu tapınak gezenleri resmen tarihin içinde bir yolculuğa götürüyor. Hitit medeniyetini daha yakından tanımaya ve anlamlandırmaya da yardımcı oluyor.

ARKEOLOGLAR YAKINDAN İLGİLENİYOR

Bu tapınak ilk defa 1834’te Fransız bilim adamı Charles Texier tarafından keşfedilmiş. İlk arkeoloji kazı çalışmaları ise 1906 yılında başlamış. Yapılan onlarca çalışma sonucunda Yazılıkaya kabartmalarının M.Ö. 1500’lerde Hitit sanatçıları tarafından işlendiği ortaya konmuştur. Öte yandan tanrı ve tanrıçaların kabartmalarının ise M.Ö. 1300’lerde işlendiği düşünülüyor.

Bu antik kenti gezmek isteyenler A ve B odaları olarak iki bölüm halinde gezebilir. Her odada farklı tarihsel ayrıntılarla karşılaşılırken her taşa görkemli kaya betimlemeleri ile Hitit pantheonunu yansıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Güncel Haberleri