EYT (Erken Emeklilik Hakkı) düzenlemesiyle milyonlarca kişiye emeklilik imkanı sağlanırken, önümüzdeki dönemde Bağ-Kur'lular ve kadınlar için de emeklilik düzenlemeleri gündeme gelebilir. Bu düzenlemelerde kısmi emeklilik için yaş şartının kaldırılması veya düşürülmesi tartışılmaktadır. EYT düzenlemesiyle, prim günü ve yaş şartını tamamlayan kişilerin emeklilik hakkına erişmeleri hedeflenmektedir. Bu düzenleme, milyonlarca kişinin emeklilik hayallerini gerçekleştirmesine imkan sağlayacaktır.
KISMİ EMEKLİLİK NEDİR?
Kısmi emeklilik, çalışanların belirli bir yaşa gelmeden emekli olabilecekleri bir sistemdir. Şu anda kısmi emeklilik için yaş şartı bulunmaktadır, ancak gelecekte bu şartın kaldırılması veya düşürülmesi gündeme gelebilir. Bu durumda daha fazla kişi kısmi emeklilikten yararlanabilecektir.
Bağ-Kur'lular için 5400 prim günüyle kısmi emeklilik hakkı elde edilmesi beklenmektedir. Ancak yapılan düzenlemeyle bu sürenin 4500'e indirilmesi gündeme gelebilir. Bu değişiklik, Bağ-Kur'lular için avantaj sağlayacak ve daha fazla kişinin kısmi emeklilikten yararlanmasını mümkün kılacaktır.
EYT düzenlemesinden yararlanamayanlar için ise yaş şartıyla kademeli bir kısmi emeklilik seçeneği düşünülmektedir. Yaş şartının esnetilmesi veya tamamen kaldırılmasıyla birlikte kısmi emeklilik imkanı sağlanabilecektir.
EYT düzenlemesini kaçıran vatandaşlar için ise hizmet tespit davası veya ödenmemiş prim durumlarına göre farklı seçenekler bulunmaktadır. Bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurarak arşiv kayıtlarının incelenmesi veya ödenmemiş primlerin düzeltilmesi gerekmektedir.
Önümüzdeki dönemde Meclis'e taşınacak olan emeklilik reformuyla birlikte Bağ-Kur'lular için prim gün şartının düşürülmesi, küçük esnafın emeklilik için avantaj sağlayacaktır. Ayrıca, isteğe bağlı prim ödeyen meslek gruplarının ve ev kadınlarının da kapsama alınması beklenmektedir.
Diğer yandan, kısmi emeklilik şartlarının tam olarak nasıl değişeceği ve kimlerin bundan yararlanabileceği, yapılacak yasal düzenlemelerle belirlenecektir. Bu nedenle, ilgili düzenlemelerin detayları ve kesin hükümleri henüz açıklanmamıştır.
Son olarak, kKISMİ Sira artışlarına ilişkin olarak mevcut uygulamaların süresinin uzatılması, kiracılara destek sağlanması ve fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine daha ağır cezalar getirilmesi planlanmaktadır. Ayrıca, gelir tamamlayıcı Aile Destek Sistemi adı altında aile bazlı vatandaşlık maaşı uygulaması başlatılacak ve işsizlik sigortası fonundan yararlanma şartları kolaylaştırılacaktır.