Evinizdeki yaşam üçgenlerini hemen belirleyin! Deprem sırasında hayat üçgeninde 'çök-kapan-tutun' yapın

Uzmanlar, depremin ardından enkaz altında oluşan 'yaşam üçgeni'nin hayati derecede önemli olduğunun altını çiziyor. Enkazda kalan kişinin hayatta kalma şansını artıran yaşam üçgeni için, beyaz eşya ve mobilya gibi sert eşyaların yanında çömelmek gerekiyor. İşte, hayat üçgeni oluşturma resimli anlatım...

Kahramanmaraş'ta bugün (6 Ocak 2023 Pazartesi günü) saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 1762 kişi hayatını kaybetti, 12 bin 68 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25'te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı.

'Yaşam üçgeni' ya da 'hayat üçgeni' olarak bilinen sistem, depremde olası enkaz durumlarında, kişinin hayatta kalma şansını artırıyor. Deprem ülkesinde yaşayan her insanın bilmesi gereken bir sistem olan 'yaşam üçgeni', bina duvarlarının veya kolon-kiriş gibi taşıyıcı sütunların, evdeki beyaz eşya ya da mobilyaların üzerine düşerek altında oluşan boşluğun meydana gelmesi ile ortaya çıkıyor.

YAŞAM ÜÇGENİ NASIL YAPILIR?

Depremde 'yaşam üçgeni' oluşturabilmek için çamaşır makinesi, yatak veya herhangi bir sağlam yapının yanına geçilerek eğilmek ve başınızı koruyacak şekilde 'üçgeni' tamamlamak gerekiyor. Bu sayede hem bölgede hareket edebileceğiniz bir yaşam boşluğu oluşacak, hem de üçgeni oluşturan eşyalar nedeniyle yaralanma riskiniz azalacak.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta, hayat üçgenini oluşturan eşyaların sağlamlığı olması gerekiyor. Özellikle bina içerisinde yer alan kolonların yanında bulunan bir alanda yaşam üçgeni oluşturmak hayata tutunma şansını daha da artırıyor.

AFAD'A GÖRE 'HAYAT ÜÇGENİ' TANIMI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) 'yaşam üçgeni' ile ilgili açıklaması ise şöyle:

"Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır. Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb.) malzeme ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir."

ADIM ADIM 'YAŞAM ÜÇGENİ' YAPMAK

* Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK

* Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN

* Düşmemek için sabit bir yere TUTUN

İlgili Haberler

Kandilli Rasathanesi Müdürü merak edilen soruyu yanıtladı: Kahramanmaraş depremi Marmara'yı tetikler mi?
Akşener acı haberi böyle duyurdu: Yüreğime kor gibi düştü
DEVA Partisinden açıklama: Sadullah Ergin'in yakınları da enkaz altında

Güncel Haberleri