Marmara Denizi'nde yaşanan deniz salyası (müsilaj) sorununun en önemli nedeni olan derin deniz deşarjı uygulanmaya ve denizleri tehdit etmeye devam ediyor.
MAREM (Marmara Environmental Monitoring - Marmara Çevresel İzleme) projesi yürütücüsü ve hidrobiyolog Levent Artüz bu konuda önemli uyarılarda bulundu.
'KARADENİZ VE EGE'Yİ DE KAYBEDERİZ'
Artüz, 2020'nin sonlarında başlayan Ergene Derin Deniz Deşarjı'nın acilen durdurulması gerektiğini belirtti ve "Eğer 1-2 ay daha Ergene'nin deşarjı devam ederse Karadeniz ve Ege Denizi'ni de Marmara gibi kaybederiz" dedi.
'ACİLEN DURDURMAMIZ GEREKİYOR'
HaberTürk'e konuşan Artüz, "Çanakkale Boğazı vasıtasıyla Ege'ye, Boğaziçi vasıtasıyla da Karadeniz'e deşarj yapar haldeyiz. Marmara Denizi dev bir arıtma tesisinin çökeltme havuzu. Burada çökelen ama arıtılmayan atıklar bu iki boğaz vasıtıyla bu denizlere gidiyor. Eğer 1-2 ay daha Ergene'nin deşarjı devam ederse Karadeniz ve Ege Denizi'ni de Marmara gibi kaybederiz. Bizim acilen Ergene derin deniz deşarjını durdurmamız gerekiyor" diye konuştu.
ERDOĞAN PROJEYİ ÖVMÜŞTÜ
Ergene Nehri'nin kirlilikten kurtarılması için hayata geçirilen "Derin Deniz Deşarj Projesi" kapsamında arıtılmış sular ilk kez, geçen sene denize deşarj edilmeye başlanmıştı. Projeye ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, "Sonuçta karşımıza insan sağlığı başta olmak üzere bütün canlılar için tehlike oluşturan vahim bir tablo çıktı. Biz bu kötü gidişatı durdurmak için Ergene Havzası Eylem Planı'nı devreye aldık. İlgili tüm kamu kurumlarının dahil olduğu bu planı yaklaşık 2,5 milyar liralık bir harcamayla ve kararlılıkla hayata geçirdik" sözlerini kaydetmişti.