Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, en düşük memur maaşının 22 bin TL, kamu işçisi zammının da yüzde 45 olduğunu açıkladı. Refah payı hariç emekli ve memur temmuz zammı, TÜİK'in açıklayacağı 6 aylık enflasyon rakamları ile belirlenecek.
Sabah'ta yer alan habere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı, evli ve 2 çocuklu memur maaşları tablosuna göre en düşük memur maaşı 11 bin 848 TL'den yüzde 85'i aşan zamla 22 bin TL düzeyine yükselecek. Maaşlarda 6 aylık enflasyon rakamları önemli bir kıstas olacak.
ENFLASYON RAKAMLARI MAAŞ ARTIŞLARINDA BELİRLEYİCİ OLACAK
Önümüzdeki dönemde maaş zamları, asgari ücret, emekli ve memur maaşları ekstra olarak refah payları ile belirlenecek. Memurlar, enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı toplamı kadar ocak-temmuz dönemi olmak üzere yılda 2 kez zam alıyor. Enflasyon farkı, bir önceki dönemde verilen toplu sözleşme zammı üzerindeki 6 aylık enflasyon oranı kadar oluyor.
SSK ve BAĞ-KUR emekli zammı mayıs ve haziran enflasyonunun açıklanması sonrası kesinlik kazanacak. Emekli maaşları da ocak ve temmuz dönemi olmak üzere her yıl 2 defa 6 aylık enflasyon oranı kadar artıyor. 2023 Ocak döneminde memur zammı, enflasyon farkı ve yüzde 8 toplu sözleşme zammı ile belirlenmişti.
2023 Temmuz döneminde ise toplu sözleşme zammı yüzde 6 oldu. Yani yüzde 8'in üzerindeki 6 aylık enflasyon oranına yeni yüzde 6'lık toplu sözleşme zammı eklenerek zam oranı belirlenecek. Bu 6 aylık enflasyon rakamları hem emekliler hem de memurların maaş artışları için doğrudan belirleyici olacak.
6 AYLIK ENFLASYON ORANI NE OLACAK?
Nisan ayı enflasyon verisiyle 4 aylık rakamlar netleşti. 4 aylık enflasyon yüzde 15,21 olurken, 6 aylık enflasyon, Mayıs ve Haziran ayı rakamlarının TÜİK tarafından açıklanması sonrası kesinleşecek.
Merkez Bankası'nın 2023 Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ndeki Mayıs ve Haziran beklentisine göre 6 aylık enflasyonun yüzde 21,13 olması bekleniyor. Bu rakam SSK ve BAĞ-KUR emekli zammını ifade ederken, enflasyon farkı ile beklenen memur zammı ise yüzde 18,89 olarak ortaya çıktı.
4 aylık enflasyonun ortalamasından hesaplanan rakamlara göre ise 6 aylık enflasyonun yüzde 23,70 olması bekleniyor. Yani kuvvetle muhtemel refah payı hariç temmuz zammı yüzde 21,13 ila yüzde 23,70 arasında gerçekleşecek. Bu rakamlara ek zam ile bir düzenleme daha yapılacak.
EN GÜÇLÜ SEÇENEK YÜZDE 45 ZAM FORMÜLÜ
Beklenen 6 aylık enflasyon rakamları ve önceki düzenlemeler dikkate alındığında emekli ve memur zammı için en güçlü seçenekler yüzde 45 zam formülü oldu. Kamu işçilerine verilen yüzde 45'lik rekor zam, enflasyon rakamlarının yanında önemli bir kıstas olarak masada yer alacak.
SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin taban maaşından itibaren emekli aylıklarında kademeli zam oranı söz konusu olacak. Yani daha az maaş alan emekliye verilecek zam oranı daha yüksek olacak. Sınıflandıracak olursak; 7 bin 500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin TL üzerine kademeli olarak emekli zammı belirlenecek.
En düşük memur maaşına uygulanacak yüzde 85,69 oranındaki artış, memur emeklisine de uygulanınca 14 bin 671 TL rakamı ortaya çıkıyor.
KIDEM TAZMİNATI TAVANI NE KADAR OLACAK?
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin imzasıyla yayımlanan genelgeye göre Ocak-Temmuz 2023 döneminde kıdem tazminatı tavanı 19.982,83 TL oldu. Yüzde 45 memur zammı hesabına göre Temmuz'da 28.975,10 TL olacak.
AĞUSTOS AYI MEMURLARIN TOPLU SÖZLEŞMESİ VAR
Ağustos ayında kamu çalışanlarını ve emeklilerini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri yapılacak. Bu görüşmelerde 2024 ve 2025 yıllarının 4 ayrı zam oranı belirlenecek. Buradaki görüşmelerde masaya gelecek olan oranlardan birisi de kamu işçilerine yapılan zam oranı olacak. Kamu işçileri için imzalanan 2023 Toplu İş Sözleşmesi çerçevesi burada belirleyici olacak etmenler arasında yer alıyor.