İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’daki en büyük atık aktarma tesisi olan Başakşehir Katı Atık Aktarma Merkezi'ni hizmete açtı. İSTAÇ’ın daha iyi hizmet vermek için arazi tahsislerine, İSKİ’nin de su arıtma ve atık su tesisleri için 1 milyar euroluk yatırıma ihtiyaç olduğunu belirten İmamoğlu, “Vakit geçirmeden, toplumsal fayda düşünülerek; aşağısından-yukarısından çekiştirilen, sağa sola bükülen, yani insanların kafasını karıştıran konuşmalar yerine rakamlar, sayılar, raporlar üzerinden akılcı kararlar alma ve bunları yürütme zorunluluğumuz var. Kim bunlar? Başta ben, İBB Başkanı, İBB’nin kadrosu. Ama karar verici İBB Meclisi ve devletimizin bütün kamu kurum ve yöneticileri. Esas mesele buradadır. Bu işlerde siyasetin ‘fasa fiso’ kavramlarının yeri olmaz” dedi.
Kanal İstanbul projesiyle ilgili de konuşan İmamoğlu, "Bu bir emlak projesidir. Araziyi tanıdıklarına sat, sonra burayı imara aç birileri para kazansın projesidir. Ama İstanbul'a büyük bir külfettir, büyük bir zarardır.
İstanbul halkı Kanal İstanbul meselesini, İstanbul’a dair, sosyal, çevresel, yaşamsal, nüfus olarak, ulaşım olarak her yönüyle büyük bir külfet, büyük bir problem büyük bir sorun yumağı olacağının altını çizeyim.
Saatlerce Kanal İstanbul’u anlatırım. Bu bir emlak projesidir. Araziyi tanıdıklarına sat, sonra burayı imara aç birileri para kazansın projesidir. Ama İstanbul’a büyük bir külfettir, büyük bir zarardır. En az 2,5-3 milyon daha ilave nüfus demektir. Böylesi bir nüfusu, böylesi bir yapıyı İstanbul’un kaldırma şansı yoktur.
Ülkenin büyümesi apartmanlaşma değil, ülkenin büyümesi üretimden geçer. Sizde üretimin aracılarısınız. Tarım, sanayi, tüketici arasındaki aracılarsınız. Çok akılcı, çok derin ve geleceği düşünerek hareket etmeliyiz. Memlekette meslek kalmadı.
Ben binlerce konut üretmiş adamım. Ben konut işini bilirim. 3 kuşak inşaatçı bir ailenin evladıyım. Böyle inşaat sektörü yönetilmez. Bakın şu an ülkenin geldiği durum, İstanbul dünyanın en ucuz şehri ama kendi insanına en pahalı şehri. Kanal İstanbul meselesini anlamanızı arzu ederim" dedi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün Başakşehir Katı Atık Aktarma Merkezi Açılışı ile Yeni Hizmete Alınan Toplama ve Temizlik Araçları Tanıtım Töreni'ne katıldı. İSTAÇ’ın İstanbul'un temizliğine, yeşil olma bilincine ve iklim değişikliğiyle mücadele sürecine en yoğun katkıyı sunan birimlerin başında geldiğini belirten İmamoğlu, şunları söyledi:
"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELE"
Atık yönetimi ve çevrenin korunması adına çok kıymetli bir tesisin açılışını yapıyoruz İSTAÇ olarak. İklim değişikliğiyle olan mücadeleyi, bir marka altında vatandaşlarımıza sunma noktasında ‘Yeşil Çözüm’ vizyonumuzu ortaya koymuştuk. Ve bu Yeşil Çözüm vizyonumuzun İBB’ye kurum olarak 360 derece bakan ve ‘Ben de bu vizyonun bir parçasıyım’ diyerek hareket eden bir bilince sahip olmasını arzu etmiştik. Bu yönüyle İBB’de oluşturacağımız bu anlayışı, aynı şekilde İstanbul’un bütün kurumlarına ve 16 milyon İstanbulluya yansımasıyla büyük bir başarıyı elde edebileceğimizin mümkün olduğunu, her bulunduğumuz ortamda anlatmaya devam ediyoruz.
"ARAÇ FİLOMUZUN YENİLENMESİ DE ÖNEMLİ"
Bugün, aynı zamanda bu güzel ve önemli tesisin yanı sıra araç filosunun yenilenmesi de önemli bir husus. Araç filosunun yenilenmesi de Yeşil Çözüm vizyonunun bir parçası olacak. 2017’de bu proje Başakşehir’de başlamıştı. Çevreye katkı sunacak ve İstanbullu için anlamlı olan her projeyi sahiplenerek, bir kısım revizyonlar yaparak nasıl takip ettiğimizi ve bitirdiğimizi de birçok projemizde açıklamıştık. Burası da tamamlayıp, kentimize kazandırdığımız bu projelerimizden bir tanesi. Çünkü halkımızın faydasına olduğuna inandığımız her projeye tümden bakışımızın pozitif olduğunu, özellikle devlet kurumlarının icraatlarında ve yönetiminde sağlıklı işlerin devamlılık noktasında esas bir anlayış olduğunu her noktada dile getirdik. Burada da onlardan bir tanesini hayata geçirmiş ve başarmış durumdayız.
"PROJEYİ ÖZ KAYNAKLARIMIZLA TAMAMLADIK"
Projeyi, borçlanmadan, sadece öz kaynak kullanımıyla tamamladık. Araç filosunun yenilenmesi ile aynı işi daha az araç ve sefer sayısıyla gerçekleştiriyoruz. Bu sayede yılda 5,5 milyon litrelik yakıt tasarrufu sağlanıyor. Bakım-onarım ve yedek parça maliyetlerinde önemli düşüşler olacak. Yeni araçlarla karbon emisyonu salınımı da düşük oluyor. Ayrıca bu araçlarla beraber daha az arıza olacağı için, daha yoğun bir biçimde sistem, bu yeni araçlarımızdan verimli bir biçimde faydalanmış olacak. Bu yönüyle tasarruf çok kıymetli. Çevrenin temiz olması çok kıymetli. Diğer hususlarla birlikte, insanın yüzünü güldüren, ‘16 milyon insana bugün de iyi bir şey yapılmış ve bize daha fazla güzel nefes, temiz hava alacağımız bir kent sunulması noktasında kıymetli bir adım atılmış’ denilmesini İstanbullulara sağlamış olmanın keyfini ve gerçekten tebessümünü yaşıyoruz.
"3 AYDIR BAKANLIKTAN TOPLANTI TARİHİ BEKLİYORUZ"
Seçim kampanyasında ‘Daha yeşil bir İstanbul’ sözünü vermiştik. Bu kapsamda yatırımları tam hızıyla devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve devletin diğer kurumları arasında müsilaj meselesinde hayata geçirilen ortak çalışma anlayışı önemli. Örneğin İSTAÇ’ın işini daha iyi yapabilmesi ya da İSKİ’nin arıtmasını hemen yapabilmesi için, bizim devletimizin başka kurumlarından tahsise ihtiyacımız var, arazi tahsislerine. Bütün bunların daha hızlı, daha efektif, tabiri caizse hep beraber ellerimizi taşın altına koyarak bir süreç yönetimine karar verdik. Bu toplantıyı bekliyoruz. Birimlerimiz çalışıyorlar, karşılıklı konuşuyorlar. Sayın Bakan’ının koordinasyonunda, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve birimleri bir araya gelip tek tek illerde yapacağı toplantıların ilkini başlatabilmenin heyecanını yaşıyoruz ve taşıyoruz. Yaklaşık 2,5-3 aydır bu tarihi bekliyoruz. Yakın zamanda bunu gerçekleştireceğimiz noktasında sayın Çevre ve Şehircilik Bakanı’yla görüştük. Bütün bu işler, İstanbul'un ve ülkemizin geleceği için belki de en kritik işler. Paris Antlaşması'nın gereği, bütün bu yatırımları biz aynı zamanda dünyaya taahhütte bulunarak, yapmak zorundayız. Bu konuda, bakanlığın koordinasyonuyla İstanbullumuzun bir an önce bu yatırımlarla kavuşmasını, buluşmasını istiyoruz.
"İSKİ’NİN 1 MİLYAR EUROLUK YATIRIMA İHTİYACI VAR"
Sadece İSKİ’nin, İstanbul’un mükemmel bir su arıtma ve atık su tesisleriyle ilgili, tam donanımlı hale gelmesi için yeni başlatılması gereken 1 milyar euroluk bir yatırıma ihtiyacı var. Bunun stratejik raporda yeri var. Ne yazık ki biz bu raporu hazırladığımızda, 8-9 milyar Türk lirası yapıyordu. Ama şu anda bu, nerdeyse 16, 17, 18 milyara doğru giden bir maliyete geldi. Ama yapmak zorundayız. O bakımdan, vakit geçirmeden, bütün bu işlerin engellenmeden, kurumlarımızla ilgili kararlar alınırken toplumsal fayda düşünülerek; aşağısından çekiştirilen, yukarısından çekiştirilen, sağa sola bükülen, yani insanların kafası karışsın diye, kafasını böyle çevirip duran konuşmalar yapmak yerine rakamlar üzerinden, sayılar, raporlar üzerinden, akılcı, matematik, 2x2 dört eder gibi hesapların yapıp kararlar alma ve bunları yürütme zorunluluğumuz var. Kim bunlar? Başta ben, İBB Başkanı, İBB’nin kadrosu. Ama karar verici İBB Meclisi ve devletimizin bütün kamu kurum ve yöneticileri. Esas mesele buradadır. Bu işlerde siyasetin ‘fasa fiso’ kavramlarının yeri olmaz, olmamalı.
"BU İŞLER SAHİCİ İŞLERDİR, FASA FİSO KAVRAMLARIN BU İŞTE YERİ YOKTUR"
Bu işler sahici işlerdir. Evimizdeki çocuğumuzun banyosunu pırıl pırıl suda yapmasıyla ilgili meselelerdir. Ya da ailece, çocuklarımızın, annelerin, babaların yeşil ortamlarda pikniklerini, sporlarını yapabilmesi meselesidir. Ya da camide abdest alabilme meselesidir. Ya da başka ihtiyaçlarımızın insanca yerine getirilebilme meselesidir. Siyaset üstü bir meseledir. Fasa fiso kavramların bu işlerde yeri yoktur. Yeşil çözüm meselesi önemlidir, tarihidir, insanidir, vicdanidir, büyük bir sorumluluktur. Biz de bu sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Yerine getirme hususunda var olan engeller var ise o engellerin müsebbibi, sorumlusu kim ise onları da dile getirmekten, vatandaşımızın önünde şeffaf bir biçimde açıklamaktan geri durmayacağız.”
PROJENİN YAPIMINA 2017’DE BAŞLANDI
İSTAÇ’ın yeni Genel Müdürü Ziya Gökmen Togay da konuşmasında tesis ve filo yenilemesiyle ilgili teknik bilgiler paylaştı. Buna göre; toplam alanı 26 bin 288 metrekare olan tesisin proje başlangıç tarihi 10 Mayıs 2017. Projenin planlaması, 2017 tarihinden önce İBB Atık Yönetimi Müdürlüğü ve Üstyapı Projeler Şube Müdürlüğü tarafından yapıldı. Yaklaşık 200 kişiye istihdam sağlayacak tesis, banka kredisi kullanılmadan öz kaynaklarla yapıldı. Toplam 30 milyon 513 bin 555 liraya mal olan tesis, Başakşehir, Arnavutköy, Sultangazi, Gaziosmanpaşa, Avcılar, Küçükçekmece, Esenler, Bayrampaşa ve Esenyurt olmak üzere toplamda 9 ilçe belediyesine hizmet verecek. 12 adet katı atık yükleme sistemine sahip merkez, yükleme sistemi birbirinden bağımsız 12 adet konveyör hattından oluşuyor.
118 KAMYON VE TIR YENİLENDİ
Tesise atık taşıyacak araç filosu da yenilendi. Toplam 118 katı atık toplama aracına, 17 tane de 'Orion' olarak tanımlanan temizlik araçları eşlik edecek. İstasyonda 50 adet atık taşıma TIR'ı çalıştırılması planlanıyor. Günlük olarak yaklaşık 450 sefer ile ilçe belediye atık toplama araçlarının aktarma istasyonuna gelmesi öngörülüyor. İlçe belediye araçlarından 'konveyörlü katı atık yükleme sistemi' vasıtasıyla atıkların taşıma TIR’larına yüklenmesiyle atıklar, yaklaşık 150 sefer ile bertaraf tesislerine taşınacak. Hacimce daha büyük kapasiteli araçlar sayesinde yıllık olarak yaklaşık 5 milyon 500 bin litre yakıt tasarrufu sağlanacak. İstanbul’un en büyük katı atık aktarma tesisinin, günlük 3 bin ton/gün kurulu kapasitesi bulunuyor.