Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su kaynağı olan Isparta'daki Eğirdir Gölü vahşi sulama, havzayı besleyen akarsu, dere, çaylara çok sayıda gölet, baraj ve hidroelektreki santrali (HES) yapılması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERİLDİ
Artı Gerçek'te yer alan habere göre, konuyu meclis gündemine taşıyan CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, Meclis Başkanlığı'na bir araştırma önergesi verdi. Eğirdir Gölü'nün içme ve tarımsal sulamada hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Halıcı, “Gerekli tedbirler bir an önce alınmazsa Eğirdir Gölü ve havzası yok olacak" dedi.
'ENDEMİK BİTKİ TÜRLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR'
Göller Bölgesi'nde yer alan Eğirdir Gölü'nün üç milyon yıl önce oluştuğu kabul ediliyor. Endemik bitki türlerine ev sahipliği yapan göl, kuş gözlemciliği için de önemli merkezlerden. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak tescillenen göl, 2021'de Cumhurbaşkanlığınca "Kesin Korunacak Hassas Alan" ilan edilmişti.