e-Devlet verileri nasıl sızdı? 'Teknik açıdan mümkün değil'

Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, e-Devlet verilerinin sızdığı iddiaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Koç, böyle bir durumun teknik açıdan mümkün olmadığını söylerken, "e-Devlet Kapısı'nda profil bilgileri haricinde herhangi bir bilgi tutulmuyor. Sızdığı iddia edilen verilerin teknik olarak e-Devlet Kapısı'ndan çalınmış olması mümkün değil" dedi.

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye'de yaşayan 85 milyon vatandaşın verileri 'Sorgu Paneli' isimli bir internet sitesi tarafından ele geçirilirken, bu durum infiale sebep olmuştu. Bahsi geçen sitede, arama yapılarak vatandaşların anne, baba isimlerine, T.C. Kimlik Numaralarına, telefon numarasına, akrabalarının bilgilerine kadar ulaşılabildiği ortaya çıkmıştı.

İDDİALAR YALANLANMIŞTI

Ortaya çıkan haberlerin ardından Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Siber Güvenlik Dairesi Başkanı Salih Talay, "e-Devlet Kapısı'nda veri sızıntısı" haberleri ile ilgili olarak iddiaları yalanlarken Türksat Gölbaşı yerleşkesinde açıklama yapmıştı.

Talay, halihazırda e-Devlet Kapısı kullanıcısı sayısının 63 milyon olduğunu, bunun da iddiaların asılsız olduğunu gösterdiğini ifade etmişti.

YENİ BİR AÇIKLAMA DAHA GELDİ

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç'tan e-Devlet Kapısı'ndan veri sızdırıldığı iddiaları ile ilgili olarak yeni bir açıklama daha geldi.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç

Bu yılın sadece ilk 6 ayında e-Devlet Kapısı'na 2 milyar 307 milyonun üzerinde giriş gerçekleştirildiğini ve bunun karşılığında 3,5 milyarın üzerinde işlem yapıldığını bildiren Koç, Kovid-19 salgını nedeniyle herkesin eve kapandığı, tüm işlemlerini telefonlardan ve bilgisayarlardan gerçekleştirdiği 2020 yılında dahi e-Devlet Kapısı'na yapılan giriş sayısının 2 milyar 306 milyon olduğunu söyledi.

Bu yılın sonuna kadar 4,5 milyar giriş hedeflediklerini dile getiren Koç, bu yılın ilk yarısında en çok Sosyal Güvenlik Kurumuna ait "SGK tescil ve hizmet dökümü", "Normal şartlarda ne zaman emekli olabilirim?" ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ait "sosyal yardım bilgileri sorgulama" hizmetlerinin kullanıldığını ifade etti.

Söz konusu dönemde 758 hizmetin sunulduğunu kaydeden Koç, Milli Savunma Bakanlığının "askerliğim", Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının "hak sahipliği için talep ve taahhütname başvurusu", "hane başı destek ödeme sonucu sorgulama" ve "afetzede barınma desteği başvurusu", Doğal Afet Sigortaları Kurumunun "DASK ödeme sorgulama ve şifre hizmeti" ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının "kentsel dönüşüm başvurusunun" yeni hizmetler arasında yer aldığını belirtti.

'PROFİL BİLGİLERİ HARİCİNDE HERHANGİ BİR BİLGİ TUTULMUYOR'

Vatandaşların hayatını kolaylaştırırken, siber güvenliğe de önem verdiklerini, bilgilerin kendilerine emanet olduğunu vurgulayan Koç, kullanıcıların e-Devlet şifresi, e-imza, mobil imza, elektronik kimlik kartı veya internet bankacılığı ile sisteme giriş yaparak sadece kendilerine ait bilgilere erişebildiğini dile getirdi.

Koç, kullanıcıların, e-Devlet Kapısı hizmetlerini kullanmak istediklerinde, kurumla bağlantı kurulduğunu ve kurumda tutulan verilerin gösterildiğini anlatarak, şu ifadeleri kullandı:

"e-Devlet Kapısı'nda profil bilgileri haricinde herhangi bir bilgi tutulmuyor. Sızdığı iddia edilen verilerin teknik olarak e-Devlet Kapısı'ndan çalınmış olması mümkün değil. Ayrıca bu iddiaları ortaya atanlar, 85 milyonun verilerinin çalındığını söylüyorlar. Hali hazırda e-Devlet Kapısı'nda 63 milyon kullanıcımız bulunuyor. Bu da iddiaların asılsız olduğunu gösteriyor. Siber güvenlik birimimiz çalındığı iddia edilen verileri, satışa çıkartıldığı web sitelerini de inceledi. Söz konusu sitelerin ağırlıklı olarak oltalama içerikli siteler olduğunu tespit etti. Geçmişte oltalama saldırıları vasıtasıyla ele geçirilen bu verilerin değişik dönemlerde dolaşıma sokulduğunu görüyoruz. Bu olaylarla ilgili de kamuoyumuzu hızlıca bilgilendiriyor, aynı zamanda da gerekli idari ve hukuki süreçleri de yürütüyoruz."

"türkiye.gov.tr" çatısı altında sunulan hizmetlerin planlanmasından sunumuna kadar her aşamada güvenlik odaklı yaklaşımı temel aldıklarını, vatandaşların rahat, hızlı ve güvenli şekilde servislere ulaşması için sürekli çalıştıklarını kaydeden Koç, "e-Devlet Kapısı, bağımsız bilgi güvenliği uzmanlarınca yapılan güvenlik ve sızma testleriyle düzenli olarak sınanmakta ve sızma testlerinden de başarıyla geçmektedir" diye konuştu.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Kişisel bilgileriniz 100 TL’ye satışta! e-Devlet skandalı sonrası bir veri sızıntısı daha
Nerede bu e-Devlet verileri?
e-Devlet skandalı mecliste: Soruşturma açıldı mı?

Güncel Haberleri