Doktorsuz ülke alarmı! 'Kaliteli hekim kıtlığı kapıda'

Hekim göçünün önüne geçilemiyor... Geçen yıl 2 bin doktor yurt dışında yaşamak için bavulunu topladı. Vahim gidişat ‘Acil neşter vurulmazsa sıkıntısını 85 milyon çekecek’ dedirtti: 4 Tıp fakülteleri sağlıkçı ihraç etmek için çalışır hale geldi. Bu yıl gidenlerin sayısı 3 bine ulaşacak. 4 Nitelik olarak da hızlı geriye gidiş var. Türkiye gelecek beş yılda kaliteli hekim kıtlığı yaşayacak.

TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN GELECEK PLANLARINDA TÜRKİYE YOK

Beş dakikada muayene, cana kast eden şiddet, uzun nöbet ve düşük ücret sarmalında kalan doktorlar çıkışı yurt dışında buluyor. Tehlikeli trendin artışına dikkat çeken İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Süleyman Kaynak, son sınıfta okuyanların Türkiye’yi gelecek planlarından çıkardığını söyledi. Bir öğrencinin devlete maliyetinin 1 milyon lira olduğunu belirten Kaynak, tıp fakültelerinin yurt dışına hekim göndermek için çalıştığını kaydetti.

TÜKENMİŞLİK SENDROMU YAYILIYOR BU YIL GİDENLER 3 BİNE ULAŞACAK

Geçen yıl 2 bine yakın beyaz önlüklünün Türkiye’den ayrıldığını söyleyen Kaynak “Bu yılın ilk üç ayında müracaat edenler 250’yi aştı. Yıl sonuna kadar sayının üç bine ulaşacağını öngörüyoruz” dedi. Dr. Kaynak, salgındaki sıkıntılı sürecin etkisiyle ‘kahramanların’ tükenmişlik eşiğine geldiğini vurguladı. “Nitelik olarak hızlı bir düşüş var. Hekimlikte sayı değil, kalite önemli. Kaliteli hekim kıtlığı yaşayacağız” uyarısında bulundu.

‘KALİTELİ HEKİM KITLIĞI KAPIDA’

Ağır çalışma koşulları ve ekonomik gerekçeler nedeniyle sağlık çalışanlarının çoğunun psikolojik olarak zor bir döneme girdiğini söyleyen İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, dikkat çeken uyarıda bulundu. Bu senenin ilk üç ayında 250’den fazla hekimin yurt dışına gitmek için TTB’ye başvurduğunu belirten Kaynak “Üç bine yakın hekim daha ülkeyi terk etmeyi planlıyor. Kaliteli hekim kıtlığı yaşayacağız” dedi.

Özlük haklarındaki yetersizlik ve sağlıkta şiddet olayları başta olmak üzere bir çok nedenden ötürü yurt dışına giden hekim sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle son 3 yılda yurt dışına taşınmak isteyen doktor sayısında büyük artış var. 2012’de sadece 59 doktor yurt dışına taşınma amacıyla başvurdu. 2021’in ilk 11 ayında bu sayı 1200’ü aştı. İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Süleyman Kaynak, pandemi sürecinde çok ağır şartlar altında görev yapan sağlık çalışanlarının büyük kısmının depresyonda olduğunu öne sürdü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hekimler için söylediği “Giderlerse gitsinler” sözlerini hatırlatan Kaynak, 2022 yılında üç bine yakın genç hekimin yurt dışına gideceğini öngördüklerini vurguladı.

Hekimlerin kamudan ayrılarak yurt dışına gitmek istemesinin tükenmişliğin en büyük göstergesi olduğunu kaydeden Kaynak “Tükenmişlik, insanların yeni yollara müracaat etmelerine neden oluyor. Emekli olabileceklerse emekli oluyorlar. İstifa edebiliyorlarsa istifa ediyorlar. Genç hekimlerimiz, özellikle tıp fakültelerinin 5., 6. sınıflarına gelmiş öğrencilerimiz, bugün Türkiye’de kalmayı kendi hayat planlarından çıkardıkları görünmekte. Bunun birçok nedeni var. Maddi yönden hekimler çok zor durumda.

Sendikaların çalışmalarında yoksulluk sınırı artık 16 bin liranın üzerine çıkmıştır. Türkiye, bir yoksullar ülkesi haline gelmiştir. Hekimler de bu yoksulluk topluluğunun içerisinde ciddi gelir eksikliği yaşamakta” diye konuştu. Geçtiğimiz yıl 2 bine yakın hekimin dönmemek üzere ülkeyi terk ettiğini hatırlatan Kaynak “Bu senenin ilk üç ayı içerisinde 250’den fazla hekim yurt dışına gitmek için müracaat etti. Türk Tabipleri Birliği’ne müracaat etmeden gidenler de var. 2022 yılında öngörümüz şu. Üç bine yakın hekim yurt dışına gitme planı yapıyor. İlk üç ayın rakamları bunu gösteriyor. Türkiye’de 128 tıp fakültesi var. Bunların kontenjan ortalamasını aldığımızda yıllık 200-225 bandında bir sayı çıkıyor. Bu sene 17 bin 500 civarında kontenjan açıldı. Yaklaşık olarak 11-12 tıp fakültesini, Türkiye’de yurt dışına hekim göndermek için çalıştırıyoruz. Hekimlikte sayı değil, kalite önemlidir. Kaliteli hekim kıtlığı yaşayacağız. Sağlık sisteminin önümüzdeki beş yıllık dönem içerisinde önemli açıkları olacak” ifadelerini kullandı.

KİRADA OTURAN SAĞLIKÇILARIN YÜZDE 97’Sİ İÇİN EV ALMAK HAYAL

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Genel Merkezi, 2 bin 63 sağlık emekçisiyle “Ekonomik ve Sosyal Durum” başlıklı anket yaptı. SES’in yaptığı bu anketin sonucuna göre sağlık hizmet emekçilerinin yüzde 47’si kirada oturuyor. Kirada oturan sağlık emekçilerinin yüzde 97’sının kalan ömürleri boyunca tasarruf etseler dahi kendi evleri olacağına ilişkin umutları yok. Bu sonuç üzerine SES Ankara Şube Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya, yaptığı yazılı açıklamada “Bugün kamu emekçilerinin barınma sorununa çözüm bulmak için, yasalarla sağlanan iki düzenleme ortadan kaldırılmıştır. Bu iki hakkın ortadan kaldırılması nedeniyle kamu emekçileri geçimlerinde ana harcama kalemi olan kira ödemeleri ile baş edememektedir. Kamu emekçilerine ilk altı aylık dönemde yüzde 7,5’lik bir zam yapılsa da en düşük kira artışı güncel TÜİK’in TÜFE olanı olan yüzde 70 üzerinden yapılmaktadır” ifadelerini kullandı

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (18)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel Haberleri