Kahramanmaraş'ta 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 43 bin 556 kişi hayatını kaybetti, 108 bin 281 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25'te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremden etkilenen illerden 216 bin 347 afetzedenin başka illere tahliye edildiğini bildirdi.
Anadolu'nun 11 ilinde on binlerce insanın ölümüne neden olan, yüz binlerce insanın evsiz kalmasına neden olan Kahramanmaraş merkezli depremler, tüm Türkiye'yi yasa boğdu.
Deprem felaketinin ardından ülkemizde aktif olan üç büyük hattının üzerinde kurulu olan şehir merkezlerini akıllara getirdi.
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), diri fay haritası üzerinde fay hattı geçen illeri belirledi.
5.5 ve üzerinde deprem üretebilecek 485 diri fay hattı Türkiye'nin farklı bölgelerinde bulunuyor.
YENİLENMİŞ DİRİ FAY HATTI HARİTASI YAYINLANDI
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından paylaşılan harita üzerinde diri faylar işaretlendi. Yenilenmiş harita üzerinde 485 diri fay belirlendi.
Bu faylar 45 ilde 110 ilçeyi kapsıyor.
DİRİ FAY HATTI ÜZERİNDE YER ALAN İLLER
AKSARAY
AYDIN
BALIKESİR
BOLU
BURDUR
BURSA
BİNGÖL
DENİZLİ
ESKİŞEHIR
ERZİNCAN
ERZURUM
HAKKARİ
HATAY
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
MANİSA
MUĞLA
KOCAELİ
KONYA
OSMANİYE
SAKARYA
TOKAT
DİRİ FAY NEDİR?
Diri fay ya da aktif fay adıyla bilinen 5.5 ve üzerinde deprem üretebilecek hatları, tarihsel dönemde deprem yaşamış faylar anlamına geliyor.
Yer kabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, (üzerinde deprem gerçekleşen ve hareket eden iki levha ya da levhacık arasındaki ara yüzey) fay olarak adlandırılıyor.
Fayların dirilikleri tarihsel geçmişleriyle birlikte tarihi yapıları etkileyen faylanma işaretlerinden de anlaşılabilir.
Diri fay haritaları, deprem tehlikesinin belirlenmesi ve deprem zararlarının azaltılmasında gerekli bilgi altyapısının temelini oluşturuyor.
BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.
ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
EN AZ RİSKLİ BÖLGELER
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'dır.