Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) düzenlediği Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 2021 tarihi geldi çattı. Üniversitelerin 2 yıllık bölümlerinden mezun olan öğrenciler, 4 yıllık bölümlere geçiş yapmak için DGS sınavına katılım sağlayacak. Sınav sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden oluşacak.
DGS SINAVI HANGİ GÜN 2021?
Önlisans bölümlerinde okuyan öğrencilerin mezun olmalarının ardından üniversite eğitimlerine lisans bölümlerinde devam edebilmeleri amacıyla ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 11 Temmuz 2021 Pazar günü saat 10.15'te başlayacak. Adaylar saat 10.00'dan sonra sınav binalarına alınmayacak.
DGS SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
ÖSYM 2021 sınav takvimine göre, DGS sınav sonuçları 13 Ağustos 2021 Cuma günü açıklanacak. DGS sonuçları 2021-2022 eğitim öğretim yılı için yapılacak yerleştirmede geçerli olacak.
Adaylar sınav sonuçlarını, TC kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin sonuc.osym.gov.tr internet adresinden veya mobil uygulamalarından öğrenebilecek.
Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek ve internet sayfasında ilan edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmünde olacak.
DGS SINAV GİRİŞ BELGESİ NASIL VE NEREDEN ALINIR?
Dikey Geçiş Sınavı'na katılacak adaylar, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) ais.osym.gov.tr üzerinden TC kimlik numarası ve şifreleriyle sisteme giriş yaparak sınav giriş belgelerini alabilir. AİS'e giriş yaptıktan sonra sol tarafta bulunan menüde başvurular kısmından adaylar sınav giriş belgelerinin çıktısını alabilir. Siyah-beyaz veya renkli fark etmeksizin alınması gereken sınav giriş belgesi olmadan adaylar DGS sınavına alınmayacak.
2021 DGS SINAV GİRİŞ BELGESİ ALMA SAYFASI
DGS SINAV SÜRESİ KAÇ DAKİKA?
Dikey Geçiş Sınavı'nda sayısal ve sözel bölümden oluşan yetenek testi uygulanacak. Sınav, saat 10.15'te başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika (2 saat 30 dakika) olacak. Sınavda uygulanacak test, çoktan seçmeli sorulardan oluşacak.
DGS'DE KAÇ SORU VAR?
DGS'de 60 sayısal 60 sözel olmak üzere toplamda 120 soru adaylara yöneltilecek. Her iki bölüm içinde 10'ar tane mantık sorusu bulunuyor. Bu amaçla hazırlanan sorular, önlisans programlarında öğrenilen bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmayacak genel yetenek testi uygulanacak.
2021 DGS SINAVINDA NELER SORULACAK?
Dikey Geçiş Sınavı'nda adaylara 120 soru için adaylara 150 dakika süre verilecek. Sınavda uygulanacak testlerde, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme becerilerinin ölçülmesi amaçlanıyor. Test soruları farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacak.
DGS 4 YANLIŞ 1 DOĞRUYU GÖTÜRÜYOR MU?
Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri düzeyde olacak. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmekle beraber, yanlışlar ilgili bölümün doğrularını götürecek.
DGS NEDİR?
Dikey Geçiş Sınavı (DGS), 2000 yılından bu zamana kadar meslek yüksekokulları ile açık öğretim önlisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapmaları için ÖSYM tarafından her yıl düzenleniyor.
Sınavda uygulanan testin genel amacı, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sözel ve sayısal içerikli akıl yürütme becerilerinin ölçülmesidir.