DGS geç başvuru ne zaman, ücreti ne kadar? İşte başvuru ekranı

2 yıllık önlisans bölümlerini 4 yıllık lisans bölümlerine tamamlamak isteyen öğrencilerin katılım sağladığı DGS sınavı geç başvuru tarihi 8 Haziran 2021 Salı günü gerçekleşiyor. DGS geç başvuru ücreti ise 225 TL olarak belirlendi. İşte, 11 Temmuz 2021 Pazar günü yapılacak DGS sınavı hakkında tüm bilgiler...

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) için normal başvuru tarihlerini kaçıran adaylar için ÖSYM tarafından geç başvuru imkanı sağlandı. DGS geç başvuru ücretini yatırılmasının ardından başvurular ÖSYM'nin internet sitesinden yapılabilecek.

DGS GEÇ BAŞVURULARI BAŞLADI MI, NE ZAMAN?

Meslek yüksek okullarında eğitim gören öğrenciler, fakültelere geçiş yapabilmek her yıl Dikey Geçiş Sınavı'na (DGS) katılım sağlıyor. Yüz binlerce öğrencinin beklediği DGS sınavı için geç başvuru tarihi 8 Haziran 2021 Salı günü alınıyor. Başvuru ekranının saat 23.59'da kapanacağını belirtelim.

2021 DGS SINAV TAKVİMİ

Başvuru tarihleri: 21-31 Mayıs 2021

Geç başvuru tarihi: 8 Haziran 2021

Sınav tarihi: 11 Temmuz 2021

Sınav sonuçlarının açıklanması: 12 Ağustos 2021

ÖSYM DGS GEÇ BAŞVURU SAYFASI

DGS BAŞVURU GEÇ ÜCRETİ NE KADAR?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Dikey Geçiş Sınavı (DGS) geç başvuru ücretini 2021 yılı için 225 lira olarak açıkladı.

Geç başvuru sınav ücreti, ÖSYM'nin internet sayfasında e-İŞLEMLER'de yer alan 'ÖDEMELER' alanından kredi kartı/banka kartı ile ödenecek. Geç başvuru gününde yapılan başvurularda bankalardan ücret ödemesi alınmayacak.

Geç başvuru gününde başvurusunu yaptığı halde sınav ücretini aynı gün içinde yatırmayan adayların başvuru bilgileri silinecek.

Geç başvuru günlerinde başvuru yapan ve sınav ücretini süresi içinde yatırarak başvurularını tamamlayan adayların, başvurularının tamamlandığını ais.osym.gov.tr internet adresinden, sınav ücretini yatırma süresi tamamlanmadan teyit etmeleri ve başvuru bilgilerinin bir dökümünü yazıcıdan alarak başvurunun diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklanmaları gerekiyor.

DGS GEÇ BAŞVURU NASIL YAPILIR?

DGS'ye başvuru yapacak adaylar, ÖSYM'nin osym.gov.tr adresinden 'Aday İşlemleri Sistemi'ne aday şifresi ve TC kimlik numarası kullanarak giriş yapabilir.

* ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adayların, başvurularını başvuru merkezinden yapmaları gerekiyor. DGS kılavuzunda 'geçerli fotoğraf' ve 'geçerli eğitim bilgisi' şöyle anlatılıyor:

- Geçerli Fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraf, geçerli fotoğraftır.

- Geçerli Eğitim Bilgisi: Eğitim bilgileri, Yükseköğretim Bilgi Sistemi (YÖKSİS) veya ÖSYM arşivi kaynaklı olup bu bilgileri geçerli olanlar.

* Adaylar, başvuru bilgileri sisteme kaydedildikten sonra sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayabilirler.

DGS BAŞVURU KILAVUZU 2021

DGS SINAVI NE ZAMAN?

Üniversitelerin iki yıllık (önlisans) bölümlerinde okuyan öğrencilerin mezun olmalarının ardından dört yıllık (lisans) bölümlerde öğrenimlerine devam edebilmeleri amacıyla ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı, 11 Temmuz 2021 Pazar günü saat 10.15'te başlayacak.

DGS SINAV SÜRESİ KAÇ DAKİKA?

DGS'de sayısal ve sözel bölümden oluşan yetenek testi uygulanacak. Sınav, saat 10.15'te başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika olacak. Sınavda uygulanacak test, çoktan seçmeli sorulardan oluşacak.

DGS'DE KAÇ SORU VAR?

DGS'de 60 sayısal 60 sözel olmak üzere toplamda 120 soru adaylara yöneltilir. Her iki bölüm içinde 10'ar tane mantık sorusu bulunur. Bu amaçla hazırlanan sorular, ön lisans programlarında öğrenilen bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik değildir.

DGS 4 YANLIŞ 1 DOĞRUYU GÖTÜRÜYOR MU?

Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri düzeyde olur.

Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmekle beraber, yanlışlar ilgili bölümün doğrularını götürür.

DGS NEDİR?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS), 2000 yılından bu zamana kadar meslek yüksekokulları ile açık öğretim önlisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapmaları için ÖSYM tarafından her yıl düzenleniyor.

Sınavda uygulanan testin genel amacı, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sözel ve sayısal içerikli akıl yürütme becerilerinin ölçülmesidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

DGS sınav giriş belgeleri erişime açıldı
YKS sınav giriş yerleri açıklandı mı? İşte ÖSYM YKS giriş belgesi çıktısı alma ekranı
İstanbul'da bazı metro seferleri durduruldu: İETT otobüsleri bedava

Güncel Haberleri