Memurlar yılda kaç gün izin yapabilir?

Kamu kurumlarında çalışanların devlet memurlarının izin hakları, 657 Sayılı Kanun'un 102-103-104-105-108. maddelerinde belirlenmiş durumda. Örneğin, memurlarının yıllık izin süresi, meslekte 10 yılı doldurmayanlar için 20 gün, 10 yıldan fazla memurluk yapanlar için 30 gündür. İşte, devlet memurları kanununa göre izin çeşitleri...

Devlet dairelerinde çalışan kadrolu memurlar; yıllık, refakat, hastalık, mazeret, analık, babalık, süt, ölüm, engelli çocuk, refakat, askerlik izni gibi çeşitli izin haklarına sahip. Bu izinleri kullandıkları sürede maaşları kesilmeyen, yani ücretli izin yapan devlet memurları, ayrıca haftada iki gün (cumartesi-pazar) izin yapma hakkını sahip.

MEMUR İZİNLERİ KAÇ GÜN?

Yıllık İzin:

Kamuda görev yapan ve 657 Sayılı Kanun'una göre çalışan devlet memurlarının yıllık izi süreleri;

* 1 yıldan 10 yıla kadar çalışanlar için 20 gündür

* 10 yıldan fazla çalışanlar için 30 gündür

* Zorunlu bir durum olması halinde ise yıllık izne artı olarak 2 günlük yol izni eklenebilir

* Eğitim alanında çalışan memurların yani öğretmenlerin ise yaz tatili dönemi yıllık izinden sayılır, yani bunun dışında yıllık izin kullanma hakları yoktur

* Radyoaktif ışınlarla çalışan personelin yıllık iznine ek olarak 1 aylık sağlık izinleri bulunmaktadır

Hastalık İzni:

Memurlar hastalandıkları ve bu hastalıklarını doktor raporuyla desteklemeleri halinde izinli sayılırlar. Kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi tedavi süreçleri uzun olan hastalıklarda 18 aya kadar diğer hastalıklarda ise 12 aya kadar izin verilir.

* 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre; hastalık izninden dönen memur hastalığının geçtiğine, iyileştiğine dair doktor raporu getirmek zorundadır.

Refakat İzni:

Memur olarak görev yapanların ailelerinden birinin (anne, baba, eş veya çocuk) tedavisi uzun süren bir rahatsızlık veya kaza geçirmeleri halinde onlara refakat etmeleri için alabilecekleri refakat izinleri bulunmaktadır. Bu durum kanuna göre sağlık kurulu raporuyla belgelenmelidir. Refakat izinleri 3 aya kadar verilebilir.

Mazeret İzni:

Memurların mazeret izni kullanabilmeleri için gerekli bazı durumlar vardır. Bu durumlar;

* Kadın memurların doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz olmak üzere toplam on altı hafta analık izinleri,

* Eşi doğum yapan memur için isteği üzerine on günlük babalık izni,

* En az yüzde 70 oranında engelli çocuğu olan memurun, çocuğunun hastalanması halinde on güne kadar mazeret izni,

* Merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından, birim amirinin muvafakati ile 1 yıl içinde toptan veya bölümler halinde, mazeretleri sebebiyle memurlara 10 gün izin verilebilir.

MEMURLARIN İZİN HAKLARI

KAMU MEMUR ALIMI İŞ İLANLARI İÇİN TIKLAYIN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

TBMM sınavsız personel alımı gerçekleştiriyor
İŞKUR iş ilanlarına nasıl bakılır? İŞKUR'da ne işler var? İşte iş başvuru ekranı
İŞKUR iş ilanları ile 130 bin yeni personel alımı yapılacak! İşte İŞKUR giriş ekranı

Güncel Haberleri