İslam İşbirliği Teşkilatı, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da 8'inci Olağanüstü İslam Zirvesi'nde İsrail'in Gazze'deki saldırılarını görüşmek üzere biraraya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılım gösterdiği toplantıda, bölgedeki insani durum ve çözüm yolları ele alındı.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da İslam İşbirliği Teşkilatı'ndaki üye ülkelere sosyal medya hesabından çağrıda bulundu. Davutoğlu 12 maddelik çağrıda İsrail'e ve destekçisi ülkelere ambargo ile normalleşme adımlarının durdurulması yönünde adımlar atılması gerektiğine vurgu yaptı.
Davutoğlu paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerine çağrımdır:
1. İsrail’le ilişkilerde normalleşme adımları derhal durdurulmalıdır.
2. 1967 savaşı sonrası, İİT’nin İsrail’e deklare ettiği ambargolar bütünüyle geri getirilmelidir.
3. İsrail bölgede tümüyle izole edilmeli, Gazze nasıl gettoya çevrildiyse, bölge ülkeleri ve İslam dünyası da İsrail’i izole etmeli. Ta ki Gazze’deki izolasyon bitene dek.
4. Bölge ülkeleri hava sahalarını varış noktası İsrail olan uçuşlara kapatmalıdır.
5. İsrail ile ticari ilişkiler dondurulmalıdır.
6. İsrail’e petrol sevkiyatı durdurulmalıdır.
7. İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonlarına destek veren ve BM Genel Kurulu’nda ateşkes için ret oyu kullanan ülkelere desteklerini çekmeleri için mühlet verilmeli; çekmemeleri durumunda 1973’te Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Birliği'nin uyguladığı petrol ambargosu benzeri uygulamalara gidileceği uyarısında bulunulmalıdır.
8. İnsani yardımlar için Sina’nın BM tarafından güvenli bölge ilan edilmesi ve insani yardımların Mısır koordinasyonunda yürütülmesi sağlanmalıdır.
9. İsrail’in kontrolünde bulunan Gazze giriş kapısı Kerem Şalom BM’ye devredilmelidir.
10. Gazze nüfusunun bölgeden boşaltılmasının asla kabul edilmeyeceği ilan edilmelidir.
11. Arakan’daki saldırgan eylemleri dolayısıyla Myanmar’a karşı Gambiya’nın 2019’da İİT üyelerinin desteğiyle dava açması örneğinde olduğu gibi, yaşanan soykırımla ilgili İİT olarak Uluslararası Adalet Divanı’na başvuru yapılmalıdır.
12. İki devletli kesin ve kalıcı bir çözümün BMGK tarafından onaylanmış ve teminat altına alınmış bir takvime bağlanması için ortak girişimde bulunulmalıdır. Bu çözüm hayata geçene kadar hiçbir İİT üyesi ülkenin İsrail ile ilişki geliştirmeyeceği ilan edilmelidir.