Danıştay'da İstanbul Sözleşmesi mesaisi: Öldürülen kadınların aileleri duruşmada sözleşmeyi savundu

Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine karşı Danıştay'da bu ay 42 davva görülecek. Davaların 15'i ise bugün görüldü. Duruşmalar öncsi Danıştay önünde bir araya gelen kadın örgütleri ve siyasi partiler, hukuk vurgusunu yineledi. Duruşmaya Türkiye'nin 20 ilinden eşleri ve çocukları öldürülen aileler katıldı. Aileler Sözleşme'yi savundu.

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı Danıştay'da bu ay 42 dosya üzerinden duruşmalar yapılacak. Bugün Danıştay 10. Daire’de 15 dava görüldü.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin başvurularının yanı sıra çok sayıda baro ve sendikanın da aralarında bulunduğu 15 davanın duruşması esastan ele alındı.

Danıştay’da bugün görülen duruşmalar, İstanbul Sözleşmesi’ni Cumhurbaşkanlığı kararıyla fesheden kararnameye karşı açılan davaların görüldüğü 28 Nisan’dan sonra yapılan ikinci duruşma oldu. İstanbul Sözleşmesi’ni savunmak üzere Türkiye’nin farklı kentlerinden Danıştay önüne yüzlerce kişi geldi. Burada buluşan kadın örgütleri temsilcisi, siyasi parti temsilcileri ve dernekler duruşma öncesinde basın açıklaması yaptı.

ÖLDÜRÜLEN KADINLARIN AİLELLERİ SÖZ ALDI

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Müjde Tozbey Erden, duruşmaya öldürülen kadınların ailelerinin geldiğini söyledi. Erden, “Bugün duruşmaya eşleri, çocukları öldürülen 20 aile geldi. Ellerinde çocuklarının fotoğraflarını taşıyorlar” dedi. Mahkeme heyeti duruşmada her davacı için 3 kişiye söz hakkı verdi. İlk savunmayı Tozbey Erden yaptı. Salonda aynı zamanda öldürülen kadınların aileleri, çocuklarının fotoğraflarının yer aldığı afişleri Tozbey’in savunması boyunca ayağa kalkarak mahkeme heyetine gösterdi. Tozbey’in savunması uzun süre alkış aldı.

'DANIŞTAYDAN OLUMLU BİR KARAR MİLYONLARCA KADININ TALEBİ'

Partisinin bugünkü grup toplantısını iptal eden HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, başvurusunun ardından bugün yapılan duruşmalar öncesi yaptığı açıklamada, İstanbul Sözleşmesi’nin kadınların kırmızı çizgisi olduğunu kaydetti. Buldan, İstanbul Sözleşmesi’nin gece yarısı bir erkek tarafından fesih edilmesini asla kabul etmediklerini söyleyerek, “Danıştay’dan olumlu bir kararın çıkması sadece bizim değil, bu ülkede yaşayan milyonlarca kadının talebidir. Milyonlarca kadını temsilen bu duruşmayı izlemek için buradayız” ifadelerini kullandı.
CHP Kadın Kollları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka da kadınların haklarını savunmak üzere Danıştay’da olduklarını kaydetti.

BUGÜN KADINLARIN MEŞRU TALEBİ KARARA BAĞLANACAK

EŞİK Platformu adına yapılan açıklamada ise fesih işlemine yönelik ‘hukuksuzluk’ vurgusu yapıldı. Açıklamada “Bugün yine burada ülkenin dört bir yanından gelen kadınlarla hukuksuz fesih bildirimin iptalini şahitlik edecek. Kadınların meşru talebi karara bağlanacak. 'Ben istedim oldu' kararına karşı açtığımız davaların katılımına geldi sıra. Bu kavga karanlık ile aydınlığın kavgası.”

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

İstanbul Sözleşmesi’nin feshi kararı Danıştay’da: Savcı 3'üncü kez feshin iptalini istedi
CHP'den kadına şiddet düzenlemesine eleştiri: Yapacağınız İstanbul Sözleşmesi'ni uygulamak

Güncel Haberleri