Ülkemizde hızla yükselen enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında bozuk paralar ülke gündeminde yer alıyor. Madeni paraların üretim maliyeti kendi değerinden yüksek olmasıyla birlikte daha öncesinde gündemi birçok kez etkisi altına almıştı. Genellikle kumbaralarda saklanan madeni paralar her alışveriş sonrasında artış gösterir.
MADENİ PARALARDA YENİ GELİŞME
Biriken madeni paralar ise kumbaranın dolmasıyla birlikte birleştirilir ve hedeflenen detay için kullanılır. Türkiye'de yaşanan enflasyoın ile kağıt ve madeni paralar gündemde olumlu etkileri pek görülmüyor.
Türk Lirası'nın değer kaybetmesiyle birlikte madeni paralar ise kumbaralar yanı sıra cepte bile bulunmaz hale geldi. 2022 senesinden itibaren 18 seviyesinde yer alan dolar kuru seçimlerin ardından uçuşa geçti. Faiz oranları ve enflasyondaki artış ile 25-26 seviyelerine kadar ilerleyen dolar kurunun sabitlenmesi beklenenler arasında yer alıyor.
500 TL - 1000 TL BANKNOTLAR
Paylaşılanlara göre 100 - 200 TL alış bedelini karşılayamaması halinde 2009 yılı itibariyle piyasaya sürülen 200 TL'nin geçersiz olacağı belirtiliyor.
Yaşananlar son zamanlarda sık sık gündemi meşgul eden 500 TL ve 1.000 TL'lik banknotların iddiasını güçlendirmeye devam ediyor. Yeni banknotlara dair henüz bir gelişme yaşanmasa da 25 kuruş, 50 kuru ve 1 TL'ye dair gelişmeler gündeme girdi.
MADENİ PARALARDA BÜYÜK SORUN
Madeni paralarda yapılan değişiklik sonrasında otomatlarda sorunlar yaşanıyor. Jeton ağırlığında yapılan değişiklik ile birlikte makinalar güncel madeni paraları tanımıyor. 1 TL'nin ağırlığı 8,2 gramdan 6,6 grama, 50 kuruşun ağırlığı 6,8 gramdan 5,5 grama düşürüldü. Madeni paranın ağırlığı büyük oranda düşürülerek maliyeti de azaltılmıştır.