SP Genel Başkanı’nın ‘Cumhur İttifakı’na katılma şartlarına’ yönelik açıklaması ve Gelecek Partisi liderinin “Cumhurbaşkanı’ndan davet gelse görüşür müsünüz?’ sorusuna ‘Kimden davet gelse görüşürüm’ yanıtı ‘Cumhur’la arayış’ iddialarına konu edildi. Ancak iki lider de spekülasyonun üstünü çizdi. Davutoğlu “Diyaloğu herkesle yaparım, iş birliği ilkesel olur ama ittifak anlamına gelmez. Kimse buradan farklı bir sonuç çıkarmasın” dedi.
‘HER KONUDA ORTAK ÇALIŞMA İÇİN GAYRET EDECEĞİZ’
Karamollaoğlu ise “Biz görüşmeyiz dememek için böyle ifade ettim. Görüşürüz ama yanlışlarına destek manasına gelecek tavır sergilemeyiz” diye konuştu. Seçimin kaçınılmaz olduğunu belirten liderler ‘İktidar değişimi şart’ vurgusu yaptı. Davutoğlu “Topluma güven veren partiler olarak hep beraber davranmak durumundayız. Türkiye’nin makus talihini değiştirecek her türlü konuda ortak çalışma yapmaya gayret edeceğiz” ifadesini kullandı.
Cumhur’a kapı kapalı
Karamollaoğlu’nun ‘Cumhur’a katılma şartları’ ile Davutoğlu’nun ‘Erdoğan’la görüşme’ açıklaması üzerinden başlayan spekülasyona karşı iki lider net yanıt verdi. Davutoğlu “Cumhur ittifakı bizim için bir ittifak alternatifi asla değil” dedi. SP lideri de “’Biz görüşmeyiz’ dememek için böyle ifade ettim” yorumunda bulundu. Davutoğlu her konuda ortak çalışma vurgusu yaptı.
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve beraberindeki heyet, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu ziyaret etti. İkili görüşmenin ardından Karamollaoğlu ile Davutoğlu kameraların karşısına geçti. Karamollaoğlu, ziyaretin nedenini “Siyaset ortamı kızışıyor. Meclis ekim ayında açılıyor Ülkede de ekonomik ve siyasi yönden bir gerginlik var. Adalet mekanizmasında aksaklıklar, sağlıkta tatminsizlikler, dış politikada endişeye sevk eden gelişmeler var. Eski Başbakanımız Davutoğlu ile görüşme yapıp fikir alışverişinde bulunalım istedik. Bizim derdimiz, memleketin içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulması içindir. Bundan sonrada temaswlarımız devam edecek. Diğer partilerle de gelecek günlerde görüşmelerimiz olacak” ifadeleriyle açıkladı. Davutoğlu da “Her iki heyetinde ortak kanaati şu oldu: Türkiye’yi büyük bir siyasi değişim dalgası bekliyor. İktidara tepkiler had safhaya ulaşmış durumda. Büyük bir seçim kaçınılmaz. Sahadaki herkes de bu sorunların çözümü için iktidar değişimine ihtiyaç olduğu görüşünde hemfikir. Soru şu; iktidar değişimi nasıl olacak? Türkiye’nin geleceğini nasıl inşa edeceğiz? Anadolu tabanından kopmuş iktidar, Ankara’da siyaset mühendisliği yaparak seçimi kazanmanın derdinde. Seçim yasasından tutun, adalet konusu da dahil olmak üzere birçok konuda iflas eden politikaları konusunda vaatler veriyorlar. Ortada vahim bir tablo var. Hep beraber yoğun bir istişare içinde olacağız” ifadelerini kullandı.
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu “Yanlışlarından dönerlerse AK Parti ile ittifak yapabilirim” dedi. Sözcü’ye konuşan Karamollaoğlu, Cumhur İttifakı’na hangi şartlar altında katılacağını “Başkanlık sistemini değiştirelim diyebilirler veya bugüne kadar itiraz ettiğimiz bütün hukuksuzlukları ortadan kaldırır, yanlışlarından dönerlerse AK Parti ile ittifak yapabilirim” diyerek açıkladı. “Birdenbire Cumhur İttifakı’na girme kararı almanız mümkün mü” sorusuna, gülerek; “Beni cumhurbaşkanı adayı ilan ederlerse olabilir. O zaman kavgasız dövüşsüz gireriz” cevabını verdi.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da “AK Parti’den teklif gelse görüşür müsünüz” sorusuna “Görüşürüm, çok açık... Kimden davet gelirlerse gelsin görüşürüm. Benim şahsıma ne yapmış olurlarsa olsun, Hz. Mevlana’nın talebesiyim, gel derim, kimseye git demem” karşılığını verdi. Bu açıklamalar üzerinden çeşitli tartışmalar yürütülürken iki lider ortak basın toplantısında Cumhur İttifakı’na kapıyı kapattı, iddialara net cevap verdi. Davutoğlu “Cumhur ittifakı bizim için bir ittifak alternatifi asla değil” dedi. Karamollaoğlu da “’Biz görüşmeyiz’ dememek için böyle ifade ettim” yorumunda bulundu.
Karamollaoğlu ve Davutoğlu görüşmelerinin ardından soruları yanıtladı. Davutoğlu “Ortada vahim bir tablo var, yoksulluk had safhaya ulaşmış, enflasyon zirve yapmış, dış politikada çelişkili ifadeler... Bu şartlar altında Türkiye’de gelecek vaat eden partilerin bir araya gelmesi, konuşması, istişare etmesi zarurettir. Önümüzdeki aylarda siyaset alanını, iktidardakilerin belirlediği ve sürekli gündem değiştirerek kendi manevra alanlarını genişlettikleri bir alan olmaktan çıkartacağız. Yoğun bir istişare içinde olacağız. Türkiye’nin bu makus talihini değiştirecek her türlü konuda ortak çalışma yapmaya gayret edeceğiz” dedi.
Cumhurbaşkanı adaylığı tartışmalarının erken olduğunu, bunun Cumhur İttifakı’nın muhalefette bir ihtilaf arayışının parçası olduğunu belirten Davutoğlu, Erdoğan’la görüşmeye yönelik sözlerine dair soruyu şöyle yanıtladı: “Onlarla ittifak edecek olsam yanlışların içindeki ittifakın içinde kalırdım. Diyaloğu herkesle yaparım, iş birliği ilkesel olur ama ittifak anlamına gelmez. Cumhur İttifakı ile ortak yönümüz, aramızda herhangi bir kanal yoktur. Bizim için ittifak alternatifi asla değil. İyi bir iş yaparlarsa iş birliği anlayışı içinde destek veririz. Selam vermek isteyenin selamını almak farzdır, kimse buradan farklı bir sonuç çıkarmasın. Açık olan bir gerçek var, bugün Türkiye’yi bu ekonomik çöküşe, adalet facialarına sevk eden bu iktidarın kalmasının herhangi bir toplumsal tabanı da yok, meşruiyeti de yok.”
Akşener’in ilk turda tek aday olması gerektiği yönündeki görüşü hakkında “tek aday mı birden çok aday mı” sorusuna Karamollaoğlu “Bu tip konular için henüz erken. Meral Hanım’ın ortaya koyduğu teklif daha makul. Gerekirse birden çok aday da çıkarabiliriz. Benim kanaatim, eğer üzerinde ittifak sağlanan bir aday belirlenirse bunun daha isabetli olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Davutoğlu ise “Tek aday veya birçok aday sorusu dinamik bir sürece karşılık bulmaz. Günü geldiğinde bunların hepsi konuşulur. Açık olan gerçek, Türkiye’yi bugün çöküşe götüren iktidarın kalmasının bir anlamı yok” dedi. Karamollaoğlu, açıkladığı Cumhur İttifakı’na katılma şartları konusuna yönelik soruya “Geçtiğimiz yıllarda da aynı cevabı vermiştim. Mühim olan prensiplerde ittifak edebilmek. Bunu keskince ifade etmek; ‘Biz görüşmeyiz dememek için’ böyle ifade ettim. Görüşürüz ama onların yanlışlarına destek verecek manaya gelecek hiçbir tavrı sergilemeyiz” diye konuştu.
“Erdoğan’ın yeniden aday olabilmesi 360 milletvekili gerekiyor, bu gündeme geldi mi?” şeklindeki soruya Karamollaoğlu “Gelmedi, gelmesine de ihtiyaç yok. Dediğiniz doğru. Erdoğan’ın tekrar aday olabilmesi belli şartlara bağlı. Benim kanaatim, seçimlerin vaktinden önce yapılacağı yani 2022’nin sonuna doğru. Erdoğan’ın aday olmasına yönelik engeli nasıl aşarlar bunu da zaman gösterecek” ifadelerini kullandı.